Fyring under sygdom
Du kan ikke fyres pga. sygdom
Alle kan blive syge – og sygdom i sig selv er ikke en gyldig grund til en opsigelse.
Derfor må arbejdsgiveren ikke sige “vi opsiger dig, fordi du er syg”. Men du kan godt blive opsagt, mens du er syg, men så skal begrundelsen være en anden.
En gyldig grund kunne være, at dit fravær i længere tid skaber problemer for driften i virksomheden.
Jeg er blevet opsagt under sygdom
Bliver du opsagt med begrundelsen, at du er syg, har du fået en usaglig opsigelse. Det betyder, at du har krav på at få en godtgørelse i form af løn.
Har du kun været syg i kort tid og bliver opsagt, fordi du ikke kan passe dit arbejde, kan opsigelsen også være usaglig.
Det afhænger blandt andet af, hvor længe du har været ansat. Jo længere tid, du har været på arbejdspladsen, jo mere skal arbejdsgiveren kunne tåle.
Vi har lavet et eksempel med Kim og Michael, som begge kører lastbil og er blevet opsagte under deres sygemelding:
Kim har været ansat det samme sted i 14 år. Han lever af at køre lastbil, men brækker uheldigt benet, så det skal i skinne i 8 uger og bagefter genoptrænes. Derfor er han nødt til at blive sygemeldt i 3 måneder. Fordi Kim ikke kan køre lastbil og dermed hæmmer driften, vælger arbejdsgiveren at opsige ham. Michael er Kims kollega og kører også lastbil. Han har dog kun været ansat i 1,5 år. Han brækker også benet, så det skal i skinne i 8 uger og derefter genoptrænes. Derfor skal han også sygemeldes i 3 måneder. Michael bliver også opsagt, fordi han hæmmer driften i den periode, han ikke kan køre lastbil. |
Opsigelsen af Michael er med stor sandsynlighed saglig, fordi Michael ikke har været mere end 1,5 år på arbejdspladsen.
Opsigelsen af Kim kan dog vurderes som usaglig, fordi han har været ansat i 14 år. Her forventes det, at arbejdsgiveren kan tåle mere.
I de to eksempler er det en vurdering, som afgør, om opsigelsen er saglig. Det kan være svært for dig at lave, så er du blevet opsagt og er i tvivl om rimeligheden, kan du tage fat i din fagforening, som kan hjælpe dig.
Fyring under sygdom som funktionær
Er du funktionær og bliver opsagt under sygdom, er du bedre stillet, fordi du ofte har et længere opsigelsesvarsel.
Funktionærloven giver dig også ret til løn under sygdom. Det gælder også, hvis du er syg i din opsigelsesperiode.
Hvilke rettigheder har jeg ved opsigelse under sygdom?
Er du blevet opsagt, mens du var syg, kan tankerne køre. Måske bliver du i tvivl om, om opsigelsen var på sin plads, eller om du har gjort noget forkert.
Bliver du opsagt under din sygdom, har du ikke gjort noget forkert, og din fagforening kan hjælpe dig med at undersøge, om du har fået en usaglig opsigelse.
Der kan aldrig ske noget ved at få det undersøgt, og hvis du har på fornemmelsen, at begrundelsen for opsigelsen ikke var okay, kan din fagforening hjælpe dig.
Mener fagforeningen, at opsigelsen var usaglig, kan den tage kontakt til dit tidligere arbejde.
Påtænkt opsigelse under sygdom
Er du offentlig ansat og har fået en påtænkt opsigelse?
Det lyder indviklet, men det betyder bare, at du får 14 dage til at fortælle din arbejdsgiver, at opsigelsen ikke er rimelig.
Først efter de 14 dage får du den reelle opsigelse, men din arbejdsgiver skal tage dine argumenter med i sin betragtning og vurdere, om de stadig vil opsige dig.
Påtænkte opsigelser bruges kun ved offentligt ansatte.
Hvad er 120 dages-reglen?
120 dages-reglen gælder kun, hvis den er aftalt på forhånd og ikke, fordi du er funktionær. Opsigelsesperioden vil ofte være løbende måned + en måned, hvis 120 dages-reglen bruges.