Opsigelse i prøveperiode

Er du blevet opsagt i din prøveperiode? Så kan det føles som om, at tæppet er blevet revet væk under dig. Her hjælper vi dig med at finde ud af, hvordan du er stillet.

Opsigelse i sin prøvetid

En prøveperiode er en testperiode for både dig og din arbejdsgiver. I perioden skal I finde ud af, om samarbejdet fungerer. Så længe I er i prøveperioden, kan både du og arbejdsgiveren stoppe samarbejdet med kort varsel.

Typisk kan både du og din arbejdsgiver opsige aftalen med 14 dages varsel –  nogle gange kan du endda sige op med kun én dags varsel. Det afhænger af, hvad der står i din ansættelseskontrakt.

Prøveperioden kan højst vare seks måneder – derefter gælder de almindelige vilkår i din ansættelseskontrakt.

Jeg er blevet opsagt i min prøveperiode

Det kan føles hårdt at blive opsagt i sin prøveperiode, og du kan stå tilbage med følelsen af ikke at have fået en chance. 

Du skal være opmærksom på, om prøveperioden var gået, da du blev opsagt. Var den det, gælder der nemlig helt andre regler. Her har du ret på et længere opsigelsesvarsel og måske endda en saglig forklaring på din opsigelse. 

Er du i tvivl om, om din opsigelse faktisk skete inden for prøveperioden? Så tag fat i din fagforening. De kan altid hjælpe dig med at gennemgå din ansættelseskontrakt og forklare, hvordan du er stillet.

Viser det sig, at du er ude af din prøveperiode, har du de rettigheder, der står i din overenskomst eller kontrakt.

Funktionærlovens regler om opsigelse i prøvetid

Funktionærloven giver dig særlige vilkår om opsigelse i din prøveperiode. 

Her må din prøveperiode højst vare tre måneder. Derefter gælder reglerne i din ansættelseskontrakt, som giver dig flere rettigheder – blandt andet en længere opsigelsesperiode.

Som funktionær har du også ret til en saglig opsigelse efter ét års ansættelse. Det betyder, at arbejdsgiveren skal have en gyldig grund til at opsige dig – ellers har du fået en usaglig opsigelse.

Har du været ansat i under et år – og fx er i din prøveperiode – må arbejdsgiveren godt opsige dig uden begrundelse.

Jeg vil gerne selv sige op i min prøveperiode

Du har også rettigheder, hvis du selv ønsker at sige op i din prøveperiode. Måske kan du mærke, at jobbet ikke er det rette for dig, eller at du er blevet tilbudt et andet job.

Uanset, hvorfor du vælger at stoppe, er du helt i din ret til at sige op i din prøveperiode, og du behøver ikke at begrunde, hvorfor du stopper.

Når du siger op i din prøveperiode, vil dit opsigelsesvarsel være på enten én dag eller 14 dage. Det afhænger af, hvad der står i din kontrakt. Det betyder, at du kan komme hurtigt videre til det, der venter.

Er du i tvivl om, hvordan man skriver en opsigelse, så læs vores artikel her.

Kan jeg få karantæne fra a-kassen, hvis jeg siger op i min prøveperiode?

Ja, hvis du skal på dagpenge efter din opsigelse – også selvom det er i din prøveperiode – vil du få karantæne fra a-kassen de første tre uger.

Hvor kan jeg se, hvor lang min prøveperiode er?

Du finder længden på din prøveperiode i din ansættelseskontrakt. Den kan højst vare i seks måneder – og tre måneder, hvis du er funktionær.

Hvorfor har man egentlig en prøveperiode?

Prøveperioden giver både dig og arbejdsgiveren mulighed for at se hinanden an. Passer I sammen? Og er forventningerne de rigtige? Skulle det vise sig ikke at være tilfældet for en eller begge parter, er aftalen nem og hurtig at komme ud af.