Opsigelsesvarsel
Hvad er en opsigelsesperiode?
Når du bliver opsagt – eller selv vælger at stoppe på arbejdet, går der som udgangspunkt et stykke tid, før du har din sidste arbejdsdag.
Den periode kalder man et opsigelsesvarsel eller en opsigelsesperiode, forklarer juridisk konsulent i Krifa, Henriette Klüwer-Ulrich. Hun er ekspert i reglerne omkring opsigelse.
“Opsigelsesvarslet er perioden fra, at du bliver opsagt, til at du stopper på dit arbejde. Den periode kan variere, alt efter hvordan du er ansat”.
Find dit opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt
Er du blevet opsagt, anbefaler vi, at du finder din ansættelseskontrakt frem. Her kan du som regel finde dit opsigelsesvarsel.
Her vil der stå, hvor lang tid du kan blive på arbejdet, efter du er opsagt, eller selv har sagt op.
Står der ikke direkte noget om opsigelsesvarslet i din ansættelseskontrakt, vil der med stor sandsynlighed stå, at du er ansat efter funktionærloven eller på en overenskomst. Det bestemmer, hvordan du er stillet.
Har du brug for hjælp til at finde ud af, hvordan du er stillet, så anbefaler vi, at du tager fat i din fagforening, som kan gennemgå ansættelseskontrakten med dig.
Hvor lang opsigelse har jeg?
Hvor langt dit opsigelsesvarsel er, afhænger af, hvordan du er ansat. Du kan være ansat efter et af disse tre vilkår:
- Funktionærloven
- En overenskomst
- Din ansættelseskontrakt
Lad os sige, at du og en kollega bliver opsagt på samme tid. Du er funktionær og har 3 måneders opsigelse, mens kollegaen er ansat på en overenskomst og kun har en måneds opsigelse. På den måde kan dine vilkår have stor betydning.
Er du i tvivl om, hvad der gælder for dig? Så tag fat i din fagforening, og få dem til at hjælpe dig med at forklare dine vilkår.
Funktionærlovens opsigelsesvarsler
Når du er ansat som funktionær, vil du være beskyttet med længere opsigelsesvarsler, som arbejdsgiveren ikke kan se bort fra.
Vil du blive klogere på, hvordan du er beskyttet? Så kan du læse meget mere om opsigelsesvarslerne i funktionærloven her i vores artikel.
Ansættelser efter overenskomster
Du kan også være ansat efter en overenskomst, som kan være med til at forbedre dine vilkår – heriblandt dit opsigelsesvarsel.
Er du blevet opsagt og er ansat på en overenskomst, vil det stå i overenskomsten, hvor langt dit opsigelsesvarsel er.
Nogle gange kan det være svært at finde ens overenskomst, fordi det ikke er en del af ansættelseskontrakten. Kan du ikke finde vilkårene for din overenskomst, kan du altid kontakte din fagforening, som kan tage dig i hånden og hjælpe dig.
Opsigelsesvarsel som timelønnet
Er du timelønnet, vil dit opsigelsesvarsel ofte være kortere, fortæller Henriette Klüwer-Ulrich.
“Opsigelsesvarslerne fungerer på samme måde. Du får at vide, at du er opsagt, og så står der i din kontrakt, hvor langt et opsigelsesvarsel du har”.
Hun uddyber, at man som timelønnet ofte vil være ansat efter sin ansættelseskontrakt eller en overenskomst. Derfor kan du stadig have rettigheder, som giver dig et pusterum i form af en opsigelsesperiode.
Mange tror, at funktionærer altid får en fast månedsløn – men det er ikke nødvendigvis tilfældet.
Du kan sagtens være timelønnet og ansat som funktionær. Det er nemlig typen af dit arbejde og ikke lønformen, der bestemmer, om du er funktionær.
Opsigelsesvarsel ved egen opsigelse
Vælger du selv at sige op, har du ofte et kortere opsigelsesvarsel, end hvis du opsiges. Det skyldes, at det er din egen opsigelse, og at du ønsker at forlade arbejdspladsen.
Det kan være rart, hvis du fx skal starte på et nyt arbejde.
Det vil altid stå i din ansættelseskontrakt, hvordan du er stillet, når du selv siger op.
Siger du op som funktionær, har du løbende måned + 1 måned som opsigelsesperiode. Det betyder, at hvis du siger op d. 17. september, så har du sidste arbejdsdag 31. oktober.
Jeg siger op i min prøveperiode
Er du stadig ny i jobbet og siger op indenfor prøveperioden, gælder der lidt andre regler.
I de fleste tilfælde har du 14 dages opsigelsesvarsel. Står der ikke noget om dit opsigelsesvarsel i din ansættelseskontrakt, kan du stoppe på dit arbejde med én dags varsel.
Gælder mit opsigelsesvarsel også, hvis jeg bliver opsagt under sygdom?
Dog kan din arbejdsgiver opsige dig med et forkortet opsigelsesvarsel, hvis du har mere end 120 sygedage på et år.
Er du i den situation, er det en god idé at ringe til din fagforening, da arbejdsgiveren kan have talt forkert.
Hvad hvis der ikke står noget om opsigelse i ansættelseskontrakten?
Er du heller ikke ansat efter en overenskomst, vil du have et mangelfuldt ansættelsesforhold. Her skal du kontakte din arbejdsgiver – din fagforening kan også hjælpe dig med at få bedre vilkår.