Få styr på ansættelseskontrakten og brug vores standard skabelon

Ansættelseskontrakt

Her guider vi dig i, hvordan du laver en ansættelseskontrakt, der opfylder kravene. Få også en kontrakt-skabelon, som du let selv kan udfylde.
At tage godt imod en ny medarbejder handler ikke kun om blomster på bordet og en introduktion til arbejdspladsen. 

Det handler i høj grad også om, at du får styr på alt det juridiske, så din nye medarbejder kan starte trygt og godt op. Her er det vigtigste i første omgang ansættelseskontrakten.
 

Kontrakten sætter rammen for ansættelsen 

Du skal udlevere kontrakten til din nye medarbejder senest syv dage efter ansættelsens start. Dog er der nogle oplysninger, som din medarbejder først har krav på at få efter en måned.  

I kontrakten kan medarbejderen læse, hvilke vilkår han eller hun er omfattet af. Det er bestemt ved lov, hvad der som minimum skal være aftalt i ansættelseskontrakten. 

Læs mere om, hvad der skal stå i en ansættelseskontrakt

 

Hent skabelon til ansættelseskontrakten

Vi har gjort det nemt for dig og lavet en standardskabeloner, som du kan bruge til ansættelseskontrakt. Download skabelonen herunder.

Inden du laver kontrakten 

Der er flere ting, du skal forholde dig til, inden du laver en ansættelseskontrakt. Her er nogle af de vigtige ting at tage stilling til:  

Funktionær eller ej? 

Bliver din nye medarbejder ansat som funktionær eller ikke-funktionær? Der er nemlig ikke frit valg. Det er defineret i Funktionærloven, hvilke lønmodtagere, der er funktionærer: 

Om din nye medarbejder skal have funktionærstatus, afhænger af stillingens indhold og ikke om medarbejderen har en fast månedsløn eller har ferie med løn. 

Funktionærloven angiver nogle vilkår for ansættelsen, som du ikke kan aftale dig ud af, blandt andet løn under sygdom og opsigelsesvarsler. 

I kerneområdet af Funktionærloven finder man butiksansatte og kontoransatte med mindst otte timer gennemsnitligt om ugen, men disse grupper er langt fra de eneste funktionærer. 

Er du i tvivl, om din nye medarbejder er omfattet af funktionærloven? Så husk, at du som medlem af Krifa Selvstændige altid kan ringe og få vejledning.  

Ferieregler 

Hvordan er det nu med det der ferie?  

Alle lønmodtagere har ret til 25 feriedage om året. Det fremgår af ferieloven. 

Du skal i ansættelseskontrakten enten aftale ferie med feriegodtgørelse på 12,5 % af den ferieberettigede indtægt eller ferie med løn, hvor medarbejderen får sin sædvanlige løn og et ferietillæg på minimum 1 %. Det skal også fremgå i ansættelseskontrakten, om tillægget udbetales løbende sammen med den tilhørende ferieafholdes eller to gange om året med hhv. lønnen for maj og lønnen for august. 

Kunde- og konkurrenceklausuler 

Er du bekymret for, at din nye medarbejder siger op og starter en konkurrerende virksomhed, eller om vedkommende ender med at tage dine kunder med til en anden arbejdsgiver? Så kan du begrænse risikoen ved at indskrive en kunde- eller konkurrenceklausul i kontrakten.  

Konkurrenceklausul 

En konkurrenceklausul betyder et forbud mod at tage ansættelse i eller selv påbegynde konkurrerende virksomhed i en nærmere angivet periode. Men du skal være opmærksom på, at selv en gyldig konkurrenceklausul vil kunne tilsidesættes, hvis den er for vidtgående eller i øvrigt på urimelig måde begrænser medarbejderens adgang til at udøve sit erhverv. 

Kundeklausul 

En kundeklausul er et forbud mod at have forretningsmæssig forbindelse med den tidligere arbejdsgivers kunder og/eller andre forretningsforbindelser, herunder i form af ansættelse hos de pågældende. Kundeklausulen forhindrer ikke, at din medarbejder tager ansættelse i en konkurrerende virksomhed, så længe medarbejderen ikke arbejder med dine kunder. 
 
Du skal dog være opmærksom på, at det ikke er helt gratis at få lavet klausuler, hvis de skal være gyldige.  

Prøvetid eller ej 

Det kan være en rigtig god idé at aftale en prøvetid med din nye medarbejder. Det giver nemlig jer begge to mulighed for at se hinanden an. For funktionærer er reglerne omkring en prøvetid en del af Funktionærloven, mens det for ikke-funktionærer enten er en overenskomstmæssig mulighed eller noget, der kan aftales i den individuelle ansættelseskontrakt. 
 
Det, der oftest karakteriserer en prøvetid er, at: 

du kan opsige din medarbejder uden nogen særlig grund, og 

at opsigelsen kan ske med et relativt kort varsel – oftest kortere end ved ansættelse uden prøvetid. 

Er prøvetid en del af ansættelsesaftalen, så skal du være indstillet på at bruge den aktivt. Det betyder også, at det ikke giver mening at ansætte en ny medarbejder lige op til en ferie, hvor du ikke vil være på virksomheden. 
 

Få hjælp til ansættelseskontrakten

Som medlem af Krifa Selvstændige, får du adgang til HR-rådgivning, hvor eksperter inden for personalejura og ansættelsesvilkår, sidder klar til at hjælpe dig.