Sygdom og arbejdsskade

Har du styr på reglerne, hvis du eller en medarbejder kommer ud for en arbejdsskade eller bliver syg? Her guider vi dig i reglerne, og hvordan du kan forsikre dig.

Hvis du bliver syg som selvstændig  

Bliver du ramt af sygdom eller en skade, som gør, at du ikke kan arbejde i en periode, så har du som selvstændig mulighed for at få sygedagpenge.

Få sygedagpenge efter to ugers sygdom 

Som selvstændig eller medhjælpende ægtefælle har du ret til at få sygedagpenge fra kommunen efter to ugers sygdom – hvis du altså opfylder kravene for det.

Læs mere om sygedagpenge for selvstændige 

Få sygedagpenge efter 1. eller 3. sygedag 

Du kan også vælge at forsikre dig mod sygdom, så du får sygedagpenge allerede fra 1. eller 3. sygedag. Her skal du tegne det, der hedder en sygedagpengeforsikring.  

Læs mere om sygedagpengeforsikring for selvstændige 

Er du ansat i eget selskab? (IVS, APS, A/S) 

Hvis du er ansat i et IVS, APS eller A/S, som du ejer, bliver du i forhold til sygedagpengeloven betragtet som lønmodtager. Du skal derfor sygemelde dig efter reglerne som lønmodtager – og dit selskab vil kunne søge refusion af sygedagpenge efter de første 30 dages sygdom.

Rådgivning ved sygemelding

Som medlem af Krifa Selvstændige, hjælper vi dig, hvis du bliver ramt af sygdom. Vores Socialrådgivere sidder klar til at vejlede dig, hvis du får brug for rådgivning i forbindelse med sygemelding.

Hvis din medarbejder bliver syg 

Uanset hvad du aftaler med dine ansatte, så gælder sygedagpengelovens og funktionærlovens regler for sygdom, når dine medarbejdere bliver syge.  

Skal jeg give løn under sygdom? 

Der er forskel på, hvad du som arbejdsgiver er forpligtet til, når det gælder løn under sygdom for dine medarbejdere.

Det afhænger både af, om dine medarbejder er funktionærer eller ikke-funktionær og hvad der er bestemt i deres overenskomst eller ansættelseskontrakt.

Funktionær Har altid krav på løn under sygdom - uanset hvor længe sygdommen varer 
 Ikke-funktionær  Har kun ret til fuld løn under sygdom, hvis der står i deres ansættelseskontrakt eller den overenskomst, der er dækket af

Har din medarbejder ikke har ret til fuld løn under sygdom, har han/hun i stedet ret til at få sygedagpenge.

Det er dig som arbejdsgiver, der skal betale sygedagpengene de første 30 kalenderdage af medarbejderens sygdom. Det gælder dog kun, hvis medarbejderen har været ansat i min. 8 uger og i den periode har arbejdet min. 74 timer. 

Efter 30 dages sygdom, er det kommunen, der udbetaler sygedagpenge.  

Få sygedagpenge refunderet 

Uanset om du betaler løn under sygdom eller sygedagpenge til dine ansatte, så kan du efter 30 dage få refunderet sygedagpenge fra kommunen.  
Du skal søge om at refunderet sygedagpenge på Virk.dk under NemRefusion.  

Tegn en sygedagpengeforsikring  

Du kan tegne en forsikring, så du kan få dækket dine udgifter til sygedagpenge allerede fra 2. sygedag. 

Sygedagpengeforsikringen dækker også din egen sygdom, hvis du ejer et selskab som fx ApS eller A/S. Det er dog en forudsætning, at du udbetaler løn fra virksomheden til dig selv hver måned. 

Prisen for en sygedagpengeforsikring for private arbejdsgivere er en bestemt procentdel af virksomhedens samlede lønudgift. Du kan ikke tegne forsikringen, hvis dine samlede lønudgifter overstiger et maksimumsbeløb. I 2023 var beløbet 8.216.250 kr. 

Du tegner sygedagpengeforsikringen hos Udbetaling Danmark på virk.dk.  

Hvad må og skal jeg som arbejdsgiver, når en medarbejder er sygemeldt?  

Skal jeg indkalde til sygesamtale? Kan jeg kræve dokumentation på sygdommen? Det og meget mere kan du få svar på under rettigheder ved sygdom (ud fra et medarbejderperspektiv). 

Brug vores HR-rådgivning

Som medlem af Krifa Selvstændige har du adgang til vores HR-rådgivning, hvor vores specialister sidder klar til at rådgive dig i alt omkring medarbejderes sygdom, og hvordan du skal forholde dig.

Arbejdsskade og erhvervssygdom

Når man taler om arbejdsskader, er der to typer skader - arbejdsulykker og erhvervssygdomme.  

En arbejdsulykke er en skade, der sker pludseligt eller opstår inden for fem dage. En erhvervssygdom er en lidelse, der er opstået over længere tid i dit daglige, normale arbejde. 

Som selvstændig er du sårbar, hvis du, eller en af dine ansatte, kommer ud for en arbejdsulykke eller får en erhvervssygdom – men du kan forsikre dig, så du får erstatning, hvis skaden skulle ske. Det gælder også, hvis du er medarbejdende ægtefælle. Har du ansatte, er det et krav, at du tegner forsikringerne.  

Sådan kan du forsikre dig mod arbejdsulykker og erhvervssygdomme

Vil du være forsikret i tilfælde af arbejdsulykker, skal du tegne det, der hedder en arbejdsskadeforsikring hos dit forsikringsselskab.  
 
Vil du være forsikret i tilfælde af erhvervssygdomme, skal du tilmelde dig det, der hedder Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring (AES).  

Skal jeg tegne en forsikring?  

Hvis du har ansatte i din virksomhed, har du pligt til både at tegne en arbejdsskadeforsikring og tilmelde dig Arbejdsmarkedets Erhvervssygdomssikring, så dine ansatte er dækket. Det gælder også, hvis du har et selskab og dermed selv er ansat i din virksomhed.  

Har du ingen ansatte og er din selvstændige virksomhed ikke et selskab, men fx et enkeltmandsfirma, så er det valgfrit, om du vil tegne forsikringerne.

Ring og få vejledning

Som medlem af Krifa Selvstændige vejleder vi dig i, hvad du skal gøre, hvis du eller en af dine ansatte er kommet ud for en arbejdsskade. Det er nemlig vigtigt, at du får skaden anmeldt korrekt, så du får den erstatning, du er berettiget til.  

Ring til vores arbejdsskadekonsulenter og jurister på tlf. 7227 7227.