Ring og få vejledning
Ring til vores arbejdsskadekonsulenter og jurister på tlf. 7227 7227.
Bliver du ramt af sygdom eller en skade, som gør, at du ikke kan arbejde i en periode, så har du som selvstændig mulighed for at få sygedagpenge.
Som selvstændig eller medhjælpende ægtefælle har du ret til at få sygedagpenge fra kommunen efter to ugers sygdom – hvis du altså opfylder kravene for det.
Læs mere om sygedagpenge for selvstændige
Du kan også vælge at forsikre dig mod sygdom, så du får sygedagpenge allerede fra 1. eller 3. sygedag. Her skal du tegne det, der hedder en sygedagpengeforsikring.
Læs mere om sygedagpengeforsikring for selvstændige
Hvis du er ansat i et IVS, APS eller A/S, som du ejer, bliver du i forhold til sygedagpengeloven betragtet som lønmodtager. Du skal derfor sygemelde dig efter reglerne som lønmodtager – og dit selskab vil kunne søge refusion af sygedagpenge efter de første 30 dages sygdom.
Uanset hvad du aftaler med dine ansatte, så gælder sygedagpengelovens og funktionærlovens regler for sygdom, når dine medarbejdere bliver syge.
Der er forskel på, hvad du som arbejdsgiver er forpligtet til, når det gælder løn under sygdom for dine medarbejdere.
Det afhænger både af, om dine medarbejder er funktionærer eller ikke-funktionær og hvad der er bestemt i deres overenskomst eller ansættelseskontrakt.
Funktionær | Har altid krav på løn under sygdom - uanset hvor længe sygdommen varer |
Ikke-funktionær | Har kun ret til fuld løn under sygdom, hvis der står i deres ansættelseskontrakt eller den overenskomst, der er dækket af |
Har din medarbejder ikke har ret til fuld løn under sygdom, har han/hun i stedet ret til at få sygedagpenge.
Det er dig som arbejdsgiver, der skal betale sygedagpengene de første 30 kalenderdage af medarbejderens sygdom. Det gælder dog kun, hvis medarbejderen har været ansat i min. 8 uger og i den periode har arbejdet min. 74 timer.
Efter 30 dages sygdom, er det kommunen, der udbetaler sygedagpenge.