Ældre kvinde planter træer sammen med unge frivillige

Efterløn rimer på frivilligt arbejde

Du har mange muligheder for at udføre frivilligt arbejde uden fradrag i din efterløn. Du kan blive klogere på dine muligheder her.
Anne Bjerregard Bang

Som udgangspunkt giver det et fradrag i din efterløn, når du arbejder. Sådan er det, hvis du arbejder i en kommerciel virksomhed – også hvis det er som hjælp i familiemedlemmers virksomhed og selvom, du ikke får udbetalt løn.

Et frivilligt, ulønnet arbejde, fx i en forening eller organisation, koster dig derimod ikke et fradrag. Og det er givende både for dig som efterlønner og for dem, du hjælper med din indsats.

Frivillige aktiviteter uden fradrag

En frivillig organisation, forening eller lignende er frivilligt grundlagt og må ikke have til formål at skabe overskud, og den frivillige indsats skal være en betydelig del af organisationens grundlag. Når disse ting er opfyldt, må du arbejde frivilligt og ulønnet uden fradrag.

Du kan:

  • Arbejde med forefaldende aktiviteter i sociale caféer, medborgerhuse, væresteder og lignende.

  • Være vågekone

  • Arbejde i genbrugsbutikker

  • Arbejde som telefonrådgiver, hvis det ikke kræver en særlig uddannelse

Brug din særlige uddannelse i det frivillige foreningsliv

I en frivillig organisation må du også gerne udføre frivilligt, ulønnet arbejde, der kræver, du har en bestemt uddannelse.

Du kan for eksempel være:

  • Rådgiver i et krisecenter

  • Jurist i en retshjælp

  • Plejer af ældre, syge eller handicappede, hvis en offentlig myndighed ikke er forpligtet til at stå for plejen

I større frivillige organisationer må dit arbejde ikke vedrøre den primære drift - for eksempel personaleadministration og økonomistyring – ellers giver det fradrag i din efterløn.

Gør brug af dine muligheder og vores rådgivning

Du kan arbejde op til 65 timer om måneden, uden at du bliver modregnet i din efterløn.

- Vi opfordrer helt klart vores efterlønskunder til at udnytte mulighederne for frivilligt arbejde. Min erfaring er, at det ofte er utrolig berigende for personer på efterløn at lave frivilligt arbejde. Det højner deres livskvalitet, siger a-kassekonsulent Merete Hejlsø Overbeck.

Hvis du er i tvivl om reglerne eller på anden måde har brug for hjælp, kan du altid kontakte os på tlf. 72 27 72 27 . Du kan også læse mere om reglerne for frivilligt arbejde på efterløn her.