Person sidder i en vindueskarm med korslagte arme og kigger ud af vinduet

Hjælp til stress

Her finder du hjælp til at håndtere den stress, du oplever. Lær symptomerne at kende, test om du er stresset og få konkret hjælp til, hvad du kan gøre.
Indholdsfortegnelse

Symptomer på stress

Hvordan føles stress? Spot dine eller andres stresssymptomer i tide.

Det er meget individuelt, hvordan man oplever stress, og derfor vil symptomerne også være meget forskellige.

Symptomer på stress kan som udgangspunkt deles ind i tre kategorier, som du ser nedenfor. Men det er vigtigt at nævne, at bare fordi du kan nikke genkende til måske to eller tre symptomer, betyder det ikke nødvendigvis, at du har stress. Det vil være et samlet billede, som afgør, om du er stresset.

Grafik som illustrerer psykiske, fysiske og adfærdsmæssige symptomer på stress

OBS. Er du stresset, er det dog ikke sikkert, at du selv lægger mærke til, at du har symptomer på stress. Nogle gange vil det være venner eller familie, der opdager det før dig selv.

Føler du dig stresset?

Få gratis hjælp til at tackle din stress med Krifas online Stressfri-forløb. Det er et ’hjælp til selvhjælp’-forløb, som består af videoer og værktøjer, som kan hjælpe dig med at mindske dit stressniveau.

Tjek dit stressniveau med en stresstest

Med stresstesten kan du få en ide om dit stressniveau – og om, hvad du skal gøre ved det.

I testen bliver du spurgt om forskellige symptomer og får et samlet tal, der indikerer dit stressniveau. Ud fra det tal kommer vi med anbefalinger til, hvad du videre kan gøre.

Stresstest

Testen giver dig et øjebliksbillede, og vi anbefaler derfor, at du tager den med to ugers mellemrum. Så kan du se, om dit stressniveau er steget eller faldet.

Hver fjerde dansker føler sig stresset

- God Arbejdslyst indeks 2019

Håndtering og behandling af stress

Jeg har stress, hvad gør jeg?

Det er vigtigt at du reagerer og gør noget ved din stress.

For at hjælpe dig med dette, stiller Krifa flere redskaber til rådighed, som du kan læse om herunder. Nogle er gratis for alle, andre kræver medlemskab.

Få hjælp til at tackle stress

Stressfri-forløbet hjalp Søren ud af stress

Jobbet fyldte alt i Sørens liv. Det gik for alvor op for ham, at han skulle gøre noget ved det, da hans søn en mandag morgen sagde til ham ”Vi ses på fredag, far”.

Hør, hvordan Søren ved hjælp af Stressfri-forløbet og løbende samtaler med Krifas psykologer og psykoterapeuter, sagde farvel til stress og igen fik tid til børn, familie og venner.

Når stress rammer børnefamilien

Hvad sker der i familien, når mor eller far bliver ramt af stress? Hvor meget skal børnene inddrages? Og hvordan finder i den gode balance mellem arbejde og familieliv? Alt det, kan du læse mere om i disse 3 artikler.

Vær opmærksom på...

…at der er flere ting du kan gøre, hvis du gerne vil mindske dit stressniveau. Men er du allerede ramt af stress, så kan det være nødvendigt at trække dig helt væk fra arbejdsmarkedet i en periode med en sygemelding. Husk også altid at kontakte din læge, hvis du har mistanke om, at du er stresset.


Stress og dårlig søvn

Sover du dårligt om natten, så kan det skyldes stress. Dårlig søvn er nemlig en af symptomerne på stress. Og det kan blive en ond cirkel. Jo mindre søvn du får, jo mere stresset, kan du blive, og jo mindre overskud har du.

I søvnguiden nedenfor giver vores erfarne psykologer og psykoterapeuter deres bedste råd til, hvordan du får styr på nattesøvnen – og så får du konkrete øvelser, som du selv kan arbejde videre med.

Cover image

Lær at stresse af og sov godt om natten

I søvnguiden giver Krifas psykologer og psykoterapeuter deres bedste råd til at få styr på nattesøvnen. Du får konkrete øvelser, så du selv kan arbejde med for at forbedre din søvn.

19% oplever ugentligt eller dagligt at de har vanskeligt ved at sove, fordi de spekulerer over deres arbejde.

- Undersøgelse gennemført af Krifa og Yougov, 2019

En god nats søvn gør en stor forskel

Har du ikke fundet balancen mellem arbejde og fritid, er der stor risiko for, at det går ud over din søvn. Her er fire konkrete tips til, hvordan du sikrer den gode nattesøvn.


Grafik der illustrerer en kvinde der sover
  • 1Hold igen med kaffe og alkohol inden søvnen
  • 2Brug ikke mobil, computer og fjernsyn inden sengetid
  • 3Sov køligt og mørkt
  • 4Gå i seng på samme tidspunkt hver aften

Læs mere om søvn


Hvad er stress?

Stress er en tilstand, du kan komme i, hvis du oplever en ubalance mellem det, du rent faktisk kan, og det du føler, at du skal kunne.

Kortvarig stress (1-2 uger) kan kroppen holde til, hvis den hurtigt kommer i balance igen. Langvarig stress (over 2-4 uger) er alvorligt, og her er der behov for, at du gør noget ved situationen og søger hjælp til din stress.

Er du stresset eller har du “bare” travlt?

Der er forskel på stress og travlhed. Det handler i bund og grund om, hvor længe du har haft symptomer på stress.

Cover image

Når travlhed bliver til stress

Hvornår er jeg stresset, og hvornår har jeg “bare” travlt? Og hvad er stress egentlig? Læs med og bliv klogere på stress.

Podcast om stress

I denne podcast undersøger Krifas stressvejleder Pernille Aagaard stress fra flere vinkler, og svarer på nogle af de spørgsmål som du måske har tænkt.

Hvad er stress? Hvordan rammer stress? Hvordan holder jeg stress på afstand?

Lyt med!

Hvad er stress?
00:00:00
00:22:50

Find flere podcasts om stress her

De væsentligste årsager til, at vi oplever stress

Krifa har undersøgt, hvad årsagerne er til stress, hvordan vi danskere forholder os til stress, og hvordan stress påvirker vores liv.

63%
33%
32%
23%
4%
9%
Kilde: Videncenter for God Arbejdslyst

Kan man få stress som ledig?

Det er ikke kun jobbet, som er en stor synder til stress. Personer, der ikke er på arbejdsmarkedet, er nogle af dem, som oftest oplever stress. Det sker på grund af mangel på kontrol, sociale relationer og en følelse af ikke at bidrage til samfundet.

Cover image

Ledighed og stress

Hverdagen som ledig kan være lige så stressende som en travl dag på jobbet. Derfor oplever næsten hver anden jobsøger symptomer på stress.

Sygemelding med stress

Er du sygemeldt med stress, eller står du lige nu over for en sygemelding? Så læs med i vores guide omkring sygemelding med stress.

Her finder du både information omkring hvordan du sygemelder dig, men også hvilke regler og rettigheder du har under en sygemelding med stress. Og så svarer en af vores jurister på nogle af de spørgsmål, hun oftest får stillet i forbindelse med en stresssygemelding.

Vidste du...

… at stress kan ses på scanninger af hjernen?

Amygdala hedder den del af hjernen, som håndterer frygt og forsvarsmekanismer, og det er den, der sætter gang i de fysiske symptomer, som stress kan give. Modsat er hjernedelen Hippocampus den del, som normalt beroliger kroppen og hjernen og modarbejder vores stressfølelse.

Har man længerevarende stress, så vil Amygdala langsomt overtage, og Hippocampus vil skrumpe. Det er det, som vil kunne ses på en scanning af hjernen. Heldigvis, kan denne udvikling bremses, hvis man gør noget ved stressen i tide.

I svære tilfælde, kan stress give varige mén, hvilket skyldes, at Amygdala er blevet så stærk, at det er svært at ændre igen.  

Kilde: Stressforeningen

Forebyg stress

Stress kan ramme alle. Men med den rette forebyggelse kan du styrke din modstandskraft over for stressen.

En vigtig del i forhold til at forebygge stress er, at der bliver talt om det. Derfor er det vigtigt, at arbejdspladser skaber gode vilkår for at tale om stress. På den måde vil både kolleger og ledelsen være bedre til at opdage stress hos sig selv og hinanden.

Cover image

Forebyg stress

I Krifa vil vi gerne hjælpe dig med at forebygge stress. Derfor giver vores psykologer og psykoterapeuter online hjælp til dig, der gerne vil være godt rustet til at forebygge stress.

Det er vigtigt i forhold til at forebygge stress hos medarbejdere, at der er skabt gode vilkår for at tale åbent om stress og trivsel på arbejdspladsen

- Erik Hougaard, psykoterapeut i Krifa

Når vi taler om forebyggelse af stress, så er det samtidig vigtigt at huske, at der ikke findes én løsning på, hvordan man undgår stress. Det er så forskelligt, hvad der stresser os. Nogle har brug for faste rammer og andre brug for fleksibilitet. Nogle kan godt lide at have én opgave ad gangen, hvor andre gerne vil have flere i gang på én gang.

Flere råd til forebyggelse af stress

Meld dig ind i Krifa og få hjælp til hele dit arbejdsliv

Som Krifa-medlem har du ikke bare professionel rådgivning og støtte i ryggen, hvis du bliver ramt af stress. Vi hjælper dig med alt fra lønforhandling og konflikthåndtering til efteruddannelse og kompetenceudvikling. Så du kan få god arbejdslyst – uanset hvad du laver.

Bliv medlem af Krifa

Har du et problem, der står i vejen for din trivsel, så hjælper vi dig. Vil du have et bedre job, efteruddanne dig eller specifik rådgivning så står eksperter også klar til at følge dig hele vejen til du når dine mål.