
Hjælp til stress
Hvordan føles stress? Spot dine eller andres stresssymptomer i tide.
Det er meget individuelt, hvordan man oplever stress, og derfor vil symptomerne også være meget forskellige.
Symptomer på stress kan som udgangspunkt deles ind i tre kategorier, som du ser nedenfor. Men det er vigtigt at nævne, at bare fordi du kan nikke genkende til måske to eller tre symptomer, betyder det ikke nødvendigvis, at du har stress. Det vil være et samlet billede, som afgør, om du er stresset.
OBS. Er du stresset, er det dog ikke sikkert, at du selv lægger mærke til, at du har symptomer på stress. Nogle gange vil det være venner eller familie, der opdager det før dig selv.
Med stresstesten kan du få en ide om dit stressniveau – og om, hvad du skal gøre ved det.
I testen bliver du spurgt om forskellige symptomer og får et samlet tal, der indikerer dit stressniveau. Ud fra det tal kommer vi med anbefalinger til, hvad du videre kan gøre.
Stresstest
Testen giver dig et øjebliksbillede, og vi anbefaler derfor, at du tager den med to ugers mellemrum. Så kan du se, om dit stressniveau er steget eller faldet.
Jeg har stress, hvad gør jeg?
Det er vigtigt at du reagerer og gør noget ved din stress.
For at hjælpe dig med dette, stiller Krifa flere redskaber til rådighed, som du kan læse om herunder. Nogle er gratis for alle, andre kræver medlemskab.
Få hjælp til at tackle stress
Jobbet fyldte alt i Sørens liv. Det gik for alvor op for ham, at han skulle gøre noget ved det, da hans søn en mandag morgen sagde til ham ”Vi ses på fredag, far”.
Hør, hvordan Søren ved hjælp af Stressfri-forløbet og løbende samtaler med Krifas psykologer og psykoterapeuter, sagde farvel til stress og igen fik tid til børn, familie og venner.
Når stress rammer børnefamilien
Hvad sker der i familien, når mor eller far bliver ramt af stress? Hvor meget skal børnene inddrages? Og hvordan finder i den gode balance mellem arbejde og familieliv? Alt det, kan du læse mere om i disse 3 artikler.
Vær opmærksom på...
…at der er flere ting du kan gøre, hvis du gerne vil mindske dit stressniveau. Men er du allerede ramt af stress, så kan det være nødvendigt at trække dig helt væk fra arbejdsmarkedet i en periode med en sygemelding. Husk også altid at kontakte din læge, hvis du har mistanke om, at du er stresset.
Sover du dårligt om natten, så kan det skyldes stress. Dårlig søvn er nemlig en af symptomerne på stress. Og det kan blive en ond cirkel. Jo mindre søvn du får, jo mere stresset, kan du blive, og jo mindre overskud har du.
I søvnguiden nedenfor giver vores erfarne psykologer og psykoterapeuter deres bedste råd til, hvordan du får styr på nattesøvnen – og så får du konkrete øvelser, som du selv kan arbejde videre med.
En god nats søvn gør en stor forskel
Har du ikke fundet balancen mellem arbejde og fritid, er der stor risiko for, at det går ud over din søvn. Her er fire konkrete tips til, hvordan du sikrer den gode nattesøvn.
Læs mere om søvn
Stress er en tilstand, du kan komme i, hvis du oplever en ubalance mellem det, du rent faktisk kan, og det du føler, at du skal kunne.
Kortvarig stress (1-2 uger) kan kroppen holde til, hvis den hurtigt kommer i balance igen. Langvarig stress (over 2-4 uger) er alvorligt, og her er der behov for, at du gør noget ved situationen og søger hjælp til din stress.
Er du stresset eller har du “bare” travlt?
Der er forskel på stress og travlhed. Det handler i bund og grund om, hvor længe du har haft symptomer på stress.
Podcast om stress
I denne podcast undersøger Krifas stressvejleder Pernille Aagaard stress fra flere vinkler, og svarer på nogle af de spørgsmål som du måske har tænkt.
Hvad er stress? Hvordan rammer stress? Hvordan holder jeg stress på afstand?
Lyt med!
Find flere podcasts om stress her
De væsentligste årsager til, at vi oplever stress
Krifa har undersøgt, hvad årsagerne er til stress, hvordan vi danskere forholder os til stress, og hvordan stress påvirker vores liv.
Kan man få stress som ledig?
Det er ikke kun jobbet, som er en stor synder til stress. Personer, der ikke er på arbejdsmarkedet, er nogle af dem, som oftest oplever stress. Det sker på grund af mangel på kontrol, sociale relationer og en følelse af ikke at bidrage til samfundet.
Er du sygemeldt med stress, eller står du lige nu over for en sygemelding? Så læs med i vores guide omkring sygemelding med stress.
Her finder du både information omkring hvordan du sygemelder dig, men også hvilke regler og rettigheder du har under en sygemelding med stress. Og så svarer en af vores jurister på nogle af de spørgsmål, hun oftest får stillet i forbindelse med en stresssygemelding.
Stress kan ramme alle. Men med den rette forebyggelse kan du styrke din modstandskraft over for stressen.
En vigtig del i forhold til at forebygge stress er, at der bliver talt om det. Derfor er det vigtigt, at arbejdspladser skaber gode vilkår for at tale om stress. På den måde vil både kolleger og ledelsen være bedre til at opdage stress hos sig selv og hinanden.
Når vi taler om forebyggelse af stress, så er det samtidig vigtigt at huske, at der ikke findes én løsning på, hvordan man undgår stress. Det er så forskelligt, hvad der stresser os. Nogle har brug for faste rammer og andre brug for fleksibilitet. Nogle kan godt lide at have én opgave ad gangen, hvor andre gerne vil have flere i gang på én gang.
Flere råd til forebyggelse af stress
Meld dig ind i Krifa og få hjælp til hele dit arbejdsliv
Som Krifa-medlem har du ikke bare professionel rådgivning og støtte i ryggen, hvis du bliver ramt af stress. Vi hjælper dig med alt fra lønforhandling og konflikthåndtering til efteruddannelse og kompetenceudvikling. Så du kan få god arbejdslyst – uanset hvad du laver.