Stressbehandling – sådan håndterer du stress
Hvordan kan du bedst handle, hvis stress er kommet på besøg hos dig? Mange kan føle sig handlingslammede under en stressbelastning, og det kan være svært at tage første step på vejen ud af stress.
“Behandling” af stress afhænger af din situation
Hvordan behandler man stress? Vores psykoterapeut Erik Hougaard understreger, at stress ikke er en sygdom. Det handler derfor mere om at håndtere de faktorer, der udløser en belastningsreaktion.
Den bedste stresshåndtering afhænger altid af den konkrete situation. Alligevel kan du finde hjælp i 3 generelle råd, som kan støtte dig i at genskabe balancen i din hverdag.
3 råd til effektiv stresshåndtering for dig, der er i arbejde
Er du i arbejde, men oplever du flere stresssymptomer? Så kan disse 3 råd være en hjælp for dig.
1. Skab overblik
Få dannet et overblik over, hvad der presser dig. Hvilke faktorer i din dagligdag virker som en belastning for dig? Når du stopper op, står det måske hurtigt klart for dig. Men mange kan ikke altid sætte en finger på, hvad der egentlig presser dem.
Her kan vores stressdagbog være en stor hjælp. Den indgår i vores StressFri-forløb, som er en slags stress “behandling”, hvor du får hjælp til selvhjælp. Med den kan du “føre regnskab” med, hvornår og hvordan du reagerer.
Professionel hjælp kan være en anden måde at få sparring og andre øjne på din situation. Vores team af psykologer og psykoterapeuter tilbyder stress- og trivselssamtaler med henblik på at rådgive nøjagtigt ud fra din situation.
2. Handl på dine stressfaktorer
Er der for høje forventninger fra din arbejdsgiver? Oplever du manglende respekt og en ubehagelig tone fra en kollega? Eller ligger der noget helt tredje til grund for den belastning, du føler?
Der kan være mange årsager til en belastningsreaktion. Men når du har fået et klart billede af, hvad der stresser dig, kan du bedre handle på det. Tag en snak med din arbejdsgiver, hvis du oplever, at stressen udspringer herfra. Det vil samtidig give dig en følelse af at stå ved dig selv.
Det er et af de gode råd, som vores psykoterapeut Erik Hougaard også understreger som stressforebyggende. Bliv klogere på forebyggende stressråd her.
3. Få ro på dit nervesystem
Når stress kommer på besøg, sætter det nervesystemet under pres. Derfor kan det være vigtigt at få ro på det igen. Det kan blandt andet være gennem:
Sygemelding
Motion
Åndedrætsøvelser, mindfulness, yoga
Sygemelding
Alt afhængig af dit stressniveau kan en sygemelding, hvor du trækker stikket komplet, være nødvendig. Kommer du helt væk fra kilderne til den belastningsreaktion, du oplever, kan det være med til at berolige et flosset nervesystem.
Selvom du trækker dig fra dit arbejde i en periode, gælder det dog stadig om at handle på stressfaktorerne på jobbet. Ellers kan du risikere at ryge tilbage i samme spor, når du vender retur til jobbet. Få gode råd til at komme godt tilbage på arbejde efter en stresssygemelding.
Motion
Motion er ifølge vores psykoterapeut Erik Hougaard et af de mest effektive midler til at få ro på systemet. Det samme understreger speciallæge i arbejds- og samfundsmedicin, Bo Netterstrøm. Han påpeger, hvordan motion kan brænde stresshormonerne af.
Ved en stressbelastning stiger niveauet af kortisol, der også kaldes for stresshormoner. De stiger også, når du dyrker motion. Dog kun kortvarigt. Efter fysisk aktivitet vil kortisolniveauet dale, så stresssystemet bliver roligere.
Det kan være medvirkende til at skabe et større overskud til at tackle udfordringer. Husk dog altid at mærke efter i kroppen. Skru ned for intensiteten, hvis du får det dårligt af de fysiske anstrengelser.
Åndedrætsøvelser
Under stress kan du opleve at miste kontakten til din krop. Med afspændingsøvelser kan du få hjælp til at genetablere den – og ikke mindst få hjælp til at flytte opmærksomheden væk fra tanker og bekymringer.
Det er små nødvendige “åndehuller” i et stresset nervesystem. Hjernen har brug for små pauser. Og det kan du give den med mindfulness, yoga og åndedrætsøvelser.
3 råd til effektiv stresshåndtering for dig, der er stresssygemeldt
Psykoterapeut Erik Hougaard påpeger, at stresshåndtering under en sygemelding kan afhænge af, om du skal tilbage i dit gamle job eller ej.
Skal du tilbage til samme arbejdsplads og job, kan de tre ovenstående råd også være gavnlige for dig. Er det derimod nødvendigt for dig at finde nyt arbejde, kan de følgende 3 råd til stresshåndtering hjælpe dig på vej.
1. Få ro på systemet
En langvarig sygemelding kan slide gevaldigt på nervesystemet. Derfor er det i mange tilfælde vigtigt at få ro på systemet som noget af det første. Her kan følgende tre tiltag være effektive:
Motion
Yoga
Åndedrætsøvelser
Motion
For mange kan motion virke uoverskueligt under en stresssygemelding. Og har du brug for at ligge på sofaen i tre dage, skal du gøre det. Lyt altid til din krop. Men prøv langsomt at få gang i de fysiske aktiviteter. Det kan være kortere gåture, som du langsomt kan øge. Det kan også være en hjælp at sætte motionen i skema, så du føler, at du udretter noget.
Igen er det vigtigt at lytte efter kroppen. Får du det fysisk dårligt, er det et signal om at skrue ned for intensiteten.
Yoga og åndedrætsøvelser
Yoga er en blid træningsform, der kan hjælpe dig med at geare ned, slappe af i kroppen og få ro i hovedet.
Mindfulness og åndedrætsøvelser er en anden måde at berolige krop og tanker, så du kan finde ny energi. Brug gerne øvelserne hver dag for at få størst effekt.
2. Skab gode relationer
Står du overfor en længerevarende stresssygemelding, er nære relationer vigtige. Tal med gode kolleger, venner eller din partner. Invitér gerne en tæt ven eller veninde over i få timer – for i en sygemelding med stress kan det være små, korte besøg, du kan overskue.
Holder du fast i gode relationer, kan det være med til at give en følelse af ikke at være alene. Føler du dig støttet undervejs, kan det gøre det lettere at overkomme din situation.
3. Overvej din situation – og få hjælp til at komme tilbage
Forsøg gerne at kigge bag stressbelastningen. Kan du selv være med til at ændre på rammer og vilkår omkring dit arbejde? Måske kommer du frem til, at det ikke er muligt at ændre på forholdene, der har været med til at skabe en stressreaktion hos dig.
I det tilfælde kan det være nødvendigt at overveje, om du bør finde et nyt job.
En del af stresshåndteringen kan være at få den rette hjælp til at komme trygt og godt tilbage på arbejdsmarkedet – hvad end det er i samme eller et nyt job.
Håndtering af stress med professionel hjælp
Vores team af psykologer og psykoterapeuter tilbyder professionel hjælp til at håndtere stress nøjagtig ud fra din situation. Gennem stress- og trivselssamtaler lægger I sammen en nøje plan for, hvordan du bedst kan tackle den stress, du oplever.
I vores StressFri-forløb kan du hente flere konkrete værktøjer til stresshåndtering. Forløbet er gratis for alle.