Søvnløshed og stress – sådan er de bundet sammen
Falder du først i søvn efter flere timer under dynen? Eller vågner du et hav af gange i løbet af natten uden at kunne sove igen? Du er ikke den eneste.
Dårlig søvn har overordnet set fire kendetegn. Brug tjeklisten til at se, hvor mange du oplever.
Stress og søvnproblemer påvirker dit helbred
Søvn er livsnødvendig. Og den er både vigtig for krop og hjerne. Vores psykoterapeut Erik Hougaard påpeger, hvordan kroppen bruger søvnen til at restituere og blive klar til en ny dag, mens hjernen bruger den til at holde sig skarp og fokuseret.
I løbet af natten kan du opleve at vågne flere gange. Det gør søvnen usammenhængende og giver dig ikke dyb søvn. Med andre ord får du ikke søvn af god kvalitet.
Det er under søvnen, du genoplader batterierne. Får du ikke tilstrækkelig kvalitetssøvn, føler du dig oftest mat og uoplagt. Det kan påvirke din trivsel.
Søvnforsker Mikael Rasmussen peger på, hvordan dårlig søvn forringer immunforsvaret. Det betyder, at du kan opleve at blive mere syg, fordi hvide blodlegemer og antistoffer bliver mindre modstandsdygtige overfor infektioner.
Jeanette fik dårlig søvn
Jeanette kunne i en lang periode ikke sove, selvom hun var træt. De fleste nætter lå hun vågen flere timer.
“Jeg vågnede hele tiden. Når jeg lige akkurat lukkede øjnene, følte jeg en fornemmelse af stød gennem min krop. Lidt ligesom når man drømmer, man falder ned”.
Jeanette undskyldte den manglende søvn med, at det sikkert var, fordi hun ikke behøvede mere søvn.
I stedet fandt hun ud af, at søvnproblemerne var et af hendes symptomer på stress. Få mere at vide om Jeanettes vej ud af søvnbesvær og stress her.
Stress kan være en søvntyv
Stress kan stjæle nattesøvnen som noget af det første – uanset hvor stresset du er, og om du er i job, ledig eller sygemeldt.
Måske oplever du, at tankemylder bliver en fast sengekammerat? Måske sitrer din krop af uro? Eller måske banker dit hjerte hårdt og hurtigt? Alt sammen gør det svært at sove.
Oplever du noget lignende, kan det være tegn på stress. Men det behøver ikke at være det. Dårlig søvn kan have andre årsager.
Har du sovet dårligt i en længere periode på mere end 2-4 uger, og oplever du andre symptomer? Så er det værd at undersøge, om du oplever stress.
Hvorfor giver stress dårlig søvn?
Mange oplever en sammenhæng mellem stress og symptomer på dårlig søvn. Men hvorfor forringer stress nattesøvnen?
Ifølge vores psykoterapeut Erik Hougaard er en stresset krop i alarmberedskab. Det giver ofte tankemylder og uro i kroppen – og så kan det være vanskeligt at falde i søvn.
Måske en øvelse, der virker for dig?
Med afspændingsøvelser kan du hjælpe krop og tanker med at falde til ro, inden du skal sove. Prøv øvelserne af nogle gange, og brug dem gerne hver dag for at give krop og tanker mest mulig ro.
Få støtte til at håndtere søvnløshed og stress
Stress kan føre mange symptomer med sig. Søvnbesvær er bare ét af dem.
Driller søvnen dig? Vi ved, det kan være svært at se, hvilke redskaber du skal tage i brug. Vores team af psykologer og psykoterapeuter hjælper medlemmer med støtte og rådgivning i en stress- og trivselssamtale. Her hjælper vi dig med, hvordan du bedst tackler dårlig søvn og de underliggende faktorer bag.
I takt med at stressen letter, vil søvnen som oftest stabilisere sig igen. Vores psykoterapeut Erik og hans kolleger anbefaler dig altid at tale med din læge, hvis du mistænker andre årsager til din søvnløshed.