Lær stressudløst angst at kende

Lær stressudløst angst at kende

Vores psykoterapeut Erik Hougaard gør dig her klogere på stressrelateret angst, og hvordan stress og angst er forbundne.

Stress og angst kan hænge sammen, men det er vigtigt at skelne mellem dem. For stress og angst er ikke det samme.

Hvad er stressrelateret angst?

Stressrelateret angst er en angstfølelse, der kan opstå som følge af en længerevarende belastningsreaktion. Det kan både være en fysisk eller følelsesmæssig belastning.

Ængstelighed eller stressrelateret angst er ikke en diagnose. Men for mange kan den være en naturlig del af en stressreaktion og minde om angst. Det understreger vores psykoterapeut Erik Hougaard.

Sådan kan stressangst føles

Stressrelateret angst kan føles på mange måder. Ængstelighed kan være en almindelig reaktion på stress og kan ofte knytte sig til fysiske stresssymptomer.

Hjertet kan begynde at galopere, håndfladerne blive svedige og kroppen svimmel. Et af vores medlemmer mærkede på egen krop følelsen af ængstelighed og de fysiske symptomer, der fulgte med den:

Jeanette hyperventilerede og ”frøs”

Da telefonen ringede på Jeanettes job, kunne hun pludselig ikke tage telefonen. Hendes krop frøs fast. Hjertet begyndte at hamre. Og hun begyndte at hyperventilere.

”Jeg kunne ikke få min krop til at tage telefonen. Jeg begyndte bare at stortude, mens mit hjerte hamrede med 100 kilometer i timen, og min vejrtrækning blev hurtig og voldsom”

Jeanettes oplevelse var en ængstelighedsfølelse udløst af stress gennem en længere periode. Få hele hendes historie.

Stress og angst kan ligne hinanden 

Angst og symptomer på stress kan på flere måder minde om hinanden og føles ens – uden nødvendigvis at være det.

Det kan lede til flere fælles symptomer:

  • Søvnproblemer
  • Hjertebanken
  • Uro i kroppen
  • Kvalme og svimmelhed
  • Trykken for brystet
  • Overfladisk vejrtrækning

Stress kan føre til angst 

Selvom ængstelighed og angst er forskellige, kan et højt stressniveau øge risikoen for at udvikle angst.

Et uroligt nervesystem kan over længere tid blive så belastet, at det kan udløse angst.

Find ud af, om du oplever stress 

Stress er et samlet hele af en række forskellige symptomer – både adfærdsmæssige, fysiske og psykiske. Om du oplever stress, afgør sammensætningen, varigheden og mængden af symptomer.

Test dit stressniveau

Vores stresskonsulenter har udviklet en stresstest som en hjælp til dig. Med den kan du teste dit stressniveau og få en indikation på, om du er stresset.

Få hjælp, hvis kroppen reagerer længere end 2-4 uger

Når du lærer din krop og stresssymptomerne at kende, kan du hurtigere reagere.

Mærker du symptomer længere end 2-4 uger, er det et signal fra din krop om at fjerne dig fra belastningen.

Vores team af psykologer og psykoterapeuter tilbyder stress- og trivselssamtaler, der tager udgangspunkt i din situation. Samtalerne har fokus på nærvær, støtte og rådgivning i trygge hænder, så du føler dig hjulpet godt på vej.

Mindfulness og åndedrætsøvelser kan afhjælpe stress

Mindfullness kan afhjælpe angst. Det gælder angst som diagnose, men også ængstelighed relateret til en stressreaktion.

Mindfullness kan lære dig at flytte opmærksomheden væk fra tanker og bekymringer. Ved at sidde roligt med lukkede øjne og holde fokus på vejrtrækningen kan du forbinde krop og tanker med hinanden.

Spørger du vores psykoterapeut Erik Hougaard, er et af de mest hjælpsomme værktøjer at få genskabt en god kontakt til kroppen igen. Den er afgørende for at slippe stressen, ængsteligheden eller angstfølelsen.

Det kan vejrtræknings- og afspændingsøvelser hjælpe med.

Oplever du et ubehag ved at være i en åndedrætsøvelse, kan du prøve at udfordre dig selv og acceptere ubehaget i stedet for at “løbe” fra det. Det vil ofte få ubehaget til at blive mindre over tid, så kontakten til kroppen igen bliver etableret.