Forstå din arbejdsskadesag
Hvis du kommer til skade eller bliver syg i forbindelse med arbejde, kan det sætte gang i flere sager ved myndigheder og forsikringer. Derfor kan en arbejdsskadesag være temmelig omfattende.
Sager om psykiske arbejdsskader, vil ofte tage længere tid end fysiske arbejdsskader, da det kan være vanskeligere at beskrive og dokumentere skaden.
Her hjælper vi dig med at forstå din arbejdsskadesag lidt bedre.
Hvad sker der i min sag?
Du kan nemt og hurtigt følge din sag på Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside via systemet ’Se Sag’. Du skal kun bruge dit MitID til at logge på, hvorefter du kan se, hvor langt Arbejdsmarkedets Erhvervssikring er nået med din sag. Du kan samtidig se alle dokumenterne, der er i sagen.
Se mere på www.aes.dk.
Hvorfor tager min arbejdsskadesag så lang tid?
Der er mange årsager til, at en arbejdsskadesag tager lang tid.
En af årsagerne er, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring først kan træffe afgørelse, når din helbredsmæssige situation er afklaret. Det tager ofte 1 år, og i mange tilfælde længere, inden lægerne kan vurdere følgerne af din arbejdsskade.
Derudover kan Arbejdsmarkedets Erhvervssikring først træffe afgørelse, når alle nødvendige oplysninger er indhentet, herunder spørgeskemaer om ulykken, eventuelle udtalelser fra vidner, journaloplysninger fra egen læge, speciallægeerklæringer, funktionsattester, spørgeskemaer om dine job- og lønforhold, kommunale akter mv.
Endelig har det betydning for din sag, hvor stort et arbejdspres, der er ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring, der årligt behandler et meget stort antal arbejdsskadesager.
Du kan få mere information herom på Arbejdsmarkedets Erhvervssikrings hjemmeside.
Hvis din arbejdsskadesag bliver afvist
Det er ikke alle skader, du har fået i forbindelse med dit arbejde, som Arbejdsmarkedets Erhvervssikring nødvendigvis kan anerkende som en arbejdsskade efter loven. Hvis din skade bliver afvist som en arbejdsskade, så vil du få besked om det.
Det er vigtigt, at du er opmærksom på, at du har en mulighed for at klage over afgørelsen. Det skal du gøre til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring inden 4 uger efter, du har modtaget afgørelsen.
Du kan klage over, at din skade ikke er blevet anerkendt eller erstatningens størrelse. Forsikringsselskabet har ligesom dig mulighed for at klage over afgørelsen inden 4 uger.
Arbejdsmarkedets Erhvervssikring vurderer, om klagen kan medføre et andet resultat. Hvis afgørelsen fastholdes, sendes klagen videre til Ankestyrelsen. Derefter træffer Ankestyrelsen afgørelse.
Ved en klage kan Ankestyrelsen vælge at se på hele sagen igen og ikke alene det, der er klaget over. Du skal derfor overveje risikoen, inden du klager over en afgørelse.
Hvis du har behov for hjælp til vurderingen af afgørelsen eller skrive en klage, skal du kontakte os hurtigst muligt efter, du har modtaget afgørelsen. Kontakt os vi vores kontaktformular eller ved at ringe til os på tlf. 7227 7280.
Kan jeg få min sag genoptaget?
Du har mulighed for at få din sag genoptaget, hvis du har nye oplysninger til sagen eller din helbreds- eller jobsituation har ændret sig. Du kan få genoptaget spørgsmålet om en tidligere afvist arbejdsskadesag og spørgsmålet om størrelsen af din erstatning. Fristen for genoptagelse er 5 år fra første afgørelse.
For at få sagen genoptaget skal du udfylde en blanket til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring.
Du har også mulighed for at sende et brev eller ringe til Arbejdsmarkedets Erhvervssikring og anmode om genoptagelse af sagen.
Det er vigtigt, at du informerer Arbejdsmarkedets Erhvervssikring om, hvilke nye oplysninger, der skal tages hensyn til, når sagen skal genoptages. Nye oplysninger kan eksempelvis være, at du har skiftet job eller har været til en lægeundersøgelse, der har vist en forværring af din skade.
Har du behov for hjælp til vurderingen af muligheden for genoptagelse eller til udfyldelsen af blanketten, er du velkommen til at kontakte os via vores kontaktformular eller ved at ringe til os på tlf. 7227 7280.
Når din sag er genoptaget, har du mulighed for at give os adgang til sagen ved Arbejdsmarkedets Erhvervssikring system "Se Sag". Se hvordan du gør i afsnittet ”Hvad sker der i min sag”?