Fleksjob på din nuværende arbejdsplads
Hvis du ønsker fleksjob på den arbejdsplads, hvor du er eller senest har været ansat på almindelige vilkår, kaldes det et fastholdelses-fleksjob.
For at få bevilget et fastholdelses-fleksjob, skal du:
- have været ansat på arbejdspladsen efter overenskomstens sociale kapitler i mindst 12 måneder. Stort set alle overenskomster har sociale kapitler, som bl.a. forholder sig til at fastholde medarbejdere med nedsat arbejdsevne.
Kravet om 12 måneders ansættelse efter overenskomstens sociale kapitler eller på særlige vilkår gælder dog ikke, hvis du har været udsat for en akut opstået skade eller sygdom, fx en arbejdsulykke, og der helt åbenlyst ikke er udsigt til, at du kan komme tilbage i job på almindelige vilkår.
- lave en skriftlig aftale med din arbejdsgiver: hvilke funktioner har du svært ved at udføre eller ikke kan udføre, og hvilke konkrete skånehensyn I har aftalt for at fastholde dig i ordinært job på arbejdspladsen.
En skriftlig aftale kan for eksempel være et referat af en samtale, du har haft med din arbejdsgiver, hvor I har lavet aftaler om dine arbejdsopgaver og særlige hensyn.
Den skriftlige aftale er nødvendig som dokumentation, hvis du efter de 12 måneder skal have bevilget et fleksjob på arbejdspladsen.
Hvis din arbejdsplads ikke har en overenskomst
Hvis din arbejdsplads ikke har en overenskomst, skal du have været ansat på særlige vilkår i mindst 12 måneder. Det betyder, at din arbejdsplads har taget særlige hensyn til dig på grund af din nedsatte arbejdsevne.
Hvis du har under 6 år til folkepensionsalderen
Har du under 6 år til folkepensionsalderen, kan du med det samme blive ansat i fleksjob på din nuværende arbejdsplads. Det er det, der kaldes ’’Fastholdelses-fleksjob for seniorer’.
Der er ikke noget krav om, at du først skal have været ansat på arbejdspladsen efter overenskomstens sociale kapitler eller på særlige vilkår i mindst 12 måneder.