Seniorpension
Hvem kan få seniorpension?
- Du må højst have 6 år til folkepensionsalderen.
- Du skal have haft en langvarig tilknytning til arbejdsmarkedet – svarende til mindst 20 - 25 års arbejde på mindst 27 timer om ugen.
- Din arbejdsevne skal være varigt nedsat til højst 15 timer om ugen i forhold til dit seneste job.
Din arbejdsevne bliver vurderet ud fra dine helbredsoplysninger og i forhold til dit seneste job. Der vil ikke blive sat en masse i værk, der skal udvikle din arbejdsevne. Derfor skal du heller ikke i arbejdsprøvning eller ressourceforløb, og du skal ikke tage andre typer job. Er du for eksempel murer, og ikke længere kan arbejde mindst 15 timer om ugen som murer, kan du ikke blive henvist til et job i for eksempel butik.
Hvem bevilger seniorpension?
Du skal søge om seniorpension hos ”Seniorpension”, som er en myndighed under ATP.
Du skal søge digitalt med dit MitID på borger.dk.
Er du digitalt fritaget, kan din kommune hjælpe dig med at søge.
Du kan tidligst søge, når der er 6½ år til din folkepensionsalder.
Seniorpension skal træffe afgørelse senest 6 måneder efter, de har modtaget din ansøgning.
Åbningstider
Mandag: kl. 9-16
Tirsdag - torsdag: kl. 9.30-14.30
Fredag: kl. 9.30-14
Hvor meget får man i seniorpension?
Din seniorpension er indkomstbestemt. Din egen indtægt og eventuelt samlevers eller ægtefælles indkomst indgår i et vist omfang i det grundlag, som Udbetaling Danmark beregner pensionen ud fra.Hvis du er enlig, er grundsatsen for seniorpension 20.370 kr. om måneden (2024). Hvis du har en ægtefælle eller samlever, er grundsatsen 17.315 kr. om måneden (2024).
Hvis du har spørgsmål eller brug for hjælp til beregning af seniorpensionen, skal du kontakte Udbetaling Danmark på telefon 7012 8061.