Studerende sidder på gulvet og studerer foran sin computer

3 regler: Få en effektiv studiedag

Lektielæsning og opgaveskrivning derhjemme kan give ro, færre afbrydelser og tid til fordybelse. Men det kræver, at du har selvdisciplin.
Anne Rahbek

"En dag, hvor du når alt det, som du har sat dig for".

Sådan betegner underviser og forfatter Dorthe Rindbo den gode studiedag derhjemme. Den er ifølge hende kendetegnet ved klare prioriteringer, et godt flow og en skarp to-do-liste. 

Dorthe Rindbo har specialiseret sig i personlig effektivitet i hverdagen og holder foredrag om den effektive arbejdsdag. Ifølge hende kan en studiedag med opgaveskrivning derhjemme have visse udfordringer. 

Om Dorthe Rindbo
 • Certificeret coach og ekspert i personlig effektivitet.

 • Forfatter til bogen "Travle kvinders guide til mere tid".

 • Holder foredrag og workshops om bl.a. effektive arbejdsdage.

Læs mere på dortherindbo.dk

Husk at få hovedet op af bøgerne

- Opgaveskrivning hjemme kræver en vis mængde selvdisciplin, så dagen ikke bliver brugt på for mange private gøremål og kreative overspringshandlinger. Nogle får meget ud af en studiedag derhjemme og får meget fra hånden, når der er arbejdsro og plads til fordybelse. Andre er mere styret af deres impulser og kan have svært ved at holde fokus derhjemme, mener hun.

Hun fortæller, at den største fælde er balancen mellem fritid og arbejde. Det glider nemlig lettere sammen, når arbejdet med studierne foregår i privaten.

- Det er klart, at de private gøremål ikke skal tage overhånd, og at der skal holdes fokus. Men du skal også nyde, at du er mere fleksibel derhjemme, fremfor når du sidder på studiet. Du kan med god samvittighed sætte en vask over, gå en tur med hunden eller se et enkelt afsnit af din yndlingsserie. Det kan faktisk forbedre effektiviteten, at du får hovedet op fra bøgerne en gang imellem, siger hun. 

3 regler, du skal overholde

For at blive allermest effektiv, giver Dorthe Rindbo tre regler, du skal overholde:

 • 1
  Husk altid planlægningen

  Lav en to-do-liste aftenen før. På den måde har du allerede fra morgenstunden en klar plan for din dag.

 • 2
  Hav aldrig for store og uoverskuelige opgaver foran dig

  Prioriter i dine opgaver, og bryd dem ned i mindre bidder, så de maksimalt tager en time. Det giver et bedre flow og færre overspringshandlinger.

 • 3
  Tjek kun sms'er et par gange om dagen

  Afsæt tidsrum, hvor du giver dig selv lov til at tjekke telefonen, men sørg ellers for at lukke ned for de afbrydelser, du selv kan styre. På den måde får du mest ud af arbejdsroen. 

Udfordringer i studielivet?

Vi sidder klar til at hjælpe dig - med alt lige fra eksamensangst til tjek af din ansættelseskontrakt.