Ung kvinde sidder på skammel med sin computer og tænker

Findes det perfekte studie?

Der er 850 forskellige videregående uddannelser og det gør valget svært for mange. Studievejleder mener, at unge skal droppe ideen om drømmeuddannelsen og tro på, at der er mange studieveje til et godt arbejdsliv.
Bessie Rauff

65.000 unge skal hvert år vælge, hvilken uddannelse de vil begynde på, og hver sjette studerende springer fra studiet igen inden for det første år.

- Jeg oplever, at unge studerende hurtigere bliver usikre på, om de nu har valgt det helt rigtige studie, og at de unge er blevet dårligere til at håndtere tvivl. Det er ærgerligt, for jeg tror ikke, at der findes et perfekt studie. Der vil næsten altid være noget, man skal igennem, som man ikke synes er sjovt, og som kan vække tvivlen hos de fleste, siger Rune Mastrup Lauridsen, der arbejder som daglig leder på Humaniora på Syddansk Universitets studievejledning, og har mere end ti års erfaring i at vejlede unge omkring studievalg og trivsel.

Elsk din tvivl og lev med usikkerheden

Tvivlen er altså en naturlig følgesvend, især når det drejer sig om at træffe så stor en beslutning, som et studievalg er. Både når du ansøger om studieplads, og når du senere er begyndt på studiet.

Tvivlen kan sagtens bruges konstruktivt, især hvis du tager den alvorligt og bruger den til at minde dig selv om, hvorfor det var, du satte kryds ved netop den uddannelse, som du endte med at vælge. Det handler om at huske sig selv på motivationen for valget, mener Rune Mastrup Lauridsen og fortsætter:

Selvom du tvivler, kan du sagtens være det rette sted. Det kan føles endegyldigt at vælge uddannelse, og mange jagter forgæves det, de tror er deres drømmeuddannelse, men der er ikke kun en vej til at trives i et fremtidigt arbejdsliv. Det vigtigste er, at du er motiveret og engageret på dit studie. Du er på et studie for at lære og tilegne dig ny viden. Så det er helt i orden, at du ikke mestrer alt fra starten. Du skal bare have en oplevelse af, at det du ikke ved, det kan du lære.

- Rune Mastrup Lauridsen, studievejleder

Drop fordommene og gå direkte til kilden

Mange er i tvivl om, hvilket studie de skal vælge, og vakler måske mellem mange forskellige uddannelsesretninger. Et godt råd fra Rune Mastrup Lauridsen lyder, at du skal besøge de uddannelser, som du overvejer at søge ind på.

- Rigtig mange uddannelser holder åbent hus-arrangementer, hvor du kan komme ud og besøge stedet, mærke atmosfæren og tale med andre studerende. Sørg for at spørge ind til arbejdsformen. Er det individuelt eller gruppeorienteret, og hvordan passer metoden til dit temperament? Du kan læse nok så meget på uddannelsesguiden, men det er først, når du træder ind på uddannelsesstedet, at du kan mærke atmosfæren, og undersøge om det føles som et sted, du kunne trives, slutter Rune Mastrup Lauridsen.

Fem skridt mod dit uddannelsesvalg

 • 1

  Find ind til, hvad der virkelig interesserer dig, og hvad du er god til.

 • 2

  Samfundet ændrer sig hele tiden, så tænk mere over, hvad der gør dig nysgerrig og giver dig energi, end hvad du tror samfundet har brug for.

 • 3

  Hvordan lærer du bedst, og hvilke uddannelser har en undervisningsform som passer dig?

 • 4

  Besøg uddannelsesstederne og mærk stemningen. Snak med de studerende om arbejdsform og pensum.

 • 5

  Drop ideen om, at der kun findes en perfekt uddannelse og undersøg flere muligheder.

Er du i tvivl om studieretning?

I Krifa kan du få sparring på dine fremtidige karrieremuligheder med en jobkonsulent. Du kan også få hjælp til at finde ud af, hvilken uddannelsesretning, der kunne være noget for dig. Som studerende er dit medlemskab og jobskifte- og karrieresamtaler i Krifa gratis.

Professionel jobskifte- og karriererådgivning

Bliv medlem og få personlig hjælp til din jobsøgning af vores dygtige arbejdslivskonsulenter.