
Speak up like Obama!
Politikeren i tv, studieværten, foredragsholderen. De har det alle sammen; kontrol og selvsikkerhed i situationer, hvor de fleste ville falde over deres egne ord og mærke pulsen dunke helt op i halsen. Alligevel fremstår de rolige og professionelle uden tegn på nervøsitet i deres mimik eller stemme. Men hvordan gør de? Og er det noget, vi kan lære, så vi performer bedre til eksamen eller den første jobsamtale?
Det mener Bebiane Bøje, docent i sang og underviser ved Det Jyske Musikkonservatorium i sang og stemmeteori. Hun siger, at det på mange måder handler om at være sig selv og sin krop bevidst. Fordi andre mennesker afkoder os, når de ser på os og lytter til os.
- På det ubevidste plan aflæser andre mennesker vores stemmeføring. Stemmen kan understøtte eller stå i vejen for vores budskaber. Vi kan tale meget hurtigt eller langsomt. Have en tendens til at betone visse ord, tale kraftigt eller svagt. Vi har alle en masse vaner, men vi kan hurtigt rette op på dem og vores stemme, siger hun.
Lær af dine dårlige vaner
Første skridt er at blive bevidst om netop de vaner, du har tillagt dig, når du kommunikerer. Det kan både være din stemmeføring, din kropsholdning og din mimik, der spiller ind som tre sider af samme sag. Siger du hele ”øhhh”, taler for langsomt, for lavt eller noget helt fjerde. Prøv at tænk over det og hør andres opfattelse af din fremtoning, råder Bebiane Bøje.
- De første tyve sekunder gør indtrykket. Først er vi visuelle og ser, men så bliver det kropslige og stemmemæssige en del af helhedsindtrykket af den anden. Vi kigger på karisma og autoritet. Men vi forventer også noget forskelligt alt efter, om vi sidder i en folkekirke hos en præst eller hører en politiker i fjernsynet, så tænk også dig selv som en del af helheden, siger Bebiane Bøje.
Stå ved dig selv og dine holdninger
Obama har det. Ro, karisma. Men er han bare født med en stor gave som taler – eller har han haft en dygtig underviser?
- Vi kan godt lære det, folk som Obama kan. Men selvfølgelig har vores opvækst i et omfang betydning for, om vi signalerer noget usikkert, noget overfladisk eller noget sikkerhed. Obama har så at sige mødt sig selv og forstået, hvem han er, og derfor kan han med sikkerhed formidle sine holdninger.
Derfor er nøglen til kontrol af stemme, krop og formidling i høj grad ikke kun at kende sine vaner, men at kende sig selv:
- Man kan tillære sig et stemmemæssigt overskud, sikkerhed og nærvær, men i bund og grund handler det om at stå ved sig selv og de holdninger, man har, og det, man vil formidle. Så kan man godt slippe afsted med at have kun en smule talent, fordi det andet er redskaber og træning.