Person ligger på gulvet og skriver i notesblok foran en computer

SU og selvstændig

Har du tiden og lysten og samtidig begrænsede økonomiske forpligtelser – og forsørgelsen i orden gennem din SU, så er studietiden en gylden mulighed til at få prøvet drømmen af.

Virkeligheden for mange studerende byder på kollegieværelse, delelejlighed eller anden lille hybel. Indtægten kommer månedsvis – i form af SU. Relationelle forpligtelser er begrænsede, medmindre du selvfølgelig allerede har stiftet familie. 

Fritiden kan synes begrænset, særligt på et studie med mange lektier, men med god planlægning kan du komme langt i din indledende start som selvstændig.

Vi står klar til at hjælpe dig med sparring 

Er du fuldtidsstuderende og medlem i Krifa, har du adgang til iværksætterrådgivning og relevante skabeloner til at komme i gang. Vi sparrer med dig, så din forretningsplan står knivskarpt. Du kan deltage på vores webinarer omkring opstart af virksomhed. Er du allerede i gang, står vi klar med sparring indenfor alt lige fra jura, revision, inkasso og medarbejderforhold.

Iværksætterwebinar

Kom godt fra start med din virksomhed.

Har du tid – og lyst?

Har du tiden og lysten og samtidig begrænsede økonomiske forpligtelser – og forsørgelsen i orden gennem din SU, så er studietiden en gylden mulighed til at få prøvet drømmen af. 

Må jeg det på SU?

Ja, det må du gerne. 

Du kan have en indtægt fra din selvstændig virksomhed under samme betingelser, som du har lønarbejde. Du har et fribeløb (egen-indkomst) som du må tjene ved siden af din SU. Der skelnes mellem om man er på ungdomsuddannelse eller videregående uddannelse – og beløbene har fået et løft. 

Der er tale om månedsbeløb, da det refererer til de måneder, hvor man er på SU. Hvis du starter eller ophører med uddannelse, vil de uger, der ligger udenfor uddannelsesperioden, ikke tælle med. 

Laveste månedsfribeløb, 2023 satser:

UddannelseSatser 2023
Ungdomsuddannelse (de måneder du får su)kr. 13.573
Videregående uddannelse (også dobbeltklip og sulån) (de måneder du får su)kr. 18.412

Har du et overskud fra din egen virksomhed, tæller overskuddet med i din egenindkomst, hvis overskuddet beskattes som personlig indkomst eller kapitalindkomst. Vær obs på at indtægten regnes med i det år hvor det bliver beskattet. Se mere om denne ordning her 

Hvis du tjener mere (overskud + lønindtægt) end fribeløbet, skal du betale en del af din SU og eventuelle SU-lån tilbage. Tænk på dette.

Planlægning

Alt kræver planlægning. Hvis studieliv, socialt liv, arbejde og nu måske også selvstændig virksomhed skal køre sideløbende, kræver det koordinering. Din virksomhed skal også beskrives. Udvikles. Føres ud i livet. Her kan der virkelig være brug for hjælp. Især hvis man kan få hjælp til at skabe, strukturere og realisere din forretningsidé.  Kontakt os!

Læs mere om, hvad vi kan hjælpe med og kontakt os