Ung person sidder på gulvet og kigger på papirer

Ung i fagforening: "De var der for mig, da jeg havde brug for hjælp"

Anna havde aldrig tænkt på at melde sig ind i en fagforening, før hendes mor fortalte hende om fordelene. Det fik hende straks til at melde sig ind – endda gratis. Det viste sig at blive en stor hjælp for hende.
Cecilia Bach Baagø

En fagforening. Hvad er det egentligt?

Måske er det, hvad du tænker, når du ser ordet. Og bare rolig – det er du helt sikkert ikke ene om. En fagforening hjælper og støtter dig, hvis du har brug for at kende til dine rettigheder på din arbejdsplads. En fagforening kan også hjælpe dig med alt det juridiske, hvis du får problemer med din arbejdsgiver. Det lyder måske som noget, der kun er for voksne på arbejdsmarkedet, men som ung studerende er det faktisk også en rigtig god idé at være med i en fagforening. Og så er det endda helt gratis for dig.

Mød 21-årige Anna, der meldte sig ind i en fagforening, da hun gik i 2.g.

Det er rart at vide, at jeg har nogle, der hjælper mig, hvis jeg får brug for det.

- Anna, gymnasieelev

Ung og medlem af en fagforening

Anna havde aldrig rigtig tænkt over at være medlem af en fagforening, før hendes mor fortalte hende om fordelene ved det. Der gik det op for Anna, at det nok var meget klogt, at hun meldte sig ind.

- Jeg har altid haft arbejde ved siden af studiet. Jeg har arbejdet mange forskellige steder, og det er måske ikke lige alle steder, hvor der har været helt styr på alt. Så jeg tænkte, at det nok var en god idé, at jeg meldte mig ind i en fagforening, når det nu samtidig var gratis. Det er rart at vide, at jeg har nogle, der hjælper mig, hvis jeg får brug for det, fortæller Anna.

Støtte og hjælp til sag

Selvom Anna i dag er universitetsstuderende, har hun alligevel tid til at have et studiejob ved siden af. Og det var netop det job, der gjorde, at hun i efteråret 2016 fik brug for rådgivning og hjælp af sin fagforening. Da hun modtog et hav af forskellige dokumenter og lønsedler i sin e-boks, kunne hun til sidst ikke finde hoved og hale i det hele.

- Jeg fik så mange forskellige informationer fra min arbejdsplads, at jeg til sidst ikke kunne overskue, hvordan det hele hang sammen. Og når det handler om min økonomi, så vil jeg bare gerne have, at der er styr og orden i det. Derfor ringede jeg til min fagforening. Jeg oplevede, at der blev lyttet til mig, og jeg følte virkeligt, at de tog min sag seriøst. Det var super rart, for det var noget, der betød rigtig meget for mig, siger Anna.

To uger efter, at Anna havde kontaktet sin fagforening, fik hun svar på, hvordan de mange dokumenter omkring hendes løn hang sammen, og hvad hun havde af rettigheder på sin arbejdsplads.

- Jeg fik styr på så meget. Noget af det vidste jeg slet ikke, at jeg havde ret til, men nu ved jeg, hvordan tingene hænger sammen. Og al den tid, som det har sparet mig for. Det var dejligt, at jeg kunne overlade det hele til min fagforening, for jeg har selv meget andet at holde styr på, forklarer Anna.

Jeg vil helt sikkert råde andre unge til at melde sig ind i en fagforening.

- Anna, gymnasieelev

Derfor skal du have en fagforening

I Annas omgangskreds, er hun en af de eneste, der er medlem af en fagforening. Men hun anbefaler klart andre unge studerende at melde sig ind. Især når det alligevel er gratis.

- Jeg vil helt sikkert råde andre unge til at melde sig ind i en fagforening. Det er trygt at vide, at der er nogle for dig, hvis du får brug for hjælp i forhold til noget på din arbejdsplads. Mit eksempel er nok bare et lille et. Men for mig var det fedt, at der var nogle, der hjalp mig. Jeg er ret sikker på, at jeg vil melde mig ind i en fagforening igen, når jeg er færdig med at studere. Det er altså rart at vide, at man ikke står alene, hvis man får problemer, pointerer Anna.

Personen i denne artikel er anonym. Anna er et fiktivt navn. Redaktionen kender det rigtige navn.

Gratis fagforening mens du studerer

Få hjælp til din jobsøgning og få sparring på dine karrieredrømme. Som studerende er dit medlemskab i Krifa gratis.