Fem elektriske pærere på række, hvor en lyder op

Alle kan lære at brænde igennem

Hvad enten det er til jobsamtalen, over for kunderne eller til møde med kollegaerne har vores evne til at brænde igennem betydning for vores succes. Med få tips kan du forbedre din personlige gennemslagskraft.
Anne Rahbek

Barack Obama, Oprah Winfrey og Asger Aamund. Hvad har de til fælles? De har alle stor personlig gennemslagskraft og er dygtige kommunikatører. Og det er ifølge kommunikationsrådgiver Jesper Klit en af grundene til deres succes.

- Personlig gennemslagskraft, altså evnen til at brænde igennem overfor andre, er meget afgørende for vores succes. De fleste står 5-10 gange i løbet af dagen i en situation, hvor den med mest gennemslagskraft vinder. 

Jesper Klit har arbejdet som kommunikationsrådgiver i flere år og er forfatter til bogen ”Personlig gennemslagskraft”. Ud fra den rådgiver han mennesker i, hvordan man bedst skruer op for sin personlige gennemslagskraft og opnår mere succes i sit arbejdsliv. 

Efterspurgt på arbejdsmarkedet

- Personlig gennemslagskraft er i stigende grad en efterspurgt kompetence på arbejdsmarkedet. Hvis du ikke kan fange kundens, medarbejderens, lederens eller din partners opmærksomhed, har du et problem. Et stort et. Heldigvis er det noget, som alle kan lære. 

Jesper Klit hævder, at ingen er født dygtige kommunikatører, og både Obama og Oprah har derfor lært det hele fra bunden. Og det mener han også, at vi andre kan. Han har i alt syv punkter, som er særligt afgørende for din gennemslagskraft. 

Kropssproget kan afsløre dig

- Det vigtigste er først og fremmest, at du stoler på dig selv. Du skal tro på, at du kan. Hvis du tænker, at du ikke kan, får du oftest ret. Dine negative overbevisninger hæmmer på den måde din personlige gennemslagskraft, forklarer Jesper Klit. 

Hvis du alligevel tvivler på dig selv og dine evner, mener han, at du med fordel kan snyde dig til selvsikkerhed. Han forklarer, at hvis du tvinger dig selv til at gå, stå og bevæge dig selvsikkert, har du gode muligheder for at snyde hjernen til at tro, at du er selvsikker. Jesper Klit peger derfor også på kropssproget som en vigtig faktor for din gennemslagskraft.

Det nytter ikke noget, at du siger ét, mens dit kropssprog tydeligt giver udtryk for noget andet.

- Jesper Klit, kommunikationsrådgiver

- Kropssproget skal sige det samme som dig. Det nytter ikke noget, at du siger ét, mens dit kropssprog tydeligt giver udtryk for noget andet. Vi bedømmer jo andre i løbet af få sekunder, alene baseret på det visuelle indtryk. Dit kropssprog skal ikke sladre om dig. 

Forfremmelser og det halve kongerige

Hvad kan du så opnå med en stærk personlig gennemslagskraft? Ifølge Jesper Klit giver det en lang række fordele at have styr på sin kommunikation. 

- Du kan få meget ud af en stærk gennemslagskraft, også selvom du ikke er en offentlig person. Du kan bruge det til at få dit synspunkt hørt på arbejdspladsen, til at få tildelt de gode opgaver og ved forfremmelser, jobsamtaler og møder. Det er jo den, der kommunikerer bedst, der vinder. Om det så er ordren, forfremmelsen eller det halve kongerige. 

Begynd træningen

Jesper Klit er godt klar over, at ikke alle bliver den nye Barack Obama eller Bill Clinton. Men med øvelse kommer man langt. Og han ser som kommunikationsrådgiver dagligt eksempler på folk, der udvikler sig til at blive dygtige kommunikatører. 

- Det handler om at være bevidst om de teknikker, der styrker din kommunikation. Og så handler det om øvelse. De professionelle kommunikatører nøjes ikke med at spille kamp. De træner med henblik på aktivt at udvikle deres personlige gennemslagskraft.

Få en jobskifte- og karrieresamtale

Skal dit arbejdsliv have en ny retning? Få sparring på hvordan, du kommer godt videre i dit arbejdsliv.