Overvejer du at skifte branche?
Det kan være en stor omvæltning i arbejdslivet at skifte branche. Fra at køre lige ud i samme velkendte retning, drejer du nu af ved en afkørsel, og pludseligt kender du ikke ruten. Derfor er det vigtigt, at du forbereder dig godt, inden du kaster dig ud i et brancheskift. Det mener jobkonsulent Flemming Skjølstrup.
- Du skal først afklare med dig selv, hvorfor du ønsker at skifte job, og hvad du vil opnå ved at finde et nyt arbejde. Er du i arbejde, så tænk over, hvad der trods alt fungerer i dit nuværende job. Vurder, om det er tilstrækkeligt til at blive i jobbet eller branchen, siger han og foreslår, at du tager en samtale med din chef om det, der fungerer mindre godt.
- En afklarende samtale kan ofte ændre din dagligdag til det bedre. Nogen gange kan få små ting gøre en stor forskel – fx nye opgaver eller et kursus.
Dit brancheskift skal være realistisk
Når du giver din nuværende situation et servicetjek, kan du nemlig lettere tune dig ind på, hvilken retning dit arbejdsliv skal have – og om den retning kræver et brancheskift.
- Et brancheskift kan være en god idé, hvis du fx søger nye udfordringer, at bo tættere på din arbejdsplads, et bedre arbejdsmiljø, højere løn, andre arbejdsforhold eller lignende. Men det kan du måske også få ved bare at søge arbejde i en anden virksomhed? Du skal altså være helt sikker på, at du brænder for en anden branche, inden du kaster dig ud i at skifte.
Når du har afklaret, hvad du vil, skal du ifølge Flemming Skjølstrup se nærmere på, om det er realistisk for dig at skifte til den branche, du drømmer om. Han opstiller syv spørgsmål, som du bør stille dig selv:
7 spørgsmål du bør stille dig selv
Opstil en handlingsplan
Er du klar til at tage en beslutning? Så er det tid til at planlægge, hvordan du når målet, og hvilke opgaver der ligger forude.
- Du kan forestille dig, at din nye fremtid er en trappe, hvor du tager et trin af gangen mod dit mål. Hvert trin repræsenterer en opgave, du skal igennem, en person du skal kontakte, en information du mangler, et kursus du har brug for osv. Få et overblik over, hvor mange trin der er på din trappe – og hvordan du kommer videre fra hvert enkelt trin, siger Flemming Skjølstrup og fortsætter:
- Uanset om du ender med et brancheskifte eller ej, er det altid en god idé at stoppe op og se nærmere på sit arbejdsliv. Nøjagtig som vi holder kroppen i form og sørger for at få ny olie på bilen, skal vi vænne os til at passe og pleje vores duelighed på jobmarkedet. Så tag ansvar for dit eget arbejdsliv – og sørg for at forblive attraktiv på arbejdsmarkedet.
Ved du, hvad du kan blive? Prøv Jobkompasset
Måske har du en idé om, hvilket område du kunne tænke dig at arbejde inden for - men ved du egentligt, hvilke jobmuligheder, der er? Det kan Jobkompasset give dig et overblik over. Her kan du vælge det område, der interesserer dig, og se, hvilke job der findes.