Mand cykler stærkt over en bro

Sådan kommer du til tiden – hver gang

Er du typen, der altid kommer 5 minutter for sent til mødet? Så er der hjælp at hente. Det er nemlig oftest vores syn på tid, der er skyld i, at vi kommer for sent.
Anne Rahbek

Tik tak, tik tak. Sekundviseren bevæger sig langsomt fremad. Der bliver tromlet på bordet med fingrene, vekslet irriterede blikke og sukket højlydt. Nu kommer kollegaen igen for sent til et møde.

Det er typisk ikke for at være uhøflig, at du eller din kollega kommer for sent. Tidscoach og foredragsholder Trine Kolding mener, at det i stedet er udtryk for en anden opfattelse af tid. Hun plejer at inddele mennesker i tre kategorier; tidsoptimister, tidspessimister og tidsrealister.

Tid er en knap faktor

- Tidsoptimisterne er dem, der oftest kommer for sent. De har et meget afslappet forhold til tid og lader sig ikke begrænse af den. Den type mennesker findes på stort set alle arbejdspladser, fortæller Trine Kolding.

Der opstår ifølge hende ofte konflikt mellem de tre typer, fordi de har et forskelligt syn på tid. For tidsoptimisterne betyder det ikke noget, hvis man er et par minutter forsinket. Men selvom det ikke er deres mening at genere kollegerne ved at komme for sent, bør de alligevel være klar over, hvilken effekt det har.

- Du sender et dårligt signal til dine kolleger, når du kommer for sent til møder og aftaler. Det kan blive opfattet som respektløst og skabe stor frustration hos de andre. Tid er jo en knap faktor for næsten alle, så ingen er interesserede i at bruge tid på at vente, pointerer hun.

Husk buffertid

Trine Kolding mener, at tidsoptimister sagtens kan blive bedre til at overholde de aftalte tider. Det handler om at ændre sin tankegang. Det er nemlig typisk for en tidsoptimist at tro, at man kan nå en hel masse ting på meget kort tid. Og det er ofte der, tidsplanen skrider.

- Prøv i løbet af en dag at beregne, hvor lang tid du tror, de enkelte aktiviteter tager. Derefter kan du følge op på, hvor lang tid de reelt tog. Hvor tidspessimister ofte sætter alt for lang tid af til aktiviteterne, oplever optimisterne at sætte for lidt tid af. Ved at lave øvelsen får du en fornemmelse af, hvor langt du skyder ved siden af.

Hun understreger, at planlægning er afgørende for at få styr på tiden. Man skal bare huske at indsætte nok buffertid, så man har noget at tage af, hvis der kommer uforudsete opgaver. På den måde ødelægger det ikke resten af dagens aftaler, hvis et morgenmøde for eksempel trækker ud.

- Og så er det vigtigt at huske, at der en anden klar fordel ved at planlægge din dag. Oftest ender du nemlig med at skabe mere tid og dermed opnå mere overskud i hverdagen.

Meld dig ind og få en samtale om bedre arbejdslyst

Få hjælp af vores konsulenter og bliv klar til næste skridt i dit arbejdsliv.