Person sidder med ipad og tager personlighedstest

Test din persontype

Personlighedstest er populært, når det gælder ansættelser og udvikling af medarbejdere og teams. Læs med og find ud af, hvilken persontype du er.
Indholdsfortegnelse

Hvad er en personlighedstest?

Nogle arbejder hurtigt, andre langsomt. Nogle tænker, mens andre taler. Nogle fanger detaljen, mens andre flyver af sted i helikopteren.

De færreste kan lide at blive sat i kasser eller blive klasket op på en væg med udsagnet: Sådan er du. Men vi er alle mere af noget og mindre af noget andet – vi har nemlig forskellige personligheder og persontyper.

Kender vi vores egen og andres persontype, så kan vi bruge det til at blive bedre kollegaer, et bedre team eller til at udvikle os selv. Derfor er personlighedstest kun blevet mere og mere populære.

En personlighedstest er en form for analyse, hvor du svarer på en række spørgsmål eller udsagn. Når du har svaret, vil du få et resultat, som giver dig et billede af, hvilken persontype du er.

Eksempelvis kan en personlighedstest gøre dig klogere på, hvad du foretrækker frem for andet, hvor du henter din energi, hvorfor du gør, som du gør i bestemte situationer, og hvordan du er i en gruppe af mennesker.


Hvornår bruges personlighedstest?


Personlighedstest bruges ofte i forbindelse med

  • Ansættelse af nye medarbejdere
  • Udvikling af medarbejdere og teams på en arbejdsplads
  • Jobsøgning
  • Individuel udvikling

Ved ansættelse kan personlighedstesten give en indikation af, om du vil passe ind i virksomheden eller i teamet. Det er ofte i forbindelse med anden samtalen, at du vil blive bedst om at tage en personlighedstest.

Personlighedstest i forbindelse med udvikling af medarbejdere og teams, bruges til at styrke samarbejdet og evt. løse konflikter

I forbindelse med jobsøgning er det godt at have styr på din persontype, når du skal finde job, der er noget for dig, når du skal skrive en god ansøgning, eller CV og når du skal svare på spørgsmål til samtalen.

Til sidst kan du bruge personlighedstesten til udvikling af dig selv som person, og blive klogere på, hvorfor du reagerer, som du gør.


Sådan forbereder du dig

Det er ikke en nødvendighed at forberede dig, inden du tager en personlighedstest. Men skal du eksempelvis tage en personlighedstest i forbindelse med en jobsamtale, så kan det alligevel være rart at være en smule forberedt.

  • 1
    Svar ærligt

    Skal du tage en test i forbindelse med en jobsamtale, så lad være med at svare det, som du tror, de gerne vil høre. Svar det, der passer på dig. Det vil blive gennemskuet, hvis du ikke svarer ærligt.

  • 2
    Undgå at overtænke svar

    Svar det, som først falder dig ind. Det er idéen med sådanne test.

  • 3
    Tage en test som forberedelse

    Hvis du ikke har prøvet at tage en personlighedstest før, og du skal tage en i forbindelse med din jobsamtale, så kan det for nogen være rart, at prøve en personlighedstest inden. Prøv Krifas persontypetest gratis.

  • 4
    Få andre til at sætte ord på dig som person

    Snak med en fortrolig kollega eller ven om, hvordan de ser dig. Det kan hjælpe dig til at kende dig selv bedre og have nemmere ved at svare i testen. Men spørg ikke en, som kender dig alt for godt – fx ikke din mor.

  • 5
    Vær dig selv

    Der er ingen svar, som er rigtige eller forkerte, når du tager en personlighedstest. Derfor kan du roligt svare lige præcis det, som passer bedst på dig.


Test din persontype

Nedenfor kan du helt gratis tage en personlighedstest, som giver dig et billede af, hvilken persontype du er.

Sådan gør du

I testen vil du blive præsenteret for to udsagn. Vælg det, som du er mest enig i. Når du har besvaret alle udsagn, vil du få et resultat, som viser din persontype.

Testen tager 5-10 min at gennemføre.

Fakta om testen

Krifas persontypetest tager udgangspunkt i psykiateren Carl Jungs personlighedstyper, som i mange år har givet mennesker en værdifuld indsigt i egen og andres persontyper. Testen er lavet i samarbejde med Frede Falk Vogelius.


16 forskellige persontyper

Testen giver dig et svar, som er en kombination af fire bogstaver. Fx kan din persontype være ESTJ, ISFP, INTJ osv.

Hvilke bogstaver du er, vurderes ud fra fire parametre:

1. E eller I - Din kilde til energi

Den første dimension viser, hvorfra du henter din primære energi. Hvis du primært henter din energi i den ydre verden, sammen med andre mennesker, ved at handle og tale, kaldes den E (Ekstrovert). Hvis du primært lader op i selskab med dig selv, i den indre verden, ved at tænke og reflektere, kaldes den I (Introvert).

2. S eller N - Din måde at indsamle informationer

Den anden dimension handler om din måde at få informationer på. Søger du ofte faktuel information, altså fakta og detaljer, kaldes det S (sansning). Forsøger du derimod at kæde informationerne sammen og se mønstre og større sammenhænge, kaldes det N (iNtution).

3. F eller T - Din måde at træffe beslutninger

Den tredje dimension handler om, hvordan du træffer beslutninger. Du har indsamlet en mængde informationer, og skal tage en beslutning om, hvad der skal gøres: Støtter du dig primært til din logik og objektive overvejelser, så kaldes det T (Tænkning). Hvis du lægger mere vægt på holdninger og værdier, så kaldes det F (Følen).

4. P eller J - Din livsstil

Den sidste dimension viser, hvilken livsstil du foretrækker. Hvis du bedst kan lide at organisere dit liv og planlægge tingene, kaldes det J (Judgement) - på dansk vurderende. Hvis du derimod bedst kan lide at være fleksibel, have alle muligheder åbne indtil sidste øjeblik og oplever planer som spændetrøje, kaldes det P (Perception) - på dansk Opfattende.

Her kan du læse meget mere, om de 16 forskellige persontyper

Tegn på stress

Nogle gange kan svarene i en persontypetest vise tegn på stress. I Krifa hjælper vi dig med at håndtere stressen.

Det kan du bruge din personlighedstest til

Når du kender din persontype, kan du bruge det til at udvikle dig selv. Tager dine kollegaer også en test, kan I bruge viden om hinandens persontyper til at styrke jeres samarbejde og løse konflikter. Det vil også styrke trivslen på arbejdspladsen og følelsen af god arbejdslyst blandt jer som medarbejdere.

Arbejd med dig selv

Persontypeanalyser kan hjælpe dig med at blive bevidst om dine styrker og udfordringer i bestemte situationer, så du kan udvikle dig og arbejde med dem i praksis.

Krifas HR-konsulent Pernille Aagaard kommer her med gode råd til, hvordan du kan arbejde med dig selv ud fra din personlighedstest:

Du kan arbejde konstruktivt med din profil ved at sige: Det her er jeg god til og her har jeg udfordringer. Når du arbejder med din personprofil, er det vigtigt at huske, at vi som mennesker kan mange forskellige ting. Analysen kan vise dig nogle af de ting, du ikke selv har fået øje på. Men den siger ikke alt.

- HR-konsulent Pernille Aagaard kommer

Eksempel: Handlekraft og slagkraft er godt at have, men det kan også blive for meget. Så er du den dominerende type, er det vigtigt at have dette for øje, så du ikke tager tiden og mulighederne fra andre. Fx kan du i dette tilfælde lave en regel for dig selv om, at du ikke skal være den første, der siger noget på et møde, men lade andre komme til.

Eller: Er du derimod den tilbageholdende type, kan du lave en regel om at være den første eller nummer to, der siger noget til et møde.

Du må ikke bruge resultatet af testen til at sætte dig selv i en kasse, som du lukker dig inde i og undskylder dig med. Gør du det, er du på galt spor. Profilanalysen skal bruges til at arbejde med sine styrker og udfordringer.

- HR-konsulent Pernille Aagaard

Eksempel: ”Jeg kan ikke gøre for, at jeg aldrig siger noget på møderne, for sådan er min profil.”

Eller: ”Jeg er en dominerende type, så jeg kan ikke gøre for, at jeg handler sådan her.”

Del testen med dine kollegaer - og styrk samarbejdet!

Få dine kollegaer til at tage samme test og læs hinandens resultater. På den måde kan I finde ud af, hvilke styrker i hver især har, og hvordan I arbejder bedst sammen. Det kan give mange aha-oplevelser og styrke jeres samarbejde.

Er du bevidst om dine styrker og udfordringer, bliver det lettere for dig at agere hensigtsmæssigt i forhold til dine kolleger.

Testen kan også være en anledning til at få talt sammen i jeres team om, hvor I er stærke, hvor I har udfordringer, og hvad I har brug for fra hinanden for at blive gode.


Få personlig feedback

Har du brug for en snak om, hvordan du kan udvikle dig selv eller det team, du arbejder i? Så står vores jobkonsulenter altid klar til at tage en snak med dig.

Få personlig feedback

Som medlem af Krifa Fagforening kan du få et ubegrænset antal personlige sparringssamtaler, med fokus på din udvikling, jobsøgning, karriereskift eller andet.

Andre personlighedstest

Der findes mange forskellige personlighedstest, som har hver deres styrker. Måske du er blevet præsenteret for en eller flere på din arbejdsplads?

Herunder kan du læse mere om forskellige kendte personlighedstest og blive klogere på, hvad de hver i sær er gode til.

Jung Type Index (JTI)

Denne personlighedstest er enkel og let at bruge, derfor vil du også ofte finde den på arbejdspladser. Den hjælper til at forstå kollegaers forskelligheder og præferencer. Når du har taget testen, vil din personlighedstype vises som en bogstavkombination, der tager udgangspunkt præferencerne nedenfor. Fx er din persontype ENTP eller ISFJ.

  • Ekstrovert (E) –  Introvert (I)

  • Sansning (S) - Intuition (N)

  • Tænkning (T) – Følen (F)

  • Vurdering (J) –Opfattelse (P)

Krifas personlighedstest er også lavet ud fra Jung Type Index (JTI): Prøv Krifas test

Myer Briggs (MBTI)

Myer Briggs personlighedstest, også kaldet MBTI, er stort set den samme test som Jung Type Index (JTI) ovenfor. De bygger begge på psykiateren Karl Jungs psykologiske teorier. JTI er blot en skandinavisk version af testen, hvor MBTI er en amerikansk version. Resultatet i MBTI vises også som en bogstavkombination ud fra de samme præferencer som ovenfor.

Både JTI og MBTI er populære test, fordi de kan bruges i mange sammenhænge - både i forbindelse med karrierevalg, uddannelse, ansættelse, teamudvikling, personlig udvikling, og parterapi.

DISC

DISC-analysen har du måske hørt om? Det er den, hvor din person også matches med farverne gul, rød, grøn og blå. Analysen er meget kendt og bruges ved ansættelser og som udvikling af medarbejdere eller et team på arbejdspladser. Når du har taget analysen, får du din DISC profil type, som beskriver dig i en arbejdsrelation.

DISC-analysen beskriver din person og adfærd ud fra fire parametre:

DISC profil typer

  • D for dominans. Dvs. i hvor høj grad man har en dominerende adfærd og forsøger at styre andre. (RØD)

  • I for indflydelse. Dvs. i hvor høj grad man ønsker, at andre skal have samme opfattelse, som man selv har, og forsøger at påvirke andre ved at overtale dem. (GUL)

  • S for stabilitet. Dvs. i hvor høj grad, man ønsker at undgå ændringer og styrke samarbejdet (GRØN)

  • C for tilpasningsevne (på engelsk compliance). Dvs. i hvor høj grad man analyserer tingene grundigt og arbejder systematisk og nøjagtigt. (BLÅ)

Belbin

Belbin-testen har fokus på roller i et team. Den bruges ofte til at sammensætte teams, så det består af persontyper, som supplerer hinanden godt. Du vil typisk møde testen i forbindelse med en jobsamtale, hvor den bruges til at vurdere, hvordan du vil passe ind i teamet. Den er udviklet af psykologen Meredith Belbin, og dækker over følgende ni persontyper:

  1. Idemand

  2. Opstarter

  3. Koordinator

  4. Analysator

  5. Organisator

  6. kontaktskaber

  7. Specialist

  8. Afslutter

  9. Formidler

16 personalities

Denne personlighedstest er også populær på arbejdsmarkedet og har været brugt i mange år, mest i forbindelse med rekruttering. I testen finder du ud af, hvilken af testens 16 forskellige personlighedstyper, som du kan relatere dig mest til.

Testen giver en grundig forklaring på, hvordan din adfærd er i forskellige situationer. Og en sjov detalje i denne test er, at du vil kunne se, hvilke kendte personligheder, som er samme persontype som dig.

Enneagram-testen

En enneagram-test gør dig bevidst om dine tanke- og handlemønstre, passioner og særlige evner. Du kan bruge resultatet som et værktøj til personlig udvikling. Den er også et værktøj til at udvælge og sammensætte effektive teams.

Enneagram-testen deler mennesker op i følgende ni persontyper:

  1. Perfektionist

  2. Hjælper

  3. Udretter

  4. Romantiker

  5. Iagttager

  6. Skeptiker

  7. Eventyrer

  8. Frontkæmper

  9. Fredselsker

Er du leder?

Vil du arbejde med medarbejderudvikling og styrke samarbejdet og trivslen blandt dine ansatte? Så tag et kig ind på Krifas univers for ledere.