Alle fagartikler
2022
Bedre arbejdslyst kan øge arbejdsudbuddet!
En beskeden stigning i den gennemsnitlige arbejdslyst kan betyde markant flere hænder – kolde som varme – til at løfte opgaverne på fremtidens arbejdsmarked.
Hverdagens balancekunst
Balance er den faktor, som danskerne generelt scorer lavest, når vi måler temperaturen på de faktorer, som har særlig betydning for danskernes oplevelse af arbejdslyst. Og da balance samtidig har stor effekt på vores arbejdslyst, giver det god mening at kigge nærmere på balancefaktoren.
Forståelse og fleksibilitet
Når der opstår særlige behov i arbejdsliv eller privatliv, er det helt afgørende for ens trivsel at blive mødt med forståelse fra leder, kolleger og familie. I rapporten ”Balance – harmoni eller hamsterhjul”, opererer vi med tre dimensioner af balance. Dimensionen ”Forståelse og fleksibilitet” har suverænt størst potentiale i forhold til at kunne bidrage til en større trivsel og en bedre arbejdslyst.
Vi fik bedre balance mellem arbejdsliv og privatliv, da vi droppede kontoret
Da coronapandemien sendte medarbejderne hos konsulenthuset Bornerups hjem, resulterede det i større arbejdslyst og bedre balance. Derfor tog direktøren konsekvensen og opsagde det 500 kvm store lejemål, som var blevet overflødigt.
Truer digitalt arbejde vores balance i hverdagen?
Digitale medier gør det nemt at kommunikere på tværs af de kontekster, vi hver især befinder os i hver dag. Vi er blevet mere tilgængelige for hinanden på tværs af tid og rum. I den offentlige debat har det skabt bekymringer om, at arbejdslivet griber forstyrrende ind i familielivet, når arbejdsmailen altid er lige ved hånden, og en opgave kræver hurtig ekspedition.
Medarbejderne har styr på opgaverne
Opgavestyring er den dimension, der har den næststørste effekt på arbejdslysten, hvorfor der også er et relativt stort potentiale for at løfte arbejdslysten ved særligt at fokusere på fastholdelse og forbedring af balancen på netop denne dimension.
2021
Mestring - når virkeligheden rammer
Hvem vil ikke gerne mestre? Vi har brug for de fornødne faglige kompetencer for at kunne mestre jobbet. Vi vil gerne personligt kunne mestre de daglige udfordringer, og det skal ske i et stærkt fællesskab på arbejdspladsen. Det er drømmen, men sådan er virkeligheden ikke for alle.
Robuste arbejdspladser giver trivsel og mestringsoplevelser
Hvordan undgår du langvarig stress? Forskningen viser vejen til de vigtigste beskyttelsesfaktorer. Det er bl.a. arbejdspladser med gode sociale relationer, en omsorgsfuld kultur samt mulighed for, at medarbejderen kan bruge sine faglige og personlige kompetencer. Men det sker i et samspil mellem individet og organisationen.
Højere mestring når du tror på dig selv
Når du selv og andre tror på dine evner til at præstere, så højner du både din faglige, personlige og sociale mestring.
Mestring anno 2021
Får du brugt dine kompetencer og trænet nogle nye? Oplever du usund konkurrence på arbejdspladsen, eller er det bare blevet for kedeligt at gå på arbejde? Vi har dykket dybt i danskernes oplevelse af mestring. På overfladen er mestringsoplevelsen fin, men den gemmer på nogle sandheder.
Mestring er faglig komptence
Det betyder noget for vores arbejdslyst, at vi føler os fagligt kompetente. Og det demotiverer os, hvis vi ikke får brugt vores potentiale. Så daler temperaturen på den faglige mestring.
Du er ikke din egen lykkes smed
Vi vil så gerne lykkes i vores faglighed. Men måske ligger lykken ikke i at lykkes alene – men sammen med andre i udviklende fællesskaber.
2020
Autentisk ledelse starter i byrådet
I Mariagerfjord Kommune starter de gode samtaler allerede i byrådet. Samtidig er de tillidsfulde dialoger et vigtigt element i ledelsesgrundlaget og udgangspunktet for en kultur, hvor man tør at udfordre og begå fejl.
Der skal være et wauw i dit arbejdsliv
Ninna Morsing er uddannet musiker ved Det Jyske Konservatorium, og i samarbejde med Aarhus Universitetshospital spiller hun intimkoncerter for intensivpatienter. Et projektsamarbejde som giver mening og store "wauw" oplevelser.
De unge søger mening i deres arbejde
De unge i aldersgruppen 18-34 år oplever ikke i lige så høj grad at bidrage til et højere formål i arbejdet, som flere af de andre aldersgrupper i analysen. Men vi kan forvente, at de unge kommer til at stille krav om mere mening i fremtiden. For de vil have en vision, de kan se sig selv i.
Et blik på resultaterne
Vi vil gerne give dig som læser det bedste overblik på alle rapportens resultater. Derfor får du her en lille teaser, der kan vække nysgerrigheden. Vi håber, at du vil benytte overblikket til at blive klogere på de emner, der interesserer dig.
Find selv meningen med dit (arbejds)liv
Hvem har ansvaret for, at du finder mening i dit arbejdsliv. En stor del af danskerne mener, at ansvaret ligger hos ledelsen. Jeg er ikke enig! Meningen i vores (arbejds)liv kan vi kun finde ét sted, og det er hos os selv – uanset vores funktion i virksomheden.
Fire dimensioner af mening giver arbejdslyst
Videncenter for God Arbejdslyst og Kantar Gallup har undersøgt, hvad der giver danskerne god arbejdslyst, og hvordan vi med forskellige indsatser kan øge arbejdslysten. Vi har gennem årene spurgt flere end 25.000 danskere, og det giver os et særdeles validt grundlag at stå på.
2019
Filosof viser nye veje til at forstå og bekæmpe stress
Ledelsesrådgiveren og filosoffen Mette Vesterager gør i en ny bog op med de individuelle årsagsforklaringer på stress og ser i stedet stress som en eksistentiel belastningstilstand, der skyldes, at vores grundlæggende eksistensmuligheder er under forandring.
Danskerne tager bekymringer om klimaet med på arbejde
Bekymringer for klimaet fylder rigtig meget for mange mennesker. Også når vi går på arbejde. Det er der flere gode grunde til, at du som leder bør tage alvorligt!
Lederambitioner: Kvinder drømmer om at skabe trivsel
Hver syvende kvindelige lønmodtager går rundt med en leder i maven, mens det for deres mandlige kolleger drejer sig om hver fjerde. Det viser sig også, at det er vidt forskelligt, hvad der driver kvinder og mænd i deres lederambitioner.
Ankerfjord Hospice tager mening alvorligt
På Ankerfjord Hospice arbejder de med mennesker, der er terminalt syge. Det sætter livet i perspektiv, og det mærker medarbejderne i det daglige. Ikke som noget, der påvirker arbejdslysten negativt, men som noget meget meningsfyldt.
Målrettet arbejde med mestring giver pote
Intern uro og usikkerhed var en af grundene til, at konsulentvirksomheden Elbek & Vejrup valgte at rette et større fokus på medarbejdernes mestring og arbejdslyst. I 2018 kunne de kalde sig Danmarks Bedste Arbejdsplads.
Hver fjerde dansker er stresset
Stress er desværre ikke et fremmedord på de danske arbejdspladser. God Arbejdslyst Indeks 2019 viser, at hver fjerde dansker er ramt af stress. Men hvad er det, der stresser? Og hvad kan man gøre ved det på arbejdspladserne?
2018
Danskerne føler sig rustet til at indgå i sociale relationer
Mestring handler om andet og mere end vores faglige mestring. Det handler blandt andet også om, hvorvidt vi føler os tilstrækkeligt rustet til at indgå i sociale relationer med kollegerne på arbejdspladsen.
Når lederen er uforudsigelig
Ny undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst viser, at næsten en tredjedel af medarbejderne på danske arbejdspladser oplever, at deres leder handler uforudsigeligt – og endnu flere oplever lederen som direkte manipulerende.
Sådan fastholder du dine medarbejdere
Der skal investeres i medarbejdere som i maskiner for at holde fast på dem. Udvikling af den enkelte bliver mere og mere afgørende for arbejdslysten, og her har lederen et stort ansvar.
Et nyt arbejdsliv med mening
I den dans, som opstår spontant på et dansegulv, er alle muligheder åbne, alle danser med alle, og der er ikke nogen faste aftaler om, at nogen danser med nogen. Denne sociale situation sammenligner filosoffen, Anders Fogh Jensen, med det samfund, vi lever og arbejder i, og som han kalder Projektsamfundet.
Medarbejderens trivsel – lederens succes
Medarbejderne har generelt stor respekt for deres leder på det menneskelige plan – og oplevelsen af lederens troværdighed er stor.
Kompetenceudvikling er vigtigt for rekruttering og fastholdelse
Det er vigtigt for arbejdslysten at være god til det, man arbejder med. Derfor giver det god mening at sikre medarbejderne adgang til løbende kompetenceudvikling, så de bliver ved med at være gode. Lederne er enige. Til gengæld halter det med prioriteringen.
2017
Når ledelse skaber arbejdslyst
Hvad er det for en type ledelse, der fremmer arbejdslysten hos danske medarbejdere? Denne rapport bygger på en stor undersøgelse af fire ledelsesdimensioner, der er helt centrale for at skabe arbejdslyst hos danske medarbejdere.
Inddragelse og frihed som ledelsesgreb
Danske medarbejdere oplever, at det går allerbedst med Inddragelse og frihed blandt de fire ledelsesdimensioner i den undersøgelse, som rapporten "Når ledelse skaber arbejdslyst" bygger på.
Opmærksomhed og feedback som ledelsesgreb
Undersøgelsen, der ligger bag rapporten "Når ledelse skaber arbejdslyst", viser, at den ledelsesdimension, vi kalder Opmærksomhed og feedback har en relativt høj effekt på arbejdslysten. Til gengæld oplever danskerne ikke, at det går så godt for lederen med at udleve denne dimension.
Mening og retning som ledelsesgreb
Danske medarbejdere oplever, at deres ledere i ikke så høj grad er gode til at skabe mening med arbejdet og udstikke en tydelig retning.
Perspektiv: At tage ledelsesansvaret på sig- også når det er svært
Medarbejderne vurderer, at ledere i høj grad undgår eller ikke evner at håndtere konflikter på arbejdspladsen. Det kan være svært at tage lederansvaret på sig, når det kræver, at man træder ind i et konfliktfyldt eller et på anden måde vanskeligt rum.
Lederens egen arbejdslyst
God Arbejdslyst Indeks 2017 viser, at danske mellemledere generelt har høj arbejdslyst. Den høje arbejdslyst er naturligvis positiv for lederne selv. Men den er også positiv for medarbejderne.
2016
Stress: Unge presses af arbejdsopgaver og egne ambitioner
Danske lønmodtagere stresses af mængden af arbejdsopgaver. Vores undersøgelse peger i den forbindelse på, at unge i særlig grad er udfordret af både arbejdsopgaver og egne ambitioner i arbejdslivet.
Mening giver god arbejdslyst
Rapporten ”Hvad er mening? – mening som motivation i arbejdslivet”, er en omfattende kortlægning af, hvad der skal forstås ved mening i arbejdslivet. Undersøgelsen giver et unikt indblik i, hvilke dimensioner mening består af, og hvilken indvirkning de enkelte dimensioner har på den samlede oplevelse af mening.
God arbejdslyst er godt for bundlinjen
Der er god økonomi i god arbejdslyst. I dette afsnit stiller vi skarpt på, hvordan produktivitet, bundlinje og trivsel hænger sammen.
Gør det, du er dygtig til
Mestring handler grundlæggende om følelsen af at kunne magte de situationer, vi stilles overfor i livet. At opleve mestring i arbejdslivet betyder at føle sig tilstrækkelig og kompetent i mødet med ens arbejdsopgaver.
Tillid er godt. Punktum.
Tillid er en afgørende ingrediens i vores relationer på jobbet, uanset om det er til vores nærmeste leder eller vores kollegaer. På det danske arbejdsmarked viser der sig en klar sammenhæng mellem den enkeltes arbejdslyst og graden af tillid til ledere og kollegaer.