90 procent ledelsesløs organisering

90 procent medbestemmelse i det offentlige

I JAC er det lederne, der dækker bordet, men det er medarbejderne, der sidder rundt om bordet og træffer alle beslutningerne. De kalder det ”90 procent ledelsesløs organisering”.

Af Videncenter for God Arbejdslyst

JAC – kåret som Europas Bedste Offentlige Arbejdsplads i 2019 og 2020 

JAC er et Job- Aktivitets- og Kompetencecenter i Gentofte Kommune. De tilbyder mere end 20 
forskellige aktiviteter i form af uddannelse, aktiviteter, beskæftigelse og behandling til mere end 400 borgere med særlige behov. De blev kåret til Danmarks Bedste Offentlige arbejdsplads i 2018, 2019, 2021. Samt Danmarks Bedste Arbejdsplads i kategorien mellemstore virksomheder i 2021 blandt både offentlige og private virksomheder. Titlen er givet på baggrund af en måling af 
medarbejdertrivslen og arbejdskulturen. 

JAC (Job- Aktivitets- og Kompetencecenter) er en offentlig organisation, hvor medarbejderne bestemmer 90 procent og lederne 10 procent. Det betyder, at i JAC er alt 100 procent gennemsigtigt. Medarbejderne har den samme viden som lederne på centret. Men det er medarbejderne, der suverænt træffer beslutninger i forhold til alle rammer og vilkår vedrørende centerets drift og udvikling. Medarbejderne har 100 procent ansvar i deres teams, både i forhold til budget og opgaver. 

Ingen traditionelle ledere

Lederne på JAC er ikke ledere i traditionel hierarkisk forstand. De er i højere grad sparringspartnere eller facilitatorer.

Her er det medarbejderne, der træffer beslutningerne, og det skaber tryghed”, siger virksomhedsleder Ann-Christina Matzen. Medarbejderne arbejder i teams, og de enkelte teams arbejder under den politiske ramme, som allerede er fastlagt i byrådet. Det betyder, at de i praksis styrer deres egen økonomi, men måden de arbejder på, skal understøtte virksomhedens strategi. 

Lederne er fuldstændig tro mod den 90 procent ledelsesløse organisering, ellers ville medarbejderne være underlagt et ”pseudo-magtdomæne”, som hun videre formulerer det. Det er vigtigt, at styringsmodellen er både troværdig og gennemsigtig. Samtidig skal det være en fælles metode, som alle opererer ud fra – ledere såvel som medarbejdere.

Her er det medarbejderne, der træffer beslutningerne, og det skaber tryghed.

- Ann-Christina Matzen, Virksomhedsleder JAC

Lederen tænker med

Lederen har dog en kæmpe opgave i at tænke med på beslutningerne og komme med nuancer, der kan perspektivere de beslutninger, som medarbejderne i sidste ende tager. Det betyder, at lederne er med til at sikre, at medarbejderne træffer beslutninger på et oplyst grundlag. 

Vi har lige lavet ny organisationsstruktur. Det var ikke en beslutning ledelsen træf, men medarbejderne syntes, at noget ville fungere bedre på en anden måde – og 9 ud af 10 medarbejdere stemte for en ny struktur, så det gjorde vi”. Her var ledernes rolle at facilitere processen og sikre et effektivt beslutningsrum. Det var ikke at træffe beslutningerne, for det gjorde medarbejderne”.

Ledelsesstrukturen er forældet

Grundlæggende mener Ann-Christina Matzen, at måden, vi ser ledelse på, er forældet. I dag er organisationer så komplekse og dynamiske, at det skal være organisationens medarbejdere og dem med faglig indsigt, der træffer beslutningerne og ikke en leder, bare fordi vedkommende har en bestemt kasket på. Hun spår også, at selv offentlige organisationer har en helt anden ledelsesstruktur om bare 10 år. 

Medarbejdere ansætter medarbejdere

I JAC betyder det, at lederne ikke ansætter de kommende medarbejdere. Det gør medarbejderne selv, ud fra de kompetencer, der er brug for. De sidste 2 år har medarbejderne ansat 20 nye kolleger på grund af en kraftig vækst. Det er de samme 20 medarbejdere, der stadig arbejder på JAC, så rekrutteringen virker til at have været rigtig.

I holdspillet er der plads til den enkeltes idéer og perspektiver, men der er stadig brug for at se synergier på tværs, og man kan ikke drible med bolden alene uden om resten af teamet. Det er for JAC medbestemmelse 2.0.

- Ann-Christina Matzen, Virksomhedsleder JAC

Gentænker deres måde at arbejde på

Måske vil nogle stille sig kritiske over for, hvorvidt den her struktur kan lade sig gøre i en politisk styret virkelighed, hvor man kan få klager fra borgere, eller hvor lokale politikere har en bestemt agenda, som organisationen skal navigere i. Men her er Ann-Christina Matzen helt klar i spyttet:

”Vi navigerer 100 procent i den virkelighed, som vi står i. Vi er en politisk styret organisation, og vi er underlagt standarder, styring og dokumentation – ligesom alle andre kommunalt styrede organisationer. Det er et vilkår. Spørgsmålet er, hvordan du håndterer vilkårene?”

I virkeligheden handler det for JAC om at gentænke deres måde at arbejde på. De arbejder ikke længere i et traditionelt magthierarki, hvor lederen endegyldigt træffer beslutningerne. Medarbejderne har beslutningskraften under de samme vilkår som i en traditionel struktur. Her oplever de både at skulle håndtere borgerklager og politisk styring. Det betyder også, at de skal være omstillingsparate, da de agerer på markedsvilkår og skal tilpasse både deres økonomi og aktivitetstilbud efter behovet.

Bedre trivsel og lavere sygefravær

Strukturen og styringsmodellen har vist sit værd. De sidste fem år har JAC’s APV- måling gået én vej, og det er op. Der er bedre trivsel, lavere sygefravær og ganske få opsigelser. 99 procent af medarbejderne har svaret, at JAC alt i alt er et godt sted at arbejde, og 100 procent svarer, at de er stolte af at fortælle om deres arbejdsplads. Siden budgetansvaret er blevet lagt ud til medarbejderne, har de også fået en langt bedre økonomi.

”Det er deres butik, og det betyder, at de er meget omkostningsbevidste og får pengene til at strække længere, netop fordi de har engagementet og tænker kreativt i processen”, siger Ann-Christina Matzen.

Men hvad med en krisetid?

Måske kunne man forestille sig, at organisationsstrukturen har været udfordret i en tid, hvor COVID-19 har bevirket, at aktiviteter i kompetencecentret skulle lukke, og de har skulle spare 1,5 million kroner i budgettet. 

Når der er krisetid, ville man måske naturligt centralisere budgettet og træffe beslutninger, som medarbejderne ville finde urimelige. Men i JAC oplever de, at den vidtstrakte medbestemmelse giver holdånd – også i krisetid. Det er medarbejdernes budget og deres borgere, og det giver dem en stærk kampgejst.

Alle hos os ved, at når du har økonomien, så har du ansvaret. Det betyder, at medarbejderne står skulder ved skulder og byder ind med de besparelser, de selv kan finde på deres aktivitetsbudgetter”, fortæller Ann-Christina Matzen. 

Det er ikke for alle

Men det er ikke sikkert, at denne organisationsform er for alle. Ann-Christina Matzen fortæller, at de over årene desværre har måtte sige farvel til nogle medarbejdere, som ikke har haft et ønske om at være holdspillere og være en del af den teambaserede måde at arbejde på. I holdspillet er der plads til den enkeltes idéer og perspektiver, men der er stadig brug for at se synergier på tværs, og man kan ikke drible med bolden alene uden om resten af teamet. Det er for JAC medbestemmelse 2.0.

99 procent af medarbejderne synes, at det er et en god arbejdsplads.

100 procent er stolte af deres arbejdsplads.

Resultat af APV måling på JAC

Denne artikel indgår i rapporten "Medbestemmelse - frihed eller forbandelse". Du kan læse hele rapporten her: krifa.dk/indeks9-medbestemmelse.