forståelse og fleksibilitet

Forståelse og fleksibilitet

Når der opstår særlige behov i arbejdsliv eller privatliv, er det helt afgørende for ens trivsel at blive mødt med forståelse fra leder, kolleger og familie. I rapporten ”Balance – harmoni eller hamsterhjul”, opererer vi med tre dimensioner af balance. Dimensionen ”Forståelse og fleksibilitet” har suverænt størst potentiale i forhold til at kunne bidrage til en større trivsel og en bedre arbejdslyst.

Af Videncenter for God Arbejdslyst

I denne artikel kigger vi nærmere på dimensionen ”Forståelse og fleksibilitet”, som er den dimension af balance, der har den største effekt på arbejdslysten. Der er derfor også et stort potentiale for at løfte arbejdslysten ved særligt at fokusere på en forbedring af balancen på netop denne dimension.

Høj temperatur på forståelse og fleksibilitet

Sammenlignet med de to øvrige dimensioner på balance, så oplever danske lønmodtagere generelt en rigtig god balance, når det specifikt handler om forståelse og fleksibilitet. Den gennemsnitlige temperatur – målt på en skala fra 0-100 – er 73 på denne dimension, hvor den tilsvarende er hhv. 68 og 58 på de to andre dimensioner af balance. Det er i særlig grad forståelsen fra hjemmefronten, familien, der trækker temperaturen op. Således er den gennemsnitlige temperatur på udsagnet ”jeg oplever forståelse fra min familie, når der opstår særlige behov i mit arbejdsliv, som kræver min opmærksomhed” på 77 på en skala fra 0- 100. 

Den laveste temperatur inden for dimensionen ”Forståelse og fleksibilitet” finder vi på udsagnet ”Min leder forstår, hvilken indsats mine arbejdsopgaver kræver”. Her er den gennemsnitlige temperatur på 66 på en skala fra 0- 100. Det kan der være forskellige grunde til. Men for mange har det sandsynligvis noget at gøre med, at mange ledere i dag kun på et overordnet niveau har kendskab til, hvad den enkelte medarbejder mere konkret arbejder med. Derfor har han eller hun heller ikke nødvendigvis noget klart billede af, hvilken arbejdsindsats de enkelte arbejdsopgaver kræver for den enkelte medarbejder. Når oplevelsen af forståelse fra familien typisk scores højere, end oplevelsen af at ens leder forstår, hvilken indsats arbejdsopgaverne kræver, så kan det selvfølgelig også hænge sammen med, at familien derhjemme er dem, der har den bedste fornemmelse af, hvad der fylder mentalt hos den pågældende.

Grafik: Forståelse og fleksibiltet

Balance og sammenhæng med forståelse og fleksibilitet 

Hvis man generelt oplever en god balance mellem arbejdsliv og privatliv, smitter det tydeligt af på oplevelsen af netop forståelse og fleksibilitet. Fx kan vi se, at blandt de respondenter, der i høj eller meget høj grad oplever, at der til daglig er balance mellem arbejdsliv og privatliv, er temperaturen på balancedimensionen ”forståelse og fleksibilitet” på 81 point. Tilsvarende er den gennemsnitlige temperatur kun på 58 point blandt de respondenter, som enten slet ikke eller kun i mindre grad oplever balance mellem arbejdsliv og privatliv. 

Vi ser samme tendens, når vi kigger mere overordnet på oplevelsen af arbejdslyst set i forhold til oplevelsen af balancen mellem arbejdsliv og privatliv. Blandt de respondenter som enten slet ikke eller kun i mindre grad oplever balance mellem arbejdsliv og privatliv, ser vi samtidig en lav temperatur på arbejdslysten på gennemsnitligt 48 på en skala fra 0- 100. Tilsvarende angiver de, der i høj eller i meget høj grad oplever, at der til daglig er balance mellem arbejdsliv og privatliv en gennemsnitlig temperatur på arbejdslyst på 80 på en skala fra 0- 100 point. Der er således en tydelig sammenhæng mellem oplevelsen af arbejdslyst og oplevelsen af balance.

Balance halter hos de unge

Kigger vi specifikt på de unges besvarelser, når det drejer sig om det generelle spørgsmål om oplevelsen af balance mellem arbejdsliv og privatliv, kan vi se, at de 18- 34-årige scorer balancen lavere end resten af arbejdsstyrken. De unge scorer balancen mellem arbejdsliv og privatliv til en gennemsnitlig temperatur på 64 på en skala fra 0- 100. Tilsvarende scorer eksempelvis aldersgruppen fra 55- 64 år gennemsnitligt 72 på samme spørgsmål.

Grafik: Arbejdslyst og balance
Grafik: Alder og balance

Seniorliv i balance

Ser vi isoleret på gruppen over 65 år, er den gennemsnitlige temperatur helt oppe på 84 på spørgsmålet om balance mellem arbejdsliv og privatliv. Det er måske ikke så overraskende, at oplevelsen af en god balance mellem privatliv og arbejdsliv halter mere, når man fx har små børn, end den gør, når man fx er over 60 år og ikke længere har hjemmeboende børn, og man måske tilmed er gået på nedsat tid eller en eller anden form for seniorordning. 
Men som vi kan se fx af de to cases med henholdsvis Deloitte og Bornerups, så er der forskellige muligheder for at afhjælpe fx børnefamiliernes oplevelse af at være udfordret på balancen mellem arbejdsliv og privatliv. 
Det kan blandt andet handle om at skrue ned for tempoet eller timetallet i en periode.1

Alfa og omega for arbejdslysten

Balance-dimensionen ”forståelse og fleksibilitet” har mere end fem gange så høj effekt på oplevelsen af arbejdslyst som vores to andre balancedimensioner. Det understreger antagelsen om, at en gensidig forståelse fra henholdsvis arbejdsplads og familie i forhold til de behov, der måtte opstå undervejs i arbejdsdagen og i arbejdslivet som sådan, er alfa og omega for den gode trivsel og for arbejdslysten. 

Lederens forståelse er altafgørende 

Kigger vi lidt nærmere på undersøgelsens resultater i forhold til dimensionen ”forståelse og fleksibilitet”, kan vi se, at det i særlig grad har betydning for danskernes oplevelse af arbejdslyst, at den nærmeste leder udviser forståelse for udfordringer, der på den ene eller anden måde relaterer sig til den enkeltes privatliv. Fx kan vi se, at arbejdslysten er nede på en gennemsnitstemperatur på 47 blandt de danskere, som slet ikke eller kun i mindre grad oplever, at deres nærmeste leder viser forståelse for udfordringer, der relaterer sig til privatlivet. 

Til sammenligning er arbejdslysttemperaturen gennemsnitligt 78 point blandt de respondenter, som i høj eller meget høj grad oplever, at deres nærmeste leder viser forståelse for udfordringer, der relaterer sig til privatlivet.

Forståelse fra kollegerne – og familien

Vi ser et tilsvarende billede, når det mere specifikt drejer sig om henholdsvis de nærmeste kollegers og familiens forståelse for udfordringer, der relaterer sig til privatlivet. Fx er den gennemsnitlige arbejdslyst 56 point blandt de respondenter, der slet ikke eller kun i mindre grad oplever forståelse fra nærmeste familie, når der opstår  særlige behov i arbejdslivet, som kræver opmærksomhed. Til sammenligning er den gennemsnitlige arbejdslyst 74 point blandt de respondenter, der har svaret at de i høj eller meget høj grad oplever forståelse fra nærmeste familie. 

Resultaterne af undersøgelsen synes således at understøtte forestillingen om, at vi går på arbejde som hele mennesker, og at opbakning fra baglandet i familien derhjemme og fra ens leder og nærmeste kolleger, har stor betydning for vores oplevelse af balance, trivsel og arbejdslyst.

Grafik: Forståelse fra min leder
Denne artikel indgår i rapporten ”Balance – harmoni eller hamsterhjul”. Du kan læse hele rapporten her krifa.dk/indeks11-balance.

1) Se fx interviewet med Camilla Kruse fra Deloitte på side 41 i rapporten "Balance - Harmoni eller hamsterhjul">