Gør en forskel

Gør selv en forskel og få mere mening

Mere end halvdelen af danskerne er ifølge vores analyse primært drevet af at tjene penge til livets ophold, og vi kan dokumentere, at de har en signifikant lavere meningstemperatur, end dem der går på arbejde for at gøre en forskel.

Af Videncenter for God Arbejdslyst

Vi ved fra anden forskning1, at mennesker, der kan se en mening med deres arbejde, er mere tilfredse både i jobbet, men også i livet generelt. Det har stor betydning for din tilfredshed, om dit arbejde er et sted, du går hen for bare at tjene til dagen og vejen, eller om du rent faktisk føler, at du gør en forskel for nogle andre mennesker eller bidrager ind i en større sammenhæng (9). Men undersøgelsen viser også, at den større mening ikke har lige så stor effekt på arbejdslysten, som de andre meningsdimensioner. Dette vil vi udforske i de kommende kapitler.

Gør en forskel

Dog kan vi på baggrund af analysen konstatere, at mere end 50 procent af respondenterne ser deres arbejde som et job, hvor de går på arbejde for at tjene løn. Vi er allesammen afhængige af en løn for at kunne betale vores regninger og vores husleje. Vi kan på baggrund af analysen konstatere, at dem, der har oplevelsen af at gøre en forskel for andre mennesker i deres job, har en markant højere arbejdslysttemperatur end dem, der kun går på arbejde for at tjene deres løn. 

Virksomhederne mangler måske et fokus på, hvilket bidrag den enkelte yder til det højere formål. Dette kunne give anledning til en dialog med medarbejderen om, hvilket bidrag han bringer med ind i virksomheden. For det kan være svært at se den større mening, hvis organisationen med lederen i spidsen ikke har kommunikeret virksomhedens kerneopgave, og hvordan virksomheden bidrager til at løse udfordringer i samfundet.

Se dit job som et kald og få livstilfredshed

De mennesker, der ser deres job, som en form for "kald" (10), har en langt højere job- og livstilfredshed end de mennesker, der primært går på arbejde for kun at kunne tjene til livets opretholdelse. Vores analyse bakker op om, at arbejdslysten stiger, når du gør en forskel for nogle mennesker og ikke kun går på arbejde for at tjene en løn. Således runder arbejdslysttemperaturen 84 for de mennesker, der ser deres job som et kald, hvor de gør en forskel for andre mennesker. Omvendt er arbejdslysttemperaturen helt nede på 67 for de danskere, der bare går på arbejde for at tjene deres løn.

Gør selv en forskel og få mere mening - grafik

Ser du dit job som et kald, behøver det ikke nødvendigvis være fordi, du sidder i en stor direktørstilling, eller fordi du er generalsekretær for en humanitær organisation. Forskningen viser, at det også gør sig gældende for fx renovationsfolk eller rengøringspersonalet på et hospital. Renovationsarbejderen kan have den indstilling, at han går på arbejde for at gøre omgivelserne til et renere sted at være i, og at kommunen faktisk ikke kan undvære hans indsats. Det giver ham en følelse af tilfredshed og glæde ved at stå op hver dag og gøre en forskel i samfundet 2.

På samme måde viser forskning af Wrzesniewski, at job- og livstilfredsheden stiger, hvis du redefinerer din indsats som rengøringsassistent på et hospital. Du kan vælge at se din indsats som et job, hvor du tager afsted for udelukkende at tjene en løn. Men du kan også vælge at se, at din indsats gør en forskel for nogle mennesker i en svær situation. Med denne indstilling vil du opleve en langt større livstilfredshed3.

Skab dit eget job

Men måske oplever du bare, at det job, du bestrider lige nu, ikke er dit drømmejob. Her er det interessant at dykke lidt ned i begrebet "job-crafting", som forskeren Wrzesniewski definerer det. I ordets grundbetydning handler det om at skabe sit eget job ud fra de betingelser, der er til stede. Kan du som medarbejder ændre elementer i dit job? Kan du sætte særligt fokus på 
specifikke områder? Eller kan du ændre lidt i dine interaktioner og relationer med resten af organisationen, så du tilgodeser de områder og kompetencer, du brænder for? Her kan ledere ifølge Amy Wrzesniewskis forskning gøre en særlig forskel ved at opfordre medarbejderne til at reflektere på denne måde og gøre sig overvejelser om, hvordan jobbet også kunne udfyldes, mens de selvfølgelig stadig udfylder den rolle i jobbet, som er nødvendig.

Det handler også om indstilling

Så det handler ikke udelukkende om, hvilket job du har, men hvilken indstilling du har til selve jobbet. Ser du kun jobbets umiddelbare indhold, eller ser du hvilket bidrag, du med din indsats yder til et større formål? 

Et spørgsmål til refleksion kunne være, om I som organisation har defineret jeres kerneopgave og haft en dialog med medarbejderne om, hvordan de hver især kan bidrage ind i den, og hvilken forskel de kan gøre med deres indsats, så det giver mening.

Et ubetinget fokus på at skabe større mening kan måske også have en slagside. Vi kan risikere, at vores identitet primært er koblet op på vores arbejde.

Denne artikel indgår i rapporten "Mening - fryns eller nødvendighed". Du kan læse hele rapporten her: krifa.dk/indeks8-mening


1) Wrzesniewski, A. et al., 1997
2) Ibid
3) Ibid
4) Wrzesniewski, A. et al., 1997
5)  Ibid