Hos Deloitte skal man kunne kombinere karrieren med det gode familieliv

Hos Deloitte skal det være lettere at kombinere karrieren med et godt familieliv

Revisions- og rådgivningsgiganten Deloitte har længe haft en udfordring i at fastholde kvindelige medarbejdere, når de vender tilbage efter barsel. 
Det arbejder virksomheden nu målrettet på at ændre. I spidsen for dette arbejde står Camilla Kruse, der er Partner og People & Purpose Leader hos Deloitte.

Af Videncenter for God Arbejdslyst

Om Deloitte

Deloitte er både Danmarks og verdens største revisions- og rådgivningshus. Virksomheden betjener et bredt udsnit af Danmarks erhvervsliv og skræddersyr løsninger på tværs af fagområder lokalt og globalt. På verdensplan har virksomheden mere end 300.000 medarbejdere. Deloitte er grundlagt af William Deloitte i 1845 i London.

Om Camilla Kruse

Camilla er Partner og People & Purpose Leader i Deloitte med ansvar for tiltrækning, udvikling og fastholdelse af medarbejdere. Camilla er også ansvarlig for diversitet og inklusion, der er et særligt strategisk indsatsområde hos Deloitte.

Deloitte har i de senere år sat en række initiativer i værk for at give såvel ledere som medarbejdere en bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv.

Happy Parents  

I foråret 2018 indførte Deloitte et program, de kalder ”Happy Parents”. Programmet var i første omgang særligt rettet mod virksomhedens kvindelige medarbejdere, men senere er mændene også kommet med. ”Happy Parents” består blandt andet af en række individuelle coachingforløb og holdforløb for medarbejdere før, under og efter barsel. Programmet har blandt andet til formål at understøtte en god barselsperiode, men også at sikre en god tilbagevenden på arbejdspladsen efter endt barsel.

”Vi tilbyder blandt andet medarbejderne et barsels-netværk, hvor de sammen med kolleger i samme situation kan sparre og få gode råd om, hvordan man kan kombinere arbejdsliv og familieliv. Der er også konkrete og lavpraktiske gode råd, fx om hvordan man får sit barn til at sove godt om natten osv.”

Bevar kontakten 

Deloitte ønsker at bevare kontakten til medarbejderne under en barsels- eller orlovsperiode.  
 
”For mange har det stor værdi at fastholde tilknytningen til Deloitte under orloven, mødes med andre som er samme sted i livet for at erfaringsudveksle og få råd og vejledning. Vi oplever, at det ikke mindst for vores kvindelige kolleger, kan gøre det lettere at vende tilbage efter typisk 40 ugers orlov”, fortæller Camilla Kruse.

Svært at fastholde kvinderne 

Deloitte lykkes med at fastholde 65 procent af kvinderne og 83 procent af mændene et år efter, at de er vendt tilbage fra barsel. Og selvom Deloitte siden 2018 er blevet bedre til at fastholde de kvindelige medarbejdere i virksomheden, erkender Camilla Kruse, at man ikke er i mål endnu.  
 
”Vi kan se, at de kvinder, der forlader os efter endt barsel, typisk gør det hurtigere end mændene. Noget tyder altså på, at kvinderne måske allerede under orloven er i gang med at kigge sig om efter et andet job, fordi de har svært ved at se for sig, hvordan de skal kombinere familielivet med en karriere hos Deloitte. Det er helt klart en udfordring for os, og det arbejder vi målrettet på at ændre”, fortæller Camilla Kruse.

Større fleksibilitet  

Hos Deloitte udarbejder de en udviklingsplan for hver enkelt medarbejder en gang om året, hvor de blandt andet har indbygget nogle forskellige muligheder for at skrue op og ned for tempoet, så arbejdslivet tilpasses den enkeltes ønsker og behov i forhold til den aktuelle livssituation, som han eller hun står i. Hos Deloitte skal det fx være helt naturligt at tage en snak med sin nærmeste leder om, hvor meget man ønsker at gøre karriere, når man kommer tilbage fra en barselsperiode. 

Mennesker er forskellige 

Undervejs i Deloittes arbejde med at skabe bedre muligheder for at kombinere karriere og familieliv, er ledelsen blevet endnu mere bevidst om, at mennesker er forskellige, og at det på ingen måde er hensigtsmæssigt at gå med en one-size-fits-all løsning.  
 
Det betyder på den ene side, at Deloitte – ikke mindst over for deres kvindelige medarbejdere – har haft et særligt fokus på, at det er helt ok at skrue lidt ned for tempoet og karriereambitionerne for bedre at kunne kombinere arbejds- og familieliv. På den anden side har Deloitte ifølge Camilla også måttet konstatere, at der faktisk er rigtig mange kvinder i organisationen, som intet ønske har om at skrue ned for blusset, bare fordi de er blevet forældre. Og ikke mindst i forhold til den sidstnævnte gruppe er det naturligvis vigtigt, at lederen ikke bare tager for givet, at en tilbagevenden fra barsel pr. automatik er lig med et ønske om fx nedsat tid eller færre opgaver.

Vi tager en snak med hver enkelt medarbejder om behov og ønsker i forhold til fx rejseaktivitet, hjemmearbejde, deltid, ønsker om flere eller færre projekter osv.

- Camilla Kruse, Deloitte

Lederen som rollemodel 

Det er vigtigt for Deloitte at sende et signal om, at man i fremtiden ikke vil blive forbigået, når de spændende opgaver eller det næste trin på karrierestigen viser sig, selvom man i en periode skruer lidt ned for blusset. 
 
Hos Deloitte skal lederne være gode rollemodeller. I den forbindelse fortæller Camilla Kruse, at det er vigtigt, at lederne selv tør gå foran og vise, at man ikke bliver sat bag i bussen, fordi man også prioriterer børn og familie.

Når medarbejderne kan se, at lederen går tidligt om onsdagen, fordi han skal til svømning med den mindste, så bliver det også mere legitimt for medarbejderne at benytte sig af muligheden for en mere fleksibel tilrettelæggelse af arbejdsugen.

- Camilla Kruse, Deloitte

Walk the talk  

I Camilla Kruses mailsignatur står blandt andet: 
”I Deloitte går vi ind for fleksible arbejdstider, så selvom jeg kontakter dig nu, forventer jeg ikke et svar uden for din egen arbejdstid”. Måske er det en lille ting, men teksten er også et vigtigt signal om, at man hos Deloitte mener det, når man siger, at det skal være lettere for medarbejderne at kombinere den gode karriere med et godt familieliv.

Mailsignatur med holdning

”Teksten i vores mailsignatur er blot et lille element i en meget bevidst strategi, som helt grundlæggende handler om, at ledelsen i Deloitte skal være tydelig i sin kommunikation, så både kunder og medarbejdere ved, at vi mener det, når vi siger, at vi ønsker at være en rummelig og fleksibel arbejdsplads. Så når jeg som partner og leder har sendt en mail afsted, fx en søndag aften, så skal du som medarbejder kunne stole på – og være tryg ved – at jeg har sendt den afsted, fordi det lige passede ind i min hverdag på det tidspunkt. Jeg har ikke nogen forventning om, at du som medarbejder reagerer på mailen, før du selv er på arbejde igen”

Nyt syn på hjemmearbejde efter Covid19 

Camilla Kruse fortæller, at hjemmearbejde traditionelt blev betragtet som en halv fridag, men at nedlukningen har ændret virksomhedens – og hendes eget – syn på hjemmearbejde radikalt: 
 
”Nedlukningen har jo modbevist vores forestilling om hjemmearbejde. Både ledere og medarbejdere har vist, at man sagtens kan være både effektiv og engageret i sit arbejde – også selvom man arbejder på hjemmekontoret. Derfor er hjemmearbejde helt sikkert kommet for at blive og vil fortsat være ét af værktøjerne i den værktøjskasse, som skal hjælpe os med at sikre en stadig større grad af fleksibilitet og skabe mulighed for en endnu bedre balance mellem arbejdsliv og familieliv for alle hos Deloitte”.

Denne artikel indgår i rapporten ”Balance – harmoni eller hamsterhjul”. Du kan læse hele rapporten her krifa.dk/indeks11-balance.