Ung mand med briller og blyant

Mestring - når virkeligheden rammer

Hvem vil ikke gerne mestre? Vi har brug for de fornødne faglige kompetencer for at kunne mestre jobbet. Vi vil gerne personligt kunne mestre de daglige udfordringer, og det skal ske i et stærkt fællesskab på arbejdspladsen. Det er drømmen, men sådan er virkeligheden ikke for alle.

Tro på egne evner øger mestringen

Forskningen i rapporten dokumenterer bl.a., at troen på egne evner betyder noget for oplevelsen af mestring¹. Vores undersøgelse viser ligeledes, at de danskere, der har en tro på, at de i høj grad eller meget høj grad kan klare næsten alt, hvad de sætter sig for, de har også en markant højere temperatur2 på både faglig, personlig og social mestring. Hvorimod danskere, der ikke oplever at have denne tiltro, har en markant lavere temperatur. 

Vi skal have styr på opgaven

Følelsen af at have styr på opgaven – at man mestrer det rent faglige, som man nu engang er ansat til – er naturligvis en vigtig ingrediens i opskriften på en god arbejdsdag. 
I undersøgelsen bag denne rapport har vi spurgt over 1000 danskere om deres oplevelse af mestring i arbejdslivet. Her svarer hver tiende, at de i høj eller meget høj grad oplever, at de har for mange opgaver, der er for krævende i forhold til deres kompetencer. Skal du trives og have arbejdslyst, så er det nødvendigt at have et afstemt forhold mellem de krav, der er til opgaven, og de kompetencer og rammer, som opgaven kræver. 

Det kræver personligt overskud

Stort set alle jobs kræver andre kompetencer end kun de faglige. Medarbejdere skal bidrage med personlighed, engagement og vilje til at være aktive medspillere på arbejdspladsen. En udvikling der har medført, at mange møder krav og udfordringer, de skal evne at mestre for at kunne fastholde jobbet.

Her kan vi se i vores undersøgelse, at oplever du ikke at have tilstrækkeligt personligt overskud til at leve op til kravene i jobbet, så er din arbejdslyst kun på 43 point ud af 100 mulige. Oplever du omvendt et stort personligt overskud, så er arbejdslysten på 80. Din arbejdslyst er altså stærkt afhængig af, at du oplever at kunne leve op til de personlige udfordringer, du bliver stillet over for på dit arbejde.

Og det sker i fællesskaber

Men mestring handler også om evnen til at indgå i relationer med andre og være en del af både et fagligt og et socialt fællesskab. Her viser vores undersøgelse, at danskere, der slet ikke oplever at være en del af det kollegiale fællesskab, har en arbejdslyst på 54 ud af 100 point. Hvorimod den er anderledes høj for danskere, der føler sig som en del af fællesskabet. Her er den på 78.  

Denne artikel indgår i rapporten "Mestring - pres eller potentiale". Du kan læse hele rapporten her.


1) Bandura 1986
2) Vi måler temperatur i point på en skala fra 0 – 100.