Når væredygtighed kommer før bæredygtighed

Når væredygtighed kommer før bæredygtighed

Næsten syv ud af ti medarbejdere på de danske arbejdspladser peger på, at det er meget vigtigt for dem, at deres arbejde bidrager til deres trivsel og arbejdslyst. Kun tre ud af ti finder det vigtigt, at arbejdet bidrager til et bedre og mere bæredygtigt samfund.

Af Videncenter for God Arbejdslyst

Bæredygtige resultater ser for de flestes vedkommende ud til at handle mere om væredygtige1 arbejdsliv, end det handler om klimahensyn – herunder et mere bæredygtigt samfund eller om arbejdspladsens økonomiske bundlinje. Vores undersøgelse peger således på, at det i højere grad er vigtigt på det helt personlige plan, at arbejdet skal bidrage til den enkeltes trivsel og arbejdslyst, end at det skal bidrage på et mere overordnet organisatorisk eller samfundsmæssigt plan. Man kan dog ikke heraf udlede, at medarbejderne på de danske arbejdspladser ikke er optaget af bæredygtighed og klimahensyn. Det er bare ikke det vigtigste, når valget står mellem et mere bæredygtigt samfund, arbejdspladsens bundlinje eller deres egen trivsel og arbejdslyst.  

Klimahensyn går under radaren

I 2019 gennemførte Videncenter for God Arbejdslyst en større undersøgelse om danske lønmodtageres syn på klimahensyn og bæredygtighed, hvoraf det fremgik, at halvdelen af medarbejderne på de danske arbejdspladser mente, at der ikke var konkrete mål for klimaindsats på deres arbejdsplads – og flere end hver femte svarede, at de ikke vidste, om der fandtes konkrete mål for klima og bæredygtighed på deres arbejdsplads. Undersøgelsen viste også, at otte ud af ti medarbejdere dengang mente, at arbejdspladserne burde tage et større ansvar for klimaet. Der er således grund til at antage, at flere medarbejdere vil få blik for vigtigheden af, at deres arbejde bidrager til et mere bæredygtigt samfund, hvis det bliver tydeligere for dem, hvordan arbejdspladsen bidrager til et bedre og mere bæredygtigt samfund.

Offentligt ansatte og bæredygtighed

Ifølge en ny undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst oplever medarbejderne i den offentlige sektor i lidt højere grad end resten af arbejdsstyrken, at deres arbejde bidrager til et bedre og mere bæredygtigt samfund. Således svarer 34 procent af de offentligt ansatte, at de i høj eller meget høj grad har en oplevelse af, at deres arbejde bidrager til et bedre og mere bæredygtigt samfund, hvor det blandt de privatansatte kun er 28 procent.

Resultater og væredygtighed

Mænd og økonomisk bundlinje

Knap halvdelen (45 procent) af lønmodtagerne på det danske arbejdsmarked oplever, at deres arbejde i høj eller meget høj grad bidrager til arbejdspladsens økonomiske bundlinje. Her gemmer sig en forholdsvis markant kønsforskel, da det drejer sig om 52 procent af mændene, men kun 38 procent af kvinderne. Forskellen kan der sikkert gives flere forklaringer på. Én af forklaringerne skal sandsynligvis findes i de jobfunktioner, som henholdsvis mænd og kvinder typisk varetager. Vi kan fx se, at medarbejdere i den private sektor i højere grad end i den offentlige sektor har en oplevelse af at bidrage til arbejdspladsens økonomiske bundlinje – og der er som bekendt en overvægt af kvinder i den offentlige sektor og en overvægt af mænd i den private sektor.

Alle tre bundlinjer løfter på arbejdslysten

Vores undersøgelse dokumenterer, at "de tre bundlinjer", har en markant positiv effekt på oplevelsen af arbejdslyst. Hvis man således har en oplevelse af, at ens arbejde bidrager til "de tre bundlinjer", løfter det oplevelsen af trivsel og arbejdslyst.

Bæredygtighed og arbejdslyst

Vi kan fx se, at det har en positiv betydning for oplevelsen af arbejdslyst, hvis man har en oplevelse af at ens arbejde bidrager til et bedre og mere bæredygtigt samfund. Den gennemsnitlige arbejdslysttemperatur er 79 point på en skala fra 0- 100 for de lønmodtagere, som oplever, at deres arbejde i høj eller meget høj grad bidrager til et bedre og mere bæredygtigt samfund – men helt nede på 61 point blandt de lønmodtagere, som enten slet ikke eller kun i mindre grad har denne oplevelse.

Det samme mønster gør sig gældende i forhold til de to andre bundlinjer. Hvis man oplever, at ens arbejde i høj eller meget høj grad bidrager til arbejdspladsens økonomiske bundlinje, ligger den gennemsnitlige arbejdslyst på 77 point på en skala fra 0- 100. Oplever man det omvendt enten slet ikke eller kun i mindre grad, er den gennemsnitlige arbejdslyst helt nede på 62 point på en skala fra 0- 100 point.


1) Begrebet er udfoldet yderligere i rapporten ”Bæredygtige resultater – på sporet af et væredygtigt arbejdsliv