Kolleger der sammen kigger på en på en opgave

Medarbejderne har styr på opgaverne

Vores forskning viser, at vi danskere generelt har styr på tingene og en passende indflydelse på, hvornår vi løser vores arbejdsopgaver. Det er vigtigt for oplevelsen af balance.

Af Videncenter for God Arbejdslyst

Opgavestyring er den dimension, der har den næststørste effekt på arbejdslysten, hvorfor der også er et relativt stort potentiale for at løfte arbejdslysten ved særligt at fokusere på fastholdelse og forbedring af balancen på netop denne dimension.

Passende indflydelse...

Danskerne har tilsyneladende kontrol over tingene og styr på, hvornår man løser sine arbejdsopgaver. Således viser vores undersøgelse, at 85 procent af de adspurgte har en oplevelse af, at de i nogen, høj eller i meget høj grad har en passende indflydelse på, hvornår de løser deres arbejdsopgaver. 15 procent af de adspurgte har en oplevelse af, at de kun i mindre grad eller slet ikke, har en passende indflydelse på, hvornår opgaverne løses. 

...afhænger også af ens jobfunktion

Jobfunktionen har betydning for, hvor stor indflydelse man oplever at have på, hvornår man løser sine arbejdsopgaver. Fx har flere inden for ”udvikling og innovation” end inden for ”produktion” en oplevelse af at have en passende indflydelse på, hvornår man løser sine arbejdsopgaver. Generelt scorer de mandlige lønmodtagere lidt højere på dette spørgsmål end kvinderne. Således scorer mændene gennemsnitligt 70 på en skala fra 0- 100 og kvinderne 67 på spørgsmålet om, hvorvidt de oplever at have en passende indflydelse på, hvornår de løser deres arbejdsopgaver.

Grafik: Indflydelse og køn

 

Grafik: Opgavestyring

Det kommer med alderen

Centralt for denne dimension af balance er blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt man har en oplevelse af at kunne nå de arbejdsopgaver, som man sætter sig for. Her viser vores undersøgelse, at jo ældre man er, desto større er sandsynligheden for, at man har en god oplevelse af at kunne nå de arbejdsopgaver, som man sætter sig for. De unge mellem 18 og 34 år scorer gennemsnitligt 70 point på en skala fra 0- 100 på udsagnet ”Jeg når de arbejdsopgaver, jeg sætter mig for”. Til sammenligning scorer aldersgruppen mellem 55 og 64 år 77 point på samme udsagn. 

Denne tendens kan der givetvis gives flere gode forklaringer på. Noget af det handler sandsynligvis om, at jo flere år du har været på arbejdsmarkedet, desto bedre fornemmelse har du for, hvad du kan nå, og hvor lang tid det tager. Helt den samme fornemmelse har man typisk ikke, når man er forholdsvis ny på arbejdsmarkedet. Derudover kan det måske også handle om, at en 30-årig familiefar har flere ting i livet, der kan gribe forstyrrende ind i arbejdslivet, end en 55-årig har, hvor ungerne for længst er fløjet fra reden.

Grafik: Opgavestyring og alder

Opgavestyring og balance mellem arbejdsliv og privatliv

Den gennemsnitlige temperatur på dimensionen ”opgavestyring” er 68, hvilket er lidt lavere end den gennemsnitlige temperatur på dimensionen ”forståelse og fleksibilitet” (73)1 og noget højere end på den tredje dimension i balance, som vi har kaldt for ”forventninger (58)”2

Kigger vi lidt nærmere på sammenhængen mellem oplevelsen af balance på ”opgavestyring” og den mere overordnede oplevelse af balance mellem arbejdsliv og privatliv, ser vi nogle ret markante udsving, som indikerer en stor sammenhæng mellem oplevelsen af balance specifikt inden for dimensionen ”opgavestyring” og en mere overordnet oplevelse af balance mellem arbejdsliv og privatliv. 

Indflydelse og balance

Vi kan se i undersøgelsen, at oplevelsen af balance inden for dimensionen ”opgavestyring” halter blandt dem, der enten slet ikke eller kun i mindre grad oplever at have en god balance mellem arbejdsliv og privatliv. Således er den gennemsnitlige temperatur på ”opgavestyring” på blot 52 point blandt dem, der slet ikke eller kun i mindre grad oplever, at der til daglig er balance mellem arbejdsliv og privatliv. Omvendt er den gennemsnitlige temperatur på ”opgavestyring” på 78 point blandt dem, der i høj eller meget høj grad oplever, at der til daglig er balance mellem arbejdsliv og privatliv. 

Vores undersøgelse peger således på, at der er en klar sammenhæng mellem oplevelsen af helt generelt at have en god balance mellem arbejdsliv og privatliv og så oplevelsen af at have indflydelse på, hvornår man løser sine arbejdsopgaver, og om man har passende tid til at løse dem.

Opgavestyring og arbejdslyst

Når balancen inden for dimensionen ”opgavestyring” forbedres, så stiger oplevelsen af arbejdslyst. Opgavestyring har dog ikke samme store effekt på arbejdslysten, som dimensionen ”forståelse og fleksibilitet”, men da temperaturen i forvejen er relativt høj, kan man med fordel have fokus på at bibeholde eller forbedre temperaturen yderligere med henblik på at forbedre medarbejdernes oplevelse af trivsel og arbejdslyst.

Denne artikel indgår i rapporten ”Balance – harmoni eller hamsterhjul”. Du kan læse hele rapporten her krifa.dk/indeks11-balance.


1) Læs artikel om ”forståelse og fleksibilitet
2) Læs artikel om "forventninger"