Vi spiller hinanden bedre på jobbet

Vi spiller hinanden bedre på jobbet

Dit arbejdsfællesskab har betydning for din effektivitet og for resultaterne af dit arbejde. Således angiver knap otte ud af ti, at deres kolleger bidrager til, at de er mere effektive og leverer bedre resultater på arbejdet, end de ellers ville have gjort. Det viser en ny stor undersøgelse om arbejdsfællesskabets betydning for trivsel og arbejdslyst, som Videncenter for God Arbejdslyst står bag.

Af Videncenter for God Arbejdslyst

Det har historisk været opfattelsen, at et stærkt fokus på produktivitet og resultater går ud over medarbejdernes trivsel og arbejdslyst. Ligeledes har det været opfattelsen, at et stærkt fokus på trivsel og arbejdslyst ofte vil gå ud over produktiviteten.1 En ny undersøgelse fra Videncenter for God Arbejdslyst bekræfter imidlertid en nyere opfattelse af, at der er en positiv sammenhæng mellem oplevelsen af et godt arbejdsfællesskab med høj arbejdslyst og oplevelsen af at være produktiv og levere gode resultater på arbejdet. Vi kan dog ikke sige, hvorvidt det er de gode resultater, der kommer af det gode arbejdsfællesskab, eller om det er det gode arbejdsfællesskab, der kommer af de gode resultater. Men der er en sammenhæng!

KOLLEGERNE FÅR KVINDERNE OG DE UNGE TIL AT PRÆSTERE BEDRE

Knap otte ud af ti vurderer, at deres kolleger i en eller anden grad bidrager til, at de er mere effektive og leverer bedre resultater på arbejdet, end de ellers ville have gjort, og flere end fire ud af ti oplever, at deres kolleger i høj eller meget høj grad bidrager til, at de selv er mere effektive og leverer et bedre stykke arbejde, end de ellers ville have gjort.

Kigger vi nærmere på køn og alder, kan vi se, at det især er kvinderne, der i meget høj grad har en oplevelse af, at kollegerne får dem til at præstere bedre. Det samme gælder de unge mellem 18 og 34 år. Det sidste er måske ikke så overraskende. Når man er ny på arbejdsmarkedet, har man i højere grad brug for ældre og mere erfarne kolleger, så man lærer og får oplevelsen af at kunne levere et tilfredsstillende resultat på jobbet. En forklaring på, hvorfor kvinder i højere grad end mænd har en oplevelse af, at kollegerne får dem til at præstere bedre, kan måske være, at det at indgå i sociale sammenhænge og at føle sig godt tilpas i et arbejdsfællesskab, betyder mere for kvinder end mænd. Det understøttes blandt andet af en undersøgelse fra Epinion i 2016, hvor én af konklusionerne netop er, at kvinder generelt er mere relationsorienterede end mænd.2

ARBEJDSLYSTEN OG DET GODE KOLLEGIALE FÆLLESSKAB

Sammenholder vi spørgsmål om den generelle oplevelse af arbejdslyst med spørgsmål omkring det kollegiale fællesskab, kan vi se, at der er en tydelig positiv sammenhæng mellem oplevelsen af arbejdslyst og oplevelsen af, at kollegerne får den enkelte til at være mere effektiv og til at levere bedre resultater, end han eller hun ellers ville have gjort. Fx har de respondenter, som i høj grad har en oplevelse af, at kollegerne bidrager til, at de selv leverer bedre resultater på arbejdet, end de ellers ville have gjort, en gennemsnitlig temperatur på deres generelle arbejdslyst på 90, hvor den gennemsnitlige arbejdslysttemperatur for hele populationen er på 75.3

KOLLEGERNE FÅR OS TIL AT BLIVE I JOBBET

Over halvdelen af os danskere angiver kollegerne som en afgørende årsag til, at vi bliver i det job, som vi har i dag. Kigger vi nærmere på fordelingen mellem kønnene, kan vi se, at kvinderne i lidt højere grad end mændene, tillægger kollegerne afgørende betydning for, hvorvidt de har lyst til at blive i deres nuværende job. Således svarer 55 procent af kvinderne, at det i høj eller meget høj grad er kollegerne, der er afgørende for, at de bliver i deres nuværende job, mens det for mændene er 49 procent.

Tallene siger ikke direkte noget om, hvorvidt det er fordi, kvinderne synes det er hyggeligt at komme på arbejde, eller om det er det faglige samarbejde med kollegerne, der får dem til at blive. Men vi kan se, at flere kvinder end mænd føler sig som en del af det sociale fællesskab på arbejdspladsen.  
På en skala fra 0 til 10, hvor 0 er slet ikke og 10 er i meget høj grad, scorer 45 procent af de adspurgte kvinder 9 eller 10 på spørgsmålet: ”I hvilken grad oplever du at være en del af det sociale fællesskab på arbejdspladsen?”, hvor det for mændenes vedkommende kun er 34 procent, der svarer 9 eller 10 på samme spørgsmål. 

ARBEJDSLYST OG PRODUKTIVITET ER IKKE HINANDENS MODSÆTNINGER

Der er forskningsmæssigt belæg for at gøre op med forestillingen om, at fokus på trivsel og arbejdslyst nødvendigvis betyder lavere produktivitet samt dårlige resultater og bundlinje. Vores undersøgelse understøtter således den tanke, der blandt andet ligger bag teorien om social kapital, at trivsel og arbejdslyst hænger sammen med arbejdets indhold: ”Fordi social kapital handler om, hvordan man samarbejder om det, man er ansat til at udrette”.4  Køber man ind på denne præmis, kan trivsel og arbejdslyst altså ikke isoleres fra selve kerneopgaven og det strategiske fokus på arbejdspladsen.

Denne artikel indgår i rapporten ”Kolleger – en vigtig brik i din arbejdslyst”. Du kan læse hele rapporten her: www.krifa.dk/indeks


1 Se fx Moltke og Graff, 2017, side 13 og Gylling Olesen, Thoft m.fl., 2008, side 61
2 Epinions Danmarkspanel, 2016
3 Vi opgør arbejdslysttemperaturen i point på en skala fra 0 til 100, Videncenter for God Arbejdslyst, 2020
4 Moltke og Graff, side 13, 2017