Krifa går til kamp mod dårlig ledelse

Alt for mange danskere lider under dårlig ledelse. Faktisk har hele 8 ud af 10 danskere haft en leder, som de ikke mener, burde være blevet leder. Det skal stoppes. Og det kæmper Krifa for.

Dårlig ledelse i tal

  • Der er en klar sammenhæng mellem stress og dårlig ledelse – og arbejdsrelateret stress koster staten 27 milliarder kroner om året.
  • Ifølge en svensk undersøgelse blandt 20.000 lønmodtagere forøges risikoen for hjerteanfald med 25 procent, hvis vi har været udsat for dårlige leder
  • Hver femte af de samtaler, Krifas jobtrivselskonsulenter har med medlemmer, handler om dårlig ledelse.
  • 8 ud af 10 danskere har haft en leder, som de ikke mener, burde være leder.
  • 76 % af danskerne mener, at dårlige ledere skal kunne fratages retten til at lede andre.

  • Stressforeningen, Westerlund et al. 2010, undersøgelse foretaget af Gallup for Krifa

Mener du, at der findes for mange dårlige ledere i Danmark?

Sådan spurgte vi danskerne i en ny undersøgelse foretaget af Gallup. Og her svarede hele 6 ud af 10 ja. Samtidig svarede 8 ud af 10, at de selv har haft en leder, som de ikke mener, burde have haft titlen og ansvaret i første omgang.

Det kræver handling. Elendige chefer skal ikke længere kunne køre mennesker i sænk uden konsekvenser. Derfor foreslår vi nu, at dårlige ledere skal kunne fratages retten til at lede andre mennesker, hvis de i lange perioder skaber mistrivsel og ikke ændrer adfærd.

Det er 76 % af danskerne enige i.  

Dårlig ledelse ødelægger liv

Søren Fibiger Olesen, der er formand i Krifa og manden bag forslaget, mener ikke, vi kan se til, mens dårlige ledere kører mennesker psykisk ned.

”Der er liv, der bliver ødelægt på grund af dårlig ledelse. Mennesker som aldrig bliver helt sig selv igen. Vi skylder dem og den næste generation at sikre, at disse ledere bliver stoppet.”

Han mener, at der bør være samme konsekvens for ledere som for andre faggrupper. Misligholder en læge eller advokat fx sit ansvar, kan han eller hun få frataget sin praksis. Sådan burde det også være for ledere.

”Vi taler og taler om dårlig ledelse. Nu er det tid til at handle. Danskerne er med – så nu håber jeg bare, at politikerne også er det.”


Sådan lyder forslaget

Krifas forslag til lovkrav om God Ledelse består af flere elementer.

Først og fremmest skal det gøres obligatorisk, at virksomheder årligt laver en anonym trivselsmåling på arbejdspladsen og specifikt spørger medarbejderne ind til lederens indsats.

Herudover skal der oprettes et register, hvor man kan slå ledere op. Her skal de registrere målingerne og blandt andet dokumentere relevant erfaring og uddannelse i forhold til ledelse – eller planer om opkvalificering.

Det vil være Arbejdstilsynets opgave at holde øje og ”anmelde” de dårlige ledere, som efter en række advarsler og påbud skal en tur i retten, hvor de i sidste ende kan få frataget deres ret til at lede mennesker.

Har du input til forslaget eller oplevelser med dårlig ledelse, hører vi gerne fra dig! Skriv direkte til formanden på sfo@krifa.dk eller til pressekoordinator Fie Rødkjær Møller på frn@krifa.dk

Dårlig ledelse fik alvorlige konsekvenser for Celina Winther

Har du udfordringer med din nuværende leder?

Som medlem af Krifa Basis, Krifa Plus eller Krifa Start, kan du tage en snak med vores erfarne jobtrivselskonsulenter om dine muligheder for at forbedre kommunikationen med din chef, tage en snak om arbejdspresset eller gøre opmærksom på uløste konflikter arbejdspladsen.

Se mere om muligheden her.