Forside/ .../ Feriefridage

Feriefridage

Mange har ret til feriefridage - det hedder også den 6. ferieuge og særlige feriedage. Læs her om, hvordan du optjener dem, afholder dem og får dem udbetalt.


Feriefridage er fem ekstra fridage, du kan få, ud over dine 5 ferieuger. Nedenfor kan du læse, hvad der gælder for dig, der er privat ansat, offentlig ansat og statsansat.
Track din trivsel
Med online-værktøjet GAIS kan du løbende sætte tal på din arbejdslyst, så du selv kan følge med i, om det går den rigtige vej med din jobtrivsel. Du får også inspiration, viden og værktøjer, som er særligt udvalgte til dig, og som kan hjælpe dig til at holde momentum når det går godt - og til at komme tilbage på sporet, hvis det er kørt skævt.

Feriefridage - for dig, der er privatansat

Retten til feriefridage er ikke fastsat ved nogen lov, og du har derfor ikke automatisk ret til feriefridage. Du har kun ret til feriefridage, hvis det står i din ansættelseskontrakt eller i den overenskomst, du er omfattet af.

Sådan holder du feriefridagene

Der findes ingen generelle regler om, hvordan du skal holde dine feriefridage. Ofte er der i overenskomsten/ansættelseskontrakten henvist til ferielovens regler for varsling af restferie. Det betyder, at feriefridagene kan blive holdt med en måneds varsel.

Betaling under feriefridagene

Der findes heller ingen generelle regler om udbetaling af feriefridage. I nogle tilfælde har du ret til din sædvanlige løn, og i andre tilfælde kommer pengene fra en konto, som din arbejdsgiver har sat penge ind på. Det kan du spørge din arbejdsgiver om.

Hvis du ikke får holdt feriefridagene

Det afhænger af overenskomsten/ansættelseskontrakten, om du har ret til at få udbetalt feriefridage, som du ikke har holdt. Det gælder også, hvis du er forhindret i at holde dem på grund af fx sygdom.

Hvis du fratræder

Hvis du fratræder dit job uden at have brugt dine feriefridage, så har du kun ret til at få dem udbetalt, hvis det er aftalt i overenskomsten/ansættelseskontrakten.


6. ferieuge - for dig, der er ansat i kommunen eller regionen

Som ansat i en kommune eller en region råder du selv over den 6. ferieuge. Du vælger selv, om du vil holde ferieugen eller have den udbetalt. Din arbejdsgiver må ikke varsle, hvornår du skal holde den 6. ferieuge, men du skal så tidligt som muligt give din arbejdsgiver besked om, hvornår du ønsker at holde den 6. ferieuge. Din arbejdsgiver kan kun nægte dig ferien, hvis der er noget driftsmæssigt, der forhindrer dig i, at du holder din 6. ferieuge.

For ansatte i kommuner og regioner holdes feriefridagene som timer.

Sådan optjener du 6. ferieuge

Du optjener som fuldtidsansat 3,08 feriefridagstimer pr. måneds ansættelse til brug i din 6. ferieuge. Dine feriefridage optjenes i kalenderåret fra den 1. januar til den 31. december, og skal holdes i det efterfølgende ferieår, som er fra den 1. maj til den 30. april.

Eksempel: Har du været fuldtidsansat i hele 2017, har du ret til (12 x 3,08) = 37 feriefridagstimer i ferieåret fra 1. maj 2018 til 30. april 2019.

Hvis du vil have 6. ferieuge udbetalt

Hvis du ikke ønsker at holde din 6. ferieuge, har du ret til at få timerne udbetalt i forbindelse med ferieårets udløb. Det vil sige på maj måneds lønseddel.

Din arbejdsgiver kan lave en regel om, at du skal give besked inden en bestemt dato, hvis du ønsker ferien udbetalt.

Hvis du ikke får holdt 6. ferieuge

Hvis du ikke holder din 6. ferieuge, overføres den til dit næste ferieår. I forbindelse med overførslen skal du oplyse, hvornår du ønsker at holde din 6. ferieuge. Ellers får din arbejdsgiver ret til at bestemme, hvornår du kan holde den 6. ferieuge.

Hvis du fratræder

De feriefridagstimer, du ikke har holdt, inden du fratræder, får du udbetalt sammen med din sidste lønudbetaling.


Særlige feriedage - for dig, der er ansat i staten

Som ansat i staten råder du selv over de særlige feriedage (6. ferieuge). Du skal så tidligt som muligt give besked til din leder om, hvornår du ønsker at holde dine særlige feriedage.

Du vælger selv, om du vil holde de særlige feriedage eller have dem udbetalt. Har du og din leder ikke aftalt tidspunkt for, hvornår du holder dine særlige feriedage senest den 1. januar i ferieåret, kan din arbejdsgiver dog bestemme de særlige feriedage til at blive holdt med 1 måneds varsel.

De særlige feriedage afvikles enten som hele dage eller som delvise dage.

Sådan optjener du de særlige feriedage

Du optjener som fuldtidsansat 0,42 særlige feriedage pr. måneds ansættelse. Dine særlige feriedage optjenes i kalenderåret fra den 1. januar til den 31. december, og skal holdes i det efterfølgende ferieår, som er fra den 1. maj til den 30. april.

Eksempel: Har du været fuldtidsansat hele 2017, har du ret til (12 x 0,42) = 5 særlige feriedage i ferieåret fra den 1. maj 2018 til den 30. april 2019.

Hvis du ikke får holdt de særlige feriedage

Hvis du ikke får holdt de særlige feriedage, udbetales de ved ferieårets udløb. Du kan dog aftale med din arbejdsgiver, at de særlige feriedage overføres til næste ferieår.

Hvis du fratræder

Hvis du stopper på dit arbejde, udbetales særlige feriedage, som du ikke har holdt, sammen med din sidste lønudbetaling.


Fandt du, det du søgte?
Ja
Nej
Ville du have ringet ind, hvis du ikke fandt, hvad du søgte på krifa.dk?
Ja
Nej

Mange tak for din tilbagemelding.

Vi arbejder hele tiden på at gøre krifa.dk bedre, og vi er glade for, at du tog dig tid til at svare os.

Du kan altid benytte dig af vores søgefunktion her på hjemmesiden. Hvis du ønsker, at vi kontakter dig, skal du skrive til os her.