Når mor eller far bliver ledig

Det kan hurtigt vende op og ned på livet, hvis du bliver opsagt. Du kan have mange tanker og begrænset overskud. Men hvad sker der egentligt med din familie omkring dig, og hvor meget skal dine børn vide?

Det kan være svært at håndtere en opsigelse. Du kan have mange tanker, frustrationer og følelser omkring, hvad det er, der er sket, og hvad der skal ske fremover. For hvordan forholder du dig lige til, at du ikke længere skal møde op på din ellers faste arbejdsplads? Og hvad med familien og vennerne? Hvor meget skal de vide? Og børnene – skal de overhovedet vide noget?

Jacob Mosgaard er autoriseret psykolog og arbejder til dagligt med børn, unge, voksne og trivsel. Han anbefaler, at du tager højde for dit barns alder og personlighedstype i dialogen om, hvorfor mor eller far pludseligt ikke går på arbejde længere.

- Det kommer an på børnenes alder, og hvor meget situationen influerer på deres liv i forhold til, hvad og hvor meget de skal vide. Man kan ikke præcis sige, hvornår børn er gamle nok til at forstå sådan en situation. Men jeg vurderer, at man godt kan begynde at fortælle noget, når de er færdige med at gå i børnehave, siger Jacob Mosgaard.

Børn kan nemt føle, at de har et ansvar over for deres forældre, hvis de ikke har det godt. Derfor er det vigtigt, at du som forælder tydeligt understreger, at det ikke er noget, barnet skal tage sig af, men at der kommer styr på det igen. Det er mor og far, der tager hånd om hele situationen. Det gælder om, at børnene har nogle rammer at forholde sig til, så de føler sig trygge.

Forældre skal være hensynsfulde over for børnene, også selvom det virker som om, at de ikke tager sig af det – for det gør børn.

- Jacob Mosgaard, psykolog

- Forældre skal være hensynsfulde over for børnene, også selvom det virker som om, at de ikke tager sig af det – for det gør børn. Børn kan godt holde til at høre om kriser, men det er vigtigt, at de får at vide, at de voksne tager sig af kriserne og løser dem. På den måde føler børnene ikke, at de sidder med ansvaret for at skabe ro og få styr på situationen. Der må ikke være uklarhed for børnene om, hvad der skal ske, forklarer Jacob Mosgaard.

Jacob Mosgaard
  • Er 42 år

  • Blev uddannet psykolog fra Københavns Universitet i 200

  • Er specialist i psykoterapi med voksne

  • Underviser bl.a. i systematisk og narrativ terapi, anerkendende pædagogik og sorg

  • Er partner i kursusvirksomheden Vinther og Mosgaard

Forklar dine børn om situationen

Tag dig god tid til at forklare dine børn, hvorfor du pludseligt er meget mere hjemme, end du plejer. Fortæl det i et sprog, der passer til deres alder og persontype. Pas på, at du ikke dramatiserer situationen, da det kan give unødvendige bekymringer hos dit barn.

- Som forælder skal du være ærlig, men ærlig i forhold til børnenes perspektiv. Du kan fx sige ”jeg er ked af det for tiden, fordi jeg har mistet mit arbejde, men jeg går og prøver på at blive glad igen, og det skal jeg nok blive”. Det er vigtigt, at der er nogle fremtidsudsigter på det, du fortæller barnet. For løsningen skal ligge hos de voksne, påpeger Jacob Mosgaard.

Selvom du er i en krise, må dit manglende overskud ikke gå ud over dit barn. Børn har brug for nogle helt basale fornødenheder, der kan være såvel fysiske som psykiske. De har brug for en base, hvor de finder tryghed og omsorg.

- Det er vigtigt, at du som forælder stadig er der til at lytte til børnene og tage dig af forskellige behov, når der er brug for det. Selvom du er hårdt ramt, skal du anerkender, at du ikke kan løbe fra dit ansvar for børnene. Hjælp derimod hinanden i familien med at sige tingene til børnene og tage jer af de forskellige opgaver. Når mor ikke har overskud, træder far til og omvendt, siger Jacob Mosgaard. 

Nogle opdager, at den større fritid giver dem flere muligheder. Pludseligt kan du være mere til stede med dine børn.

- Jacob Mosgaard, psykolog

Børn søger tryghed

Tryghed er en afgørende faktor for en god og glad barndom. Og hvis ikke børn føler sig trygge derhjemme, hvor gør de så? Det er vigtigt, at børnene grundlæggende oplever, at forældrene er til stede for dem til det, de har brug for. Men det kan være svært at give den samme ro og tryghed til børnene, som du plejer, hvis du selv er i krise. Jacob Mosgaard forklarer:

- Hvis du ikke er i stand til at udvise den psykologiske tryghed, så vil jeg anbefale, at du taler med en anden om, hvordan børnene får trygheden. Det kan fx være ved at inddrage andre familiemedlemmer, som kan være der ekstra meget i en periode.

Det kan være meget forskelligt, hvordan man reagerer, når man bliver opsagt fra sit arbejde. Måske kommer det ikke som en overraskelse, men er ligefrem en lettelse for dig. Men det kan også komme fuldstændigt bag på dig og være et chok, der tager lang tid at komme over. Men netop den tid kan give dig muligheden for at lave nogle flere og sjove aktiviteter. 

- Nogle opdager, at den større fritid giver dem flere muligheder. Pludseligt kan du være mere til stede med dine børn. Den ekstra tid derhjemme giver dig mulighed for noget mere nærvær med børnene, og du kan hente børnene tidligere fra institutioner, end du plejer. Det er min erfaring, at de nye og positive muligheder, som tiden giver, bliver en vej videre for mange, fortæller Jacob Mosgaard.

Professionel karriererådgivning

Bliv medlem og få personlig hjælp til din jobsøgning af vores dygtige karrierekonsulenter.
Bliv medlem