Krifa formand giver depechen videre

Krifa-formand om minkavlere: De skal ikke kun have økonomisk hjælp

De danske minkavlere må sige farvel til deres erhverv, som er mere end bare et arbejde. Derfor mener Krifas formand, at hjælpen ikke kun skal være økonomisk

De seneste dage har medierne flydt over med billeder af døde mink og fortvivlede minkejere. Statsminister Mette Frederiksen beordrede på et pressemøde alle danske minkejere til at slå samtlige af deres dyr ihjel, fordi der var fundet en mutation af covid-19 i flere mink. Historierne vækker stærke følelser og deler vandene. 

- Det er klart, at skandaledelen om manglende lovhjemmel vækker opsigt og harme hos mange. Det gør det også hos mig. Desværre har jeg før påpeget regeringens magtfuldkommenhed og disrespekt for demokratiet og nu retsstaten, siger Søren Fibiger Olesen, der er formand i Krifa. 

Formanden opfordrer til, at vi ikke glemmer minkavlerne i den vigtige diskussion om lovhjemmel. Ifølge Søren Fibiger Olesen skal fokus ikke ligge på økonomi alene, når minkavlerne skal hjælpes videre.
- Selvfølgelig skal de kompenseres og have hjælp til at få økonomien til at løbe rundt det næste stykke tid. Men det er som om, mange glemmer, hvor stort et chok alle de mennesker har fået. Tæppet er revet væk, og deres fremtid synes usikker og uoverskuelig, siger Krifa-formanden.

Plads til sorg

I BT kunne man 6. november læse historien om en minkavler, der sendte selvmords-sms’er til sine søskende. Han kunne ikke bære tanken om at skulle opgive sit livsværk. 
- Heldigvis nåede han ikke at gøre alvor af sine tanker, men historien viser alvoren for de her minkavlere. De skal ikke bare have en pose penge, siger Søren Fibiger Olesen og tilføjer, at uanset om man er for eller imod minkavl og Mette Frederiksens håndtering af sagen, så må man have sympati for minkavlernes situation. 

- Arbejdet er en kæmpe del af vores identitet og der, vi bruger over halvdelen af vores vågne timer. Der skal være plads til at sørge over tabet af et livsværk, men lige så vigtigt skal der være hjælp til at finde en ny vej i livet, fortsætter formanden. 

Fokus på trivsel

Trivsel og brancheskifte fylder meget, når Krifa hjælper medlemmer, og Krifa-formanden mener, at Regeringen bør tilbyde noget særligt til minkavlerne og deres medarbejdere, som både skal bearbejde chok og tab, men også finde en ny vej i livet:
- Der skal fokus på, at både minkavlerne og deres medarbejdere skal videre i job, der ikke bare giver dem smør på brødet, men som giver dem god arbejdslyst. En pose penge er ikke nok, hvis vi skal sikre, at de kommer i nyt arbejde og undgår at bryde sammen på et senere tidspunkt. 

 

Publiceret 16. november 2020