Krifa: Pasningsproblemer forsvinder ikke med corona-virussen

Pasningsproblemer forsvinder ikke med Corona-virussen

Mange forældre har store udfordringer med at finde pasning i hverdagene, når børnene er syge, og det problem forsvinder ikke med Corona-virussen, mener Krifas formand

Snotnæser, feber, skoldkopper og alverdens andre dårligdomme får bedre og bedre vilkår, jo mere vi begynder at samles igen på arbejdspladser og i børnenes institutioner.  

Det er ikke nyt, at forældre skal få puslespillet til at gå op med arbejde og pasning, når børnene fx har ondt i maven. Til gengæld er det nyt, at børnene skal blive hjemme i to ekstra dage, efter de er blevet raske, fx hvis de har haft feber og hoste.

Fagbevægelsens Hovedorganisation foreslog for nylig, at forældre midlertidigt skal kompenseres på samme måde som under egen sygdom, hvis de er nødt til at være hjemme med syge børn i Corona-tiden. Krifas formand Søren Fibiger Olesen mener dog, at det er som at tisse i bukserne:

- Problemet forsvinder ikke med Corona-krisen. Lige nu er bedsteforældre ikke en mulighed, men realiteten er, at bedsteforældre heller ikke før Corona-virus sad standby til at passe børnebørnene. Det hører fortiden til, at man kan tage den mulighed for givet.

- Derfor har Krifa længe foreslået en model, som løser problemet på den lange bane, så både forældre og bedsteforældre kan passe deres arbejde med god samvittighed uden at skulle melde sig syg eller bruge værdifuld ferie, fortsætter formanden og tilføjer, at det er overenskomstbestemt, om man overhovedet har ret til at blive hjemme med sygt barn.

15 sygedage om året
I Krifas forslag har forældrene ret til 15 sygedage om året pr. barn. Man vil få udbetalt, hvad der svarer til højeste dagpengesats. Finansieringen i forslaget er efter svensk model, hvor lønkompensationen betales af Forsäkringskassen, der er ejet af staten, og som lønmodtagere og arbejdsgivere betaler til.

Søren Fibiger Olesen mener, at tiden er inde til at udvide rettighederne i forbindelse med børns sygdom, så de gælder alle, og så de passer ind i 2020, hvor danskernes work life balance er udfordret:

- Vi må ikke tage børnene som gidsler i fagforeningskampen. Det skal ikke gå ud over dem, at Mor eller Far ikke arbejder under en overenskomst ligesom flere hundrede tusinde andre lønmodtagere.

Udtryk for desperation
Ifølge en undersøgelse, YouGov lavede for Krifa sidste år, har 3 ud af 10 problemer med at finde pasning, når børnene er syge.Samtidig har mere end hver tredje forælder afleveret et sygt barn i vuggestue eller børnehave, selv om de godt vidste, at barnet burde være blevet hjemme.

- Det er ikke fair over for hverken børn eller forældre. Men det er et udtryk for desperation, for jeg tror ikke, at nogen forældre har lyst til at skjule barnets feber med Panodiler for at passe sit arbejde, siger Krifa-formanden og fortsætter:

- Lad os nu bruge Corona-krisen som anledning til at få styr på det her én gang for alle.

Læs vores forslag til bedre balance i arbejdslivet.

 

Publiceret den 7. maj 2020