Stress skal udløse tilskud til psykologhjælp
Næsten halvdelen af danskerne tror, de kan få psykologhjælp fra det offentlige, hvis de bliver ramt af stress. Det viser en ny undersøgelse, Epinion har lavet for Krifa. Virkeligheden ser dog noget anderledes ud. I dag kan der med henvisning fra lægen gives tilskud inden for 11 områder - men stress er ikke et af dem.
- Vores undersøgelse viser, at mange vil få en brat opvågning, hvis de bliver ramt af stress. Ikke alene vil mange stressede ikke kunne få tilskud til psykologhjælp fra det offentlige, før de er nede at bide i gulvtæppet. De vil i det hele taget ikke være sikret hjælp til at komme sig, siger Krifas formand Søren Fibiger Olesen.
I fagkredse er der langt fra enighed om, hvordan stress defineres. Stress er en tilstand og ikke en sygdom, og derfor kan det være svært for stressede at få hjælp, før det har udviklet sig til noget, der er så alvorligt, at det står på listen over tilskudsområder.
Inspiration fra Sverige
Søren Fibiger Olesen mener, at det er urimeligt, at der kan være så stor forskel på vurdering og opfølgning fra læge til læge.
- Med den viden vi har om stress i dag, burde vi kunne finde en diagnose på stress, siger han og henviser til Sverige, hvor man er tæt på at anerkende langvarig stress som en sygdom med det såkaldte udmatningssyndrom.
Krifas formand er ikke i tvivl om, hvilke fordele der er ved at anerkende langvarig stress som en sygdom. Ud over at vejen til behandling bliver nemmere og kortere for den stressramte, så vil forebyggelse af stress have betydning for samfundet generelt. Lige nu koster stress ifølge Stressforeningen samfundet 27 milliarder kroner om året, og med tidligere adgang til hjælp, mener Krifa, at flere undgår tunge diagnoser som følge af stress.
Publiceret 20. maj 2021