Sexchikane er krænkelser med seksuelle undertoner. Bliv klogere på sexchikane, og hvad du skal gøre, hvis du bliver udsat for det.
Sidst opdateret 9/9-2024
Hvad er sexchikane?
Sexchikane (eller seksuel chikane, som det også defineres som) er handlinger med seksuelle undertoner, som for dig, der bliver udsat for det, kan føles ydmygende, nedværdigende eller truende.
Det er individuelt, om handlingerne føles grænseoverskridende og dermed ses som sexchikane.
Det er sexchikane, uanset om personen, der chikanerer, gør det ubevidst eller bevidst.
Eksempler på sexchikane:
Sjofle vittigheder og kommentarer
Uønskede berøringer på fx. lår, bagdel eller bryster
Opfordringer eller spørgmål til seksuelle aktiviteter
Upassende blikke og kommentarer om udseende
Visning af pornografisk materiale
Trusler og bestikkelse for at opnå sex
Nedsættende kommentarer om køn
Sexchikane er ulovligt
Det er i strid med både Ligebehandlingsloven og Straffeloven at udsætte andre for sexchikane.
Hvis du oplever sexchikane
Det er meget individuelt, hvad vi opfatter som grænseoverskridende. Det er derfor vigtigt, at du straks siger fra, hvis du oplever en situation, du ikke bryder dig om.
Hvis det ikke hjælper, skal du informere din leder om det. Din leder har derefter et ansvar for at få det til at stoppe.
Er det din leder eller din arbejdsgiver, der overskrider dine grænser? Så skal du - hvis det er muligt - tale med en overordnet eller arbejdsmiljørepræsentant, som så har ansvaret for at sætte en stopper for de seksuelle krænkelser.
3 råd fra advokaten
Sexchikane er både ulovligt og kan have store konsekvenser for den, det går ud over, lyder det fra Krifas advokat Jane Kjær Klausen, der har tre råd til håndteringen af sexchikane:
1
Sig fra
- Det er vigtigt, at du sørger for at sige fra over for den person, der har udvist sexchikane. Gør det på en måde, der ikke er til at misforstå. Du skal lade vedkommende vide, at han/hun har overtrådt dine grænser. Vi har alle forskellige grænser, og det er derfor vigtigt, at du er tydelig, når det kommer til dine egene grænser. Det er lettere sagt end gjort, men bliver det nødvendigt at gå videre med sagen, er det væsentligt, om du har sagt fra.
2
Gem beviser
- Udfordringen med sexchikanesager er ofte, at man kan have svært ved at bevise det, fordi det ofte foregår, når to mennesker er alene sammen. Derfor skal du sørge for at sikre dine beviser. Det kan være i form af at gemme billeder og tekstbeskeder, du har modtaget, lydoptagelser og lignende.
3
Ta’ fat i os
Er du blevet udsat for sexchikane, eller er du i tvivl om, hvorvidt en situation kan ses som sexchikane, så hjælper vi dig med at vurdere det. Vi kan også tage din sag i retten, hvis det kommer dertil. Ring til os på 7227 7227 - så hjælper vi dig.
Tal med en psykolog eller psykoterapeut
At være udsat for sexchikane eller anden form for krænkelser er en sårbar situation, som kan være rart at tale med nogen om. Book en samtale med en af vores psykologer eller psykoterapeut, som står klar til at hjælpe dig ud fra din situation.