Mand holder fri og lytter til musik
Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Hold fri/ Hold fri - også fra jobsøgningen
Forside/ .../ Hold fri - også fra jobsøgningen

Hold ferie – også fra jobsøgningen

Jobansøgningerne skal skrives, og hvad nu hvis drømmejobbet pludselig dukker op? Som jobsøgende kan det være svært at give sig selv plads til at holde ferie. Men det er en fordel at gøre brug af sin ferie, for at undgå at blive stresset, mener erhvervspsykolog.
Ikon artikel
Journalist
Mette Rohde

Som jobsøgende har man aldrig fri. Sådan kan det i hvert fald hurtigt føles, når ansøgningerne skal skrives, og man samtidig skal holde sig opdateret om nye jobopslag. Derfor er det vigtigt at sørge for at holde ferie og tage en velfortjent pause.

Ifølge erhvervspsykolog i Krifa, Rasmus Højbæk, skal man se jobsøgningen som et arbejde, man også skal holde fri fra. ”Man har brug for en pause, så man kan lade op. Det er hårdt arbejde at være jobsøgende, og en ferie kan få tankerne hen på noget andet. Man kan ikke yde sit bedste, hvis man ikke får et pusterum,” siger han.

Ret til ferie

Mange ved det ikke, men som dagpengemodtager har man ret til fem ugers ferie, akkurat som når man er i arbejde. Det er nødvendigt at melde sin ferie til jobcentret 14 dage før, hvis man vil undgå at blive indkaldt til samtaler eller aktiviteter i ferien. Hvis dagpengemodtageren ønsker at få udbetalt feriedagpenge, skal ferien meldes til a-kassen senest på første feriedag. Er ferien for egene optjente feriepenge, så skal man søge om udbetalingen for disse feriepenge. Det er ifølge Rasmus Højbæk en god idé at gøre brug at retten til ferie. ”At søge arbejde er en opgave, der ikke stopper, før du har fået et job. Det kan være stressende at have det hængende over hovedet hele tiden. En ferie vil minde en om, at der også er andre ting i livet end at holde øje med nye jobopslag,” siger han.

Strukturer jobsøgningen

Det kan være svært at få struktur sin hverdag, når man søger arbejde, men det kan gøre det lettere at have god samvittighed, når man holder ferie. ”Sæt 37 timer af om ugen til at søge arbejde. Så kan man lettere holde fri og vide, at man har gjort en god indsats. Derudover kan det være en god idé at komme væk hjemmefra. Så skaber man følelsen af, at nu tager jeg på arbejde, og jeg har fri, når jeg kommer hjem,” siger Rasmus Højbæk.

Feriedagpenge som ledig:

  • Du optjener ret til feriedagpenge i forhold til de dagpenge, du får udbetalt i optjeningsåret
  • Det er ikke muligt at overføre feriedagpenge til næste ferieår
  • Du skal først og fremmest bruge dine egne optjente feriepenge fra et tidligere job
  • Jobcenteret skal have besked om ferien senest 14 dage før ferien begynder
  • Hvis du vil have feriedagpengene udbetalt før ferien, skal du søge om dem en måned før
  • Ellers skal man som ledig søge feriedagpenge senest den først feriedag
  • Du kan rejse til udlandet, mens du holder ferie på feriedagpenge
  • Du må tidligst rejse den dag, ferien begynder. Dog er det tilladt at rejse fredag aften, hvis ferien begynder mandag. Weekenden er altså undtaget.
Skal du på sommerferie?
Husk at du skal melde din ferie til Jobcentret senest 14. dage før feriestart.
Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse