Sådan spotter du fysiske symptomer på stress
Stress kan vise sig på mange måder. Ikke kun som fysiske symptomer. Men som et samlet billede, hvor du også typisk oplever adfærdsmæssige og psykiske symptomer.
Her zoomer vi ind på fysiske symptomer på stress og hjælper dig med at spotte dem.
Fysiske symptomer på stress
Vores team af psykologer og psykoterapeuter hjælper mange af vores medlemmer med stress. En af dem er psykoterapeut Erik Hougaard. Han påpeger, at fysiske symptomer kan skyldes andre årsager end stress.
Eksempelvis kan hjertebanken skyldes stress, men andre helbredsmæssige problemer kan også være grunden. Derfor råder han dig til at tale med din læge, hvis du oplever fysiske symptomer.
Oplever du flere af de fysiske symptomer i oversigten, kan det være værd at undersøge dit stressniveau.
Sådan kan kroppen reagere på fysiske stresssymptomer
Én krop kan reagere med hjertebanken og ondt i brystet ved stress. En anden kan få eksem og kløe på kroppen, når stress kommer på besøg. Kroppen reagerer individuelt.
Hvordan hænger fem hyppige fysiske symptomer ifølge sundhedsmyndighederne sammen med stress? Det dykker vi ned i her.
Fysiske stresssymptomer kan påvirke dit helbred
Stress er ikke en sygdom. Men den kan påvirke helbredet.
Mange oplever ondt i hjertet ved stress – det er der en særlig grund til. Stress kan belaste hjerte og kredsløb, hvilket øger risikoen for hjertekarsygdomme.
Immunforsvaret er også udsat, hvis du oplever stress, og du bliver mere modtagelig for infektioner. Mavesår under stress er eksempelvis en infektion.
Det konkluderer Sundhedsstyrelsen i deres patienthåndbog.
Jeanette oplevede fysiske symptomer på stress
“Jeg sad og blev forpustet bag computerskærmen”. Sådan fortæller Jeanette, der oplevede et markant arbejdspres som planlægger i et privat plejefirma. Arbejdsbyrden steg. Ledelsen lukkede øjnene – selv efter flere stresssygemeldinger i teamet.
En dag eskalerer den længerevarende belastning. Jeanette begynder at hyperventilere, da hun skal tage telefonen. Hjertebanken træder til i takt med frygten for flere sygemeldinger og mislykkede forsøg på at få alle enderne til at nå sammen.
Hun sidder med ansvaret for, at borgerne får den nødvendige pleje. På vej til og fra arbejde den dag græder hun. Det samme gør hun, da hun kommer hjem. For hun står med følelsen af ikke at kunne løse sine opgaver.
Sådan oplevede Jeanette fysiske stresssymptomer på egen krop. Få endnu mere at vide om, hvordan vi hjalp hende gennem sit stressforløb.
Reagér efter 2-4 uger
Forsøg at lytte til kroppen. Når du kender de fysiske symptomer på stress, vil du lettere kunne genkende og reagere på dem.
Ifølge vores psykoterapeut Erik Hougaard er de sammen med adfærdsmæssige og psykiske symptomer udtryk for, at kroppen siger stop. Som en god ven fortæller den, at det er tid til at handle på den belastning, du oplever.
Tidsperspektivet er afgørende, når stress kommer på besøg. Oplever du symptomer længere end 2-4 uger? Så er det en kærlig reminder om at skifte kurs.
Få vores hjælp og støtte til at tackle fysiske stresssymptomer
Hos os kan du booke en stress- og trivselssamtale med en af vores stresskonsulenter. Hele 29 % af os danskere oplever ifølge Sundhedsstyrelsen et højt stressniveau. Vi hjælper derfor mange af vores medlemmer med at håndtere stress.
I stress- og trivselssamtalen gør vi meget ud af at støtte og se dig. Vi fokuserer på at lytte og hjælpe med at få øje på de udløsende faktorer bag en belastningsreaktion. Sammen finder vi brugbare værktøjer til at håndtere stress og genfinde trivslen.
Det kan blandt andet være:
Motion
Afspændingsøvelser
Arbejdsmæssige ændringer