Sådan gør du hvis du har fået en advarsel
Er du enig i advarslen?
Er du enig i de punkter du har fået en advarsel for, så er advarslen i orden. Det vigtige for dig er, at du forsøger at forbedre de forhold du har fået en advarsel for, så du ikke risikerer det får konsekvenser for din ansættelse.
Det kan være en god ide at skrive ned hver gang du har eksempler på forbedring, og så tage eksemplerne med når du skal til opfølgningssamtale med din arbejdsgiver. Så kan du konkret vise at du har forbedret dig.
Er du ikke enig i advarslen?
Hvis du ikke er enig i den advarsel, du har fået, er det meget vigtigt, at du reagerer over for din arbejdsgiver.
Reagerer du ikke på en advarsel, vil det fra arbejdsgivers side kunne opfattes, som om du er enig og har accepteret advarslen.
Tænk over, hvorfor du ikke er enig, og skriv det så i et brev eller en mail til din arbejdsgiver med en kopi til dig selv. Det er vigtigt, at du forholder dig objektivt, og skriver indsigelsen i en sober tone.
Alt afhængig af, hvad du har fået en advarsel for, så er advarslen et udtryk for kritik fra din arbejdsgiver og det kan føles meget personligt. Vi anbefaler derfor, at du venter en dag eller to med at skrive indsigelsen, så du har fået følelserne lidt på afstand og kan fokusere på det faktuelle.
Sådan laver du en indsigelse:
- Beskriv, hvilke punkter du ikke er enig i, og uddyb hvorfor du ikke er enig.
- Kom gerne med forslag til, hvordan forholdene kan forbedres, hvis det er aktuelt i forhold til din advarsel.
- Er der punkter, du er enig i, og som du vil rette op på, så skriv også det i din indsigelse. Så viser du din arbejdsgiver, at du har forholdt dig realistisk til advarslen, og ikke bare afviser det hele.