Fagforeningsvalg

I Danmark har vi frit fagforeningsvalg, så det er helt op til dig, hvilken fagforening du vil være med i. Fremtidens fagbevægelse handler nemlig mindre om, hvilket fag, du er i – og mere om, hvordan du har det med det, du laver.


Vi har frit fagforeningsvalg

Alle på det danske arbejdsmarked har ret til at vælge frit mellem alle fagforeninger. Det vil sige, at du selv må bestemme, hvor du gerne vil være medlem, og selvfølgelig også om du vil være medlem i en fagforening.

Da der er frit valg, er der ikke nogen, der må bestemme for dig - heller ikke kollegaer, som synes, du skal være medlem af en bestemt fagforening.


Det frie fagforeningsvalg er sikret ved lov

Det er ikke lovligt, hvis din arbejdsgiver kræver, at du er medlem af en bestemt fagforening. Det er bestemt i Foreningsfrihedsloven.

Når din arbejdsgiver ansætter eller opsiger dig, må der heller ikke lægges vægt på, om du er medlem af en bestemt fagforening.

Faktisk har din arbejdsgiver slet ikke ret til at få oplyst, hvilken fagforening du er medlem af, eller om du overhovedet er medlem. Det er mange i tvivl om, da det ikke altid har været sådan. Det trådte først i kraft i 2006, hvor vi i Krifa vandt en sag ved Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, som sikrede retten til frit at vælge fagforening.

Godt at vide!

  • Du har som udgangspunkt ret til samme løn og vilkår uanset, hvilken fagforening du er med i.
  • Det er en personlig rettighed frit at kunne vælge fagforening.

Frit fagforeningsvalg er arbejdsgiverens ansvar

Din arbejdsgiver har ansvar for, at ingen medarbejdere bliver mobbet eller presset på grund af fagforeningsvalg.

Opstår der dårlig stemning eller uro på arbejdspladsen på grund af dit eller andre kollegaers fagforeningsvalg, kan det opleves både ubehageligt, og påvirke din trivsel og arbejdsmiljøet. Det er derfor vigtigt, at du har en god og åben dialog med din arbejdsgiver og går til ham eller hende, hvis du oplever det, som et problem på din arbejdsplads. Det er også i din arbejdsgivers interesse med et godt og behageligt arbejdsmiljø.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du oplever pres eller chikane på din arbejdsplads på grund af dit valg af fagforening.

Du kan finde meget mere information i vores tema: Frihed på arbejdsmarkedet.