Forside/ Inspiration til dit arbejdsliv/ Uddannelse/ Sådan sælger du ingen erfaring
Forside/ .../ Sådan sælger du ingen erfaring
Et kort CV betyder langt fra, at man ikke har noget at byde på.

Sådan sælger du "ingen erfaring"

Et kort CV betyder langt fra, at du ikke har noget at byde på. Her får du gode råd til, hvordan du sælger dig selv som nyuddannet.
Ikon artikel
Journalist
Fie Rødkjær Møller

Synes du, dit CV mangler fyld?

Så se her, hvordan du laver et kompetence-CV.

Se eksempler på CV'er

 

Rigtig mange nyuddannede har svært ved at komme videre, når bøgerne er lukket, roserne er visnet, og champagnen er drukket. For hvordan sælger man ”ingen erfaring”?

En undersøgelse, som YouGov har lavet for virksomheden Nestlé, viser, at 7 ud af 10 unge jobsøgende mener, de bliver fravalgt på grund af manglende erhvervserfaring. Og har man hverken været i praktik, haft studiejob eller arbejdet frivilligt, så kan det være svært at vide, hvad det er, man skal fremhæve, og hvordan man adskiller sig fra alle de andre nyuddannede.

Ifølge Hanne Bjerg, der er jobrådgiver hos Krifa, handler det om at have fokus på det, man kan – og ikke det, man ikke kan.
- Man ved selv, hvad man er stærk i, og det er selvfølgelig det, man skal fremhæve, siger hun.

Har man alligevel svært ved at se alle de gode egenskaber hos én selv, så er det oplagt at hive fat i en tidligere studiekammerat, lærer eller chef. Måske er det lettere for andre at se, hvordan du lige skiller dig ud som jobkandidat.

 - Det skal nok ikke lige være ens mor, man skal bruge til det, men ellers er det en rigtig god idé at få nogle til at sige, hvad man er stærk i, lyder det fra jobrådgiveren, som tilføjer:
- Sådan en snak kan både bruges til at opdage, hvad man skal slå på i jobsøgningen og direkte i ansøgningen. Det kan for eksempel gøres i ansøgningen ved at skrive ”på studiet siger folk om mig, at…”.

Fokusér på det, du er lykkedes med

Søger man eksempelvis job som kommunikationsmedarbejder, men kun har erhvervserfaring fra grillbaren eller biografen, så er det ifølge Hanne Bjerg med at finde ud af, hvilke kompetencer man har brugt dér, som vil være attraktive for en kommende arbejdsgiver.  

- Du er nødt til at bruge det, du har, siger Hanne Bjerg og tilføjer, at foreningsarbejde og fritidsinteresser i høj grad kan gøre en forskel, når det kommer til jobsøgning.
- Det kan også bare være, at man altid har været den, der samler vennerne, fortsætter hun.

Men det allervigtigste er ifølge jobrådgiveren, at man er proaktiv, positiv og husker at fokusere på alt det, man er lykkedes med. Og at man tror på det.

- Selv om du ser det som, at du mangler erfaring, skal du huske på, at du også er helt frisk og et ubeskrevet blad, virksomheden kan forme. Du er fyldt med energi og klar til at tage fat. Og alt det kan være en stor fordel, siger hun.

Download 3 eksempler på det gode CV for dig der er...

Vidensmedarbejder (Marketing, økonomi, konsulent m.fl.)

Fagarbejder (Håndværker, gartner, frisør, m.fl.)

Nyuddannet og mangler erfaring på CV (Kompetence-CV)

Kom ud af huset

Jobrådgiveren mener også, at det er vigtigt løbende at fejre sine succeser – også selvom det ikke er et fast job. Og så skal ens dag og uge planlægges – præcis som var det på en arbejdsplads.
- For det er et job at søge job, fastslår Hanne Bjerg.

Det er vigtigt at komme ud af huset i forbindelse med jobsøgningen – gerne en gang om ugen, mener Hanne Bjerg. Det er både godt for sjælen og netværket. Den nyuddannedes tid skal prioriteres med en jobsøgningsstrategi, som giver mening i forhold til fag og persontype. I nogle brancher duer det ikke at sende hundredvis af standard-ansøgninger af sted om ugen, men i stedet færre og meget målrettede.  

- En god ansøgning kræver en masse research og hårdt arbejde. Nogle vil have mere gavn af ét riffelskud end 200 ansøgninger. I andre fag giver det mening at sende mange. Det handler om at finde en passende jobsøgningsstrategi og holde sig til den, siger Hanne Bjerg.

Hun opfordrer desuden nyuddannede til at være åbne over for de krav og tilbud, der er til dem – for eksempel virksomhedspraktik, som både giver erfaring og kan føre til et job. Det er også en god idé at spørge nogle til råds – både for at skabe netværk, men også for at få andre øjne på - for eksempel på ens CV. Det kunne også være et kaffemøde.

- De fleste virksomhedsledere vil gerne hjælpe. Så længe du har renset neglene, opfører dig høfligt og ikke bliver for længe, siger Hanne Bjerg.  
Og så skal du huske – du har allerede en masse succeser at fejre. Du kom ind på din uddannelse, du gennemførte den, og hver dag er du et skridt tættere på at komme i job.

Snart færdig med uddannelsen? Så se her!

Du ved sikkert godt, at du skal huske at melde dig ind i en a-kasse, når du afslutter din erhvervs- eller videregående uddannelse for at få ret til dagpenge. Men vidste du også, at du skal gøre det senest 14 dage efter sidste eksamen?

Klik dig videre her og læs meget mere om, hvordan du sikrer dig over 13.000 kr. i måneden, mens du er på jagt efter dit første job.

Få ret til dagpenge

Nyuddannet? Hent e-bog med 152 effektive tips
Download vores gratis e-bog, og bliv klædt på til din jobsøgning som nyuddannet.

Var indholdet interessant?
Ja
Nej

Vi har modtaget din kommentar

Dette kan også have din interesse