Sådan sælger du "ingen erfaring"

Et kort CV betyder langt fra, at du ikke har noget at byde på. Her får du gode råd til, hvordan du scorer jobbet som nyuddannet.

Mange nyuddannede har svært ved at komme videre, når bøgerne er lukket, roserne er visnet, og champagnen er drukket. For hvordan sælger du ”ingen erfaring”? Og undgår tilbagemeldingen “Vi har valgt at gå videre med en anden kandidat med mere erhvervserfaring”?  

En undersøgelse, som YouGov har lavet for virksomheden Nestlé, viser, at 7 ud af 10 unge jobsøgende mener, de bliver fravalgt på grund af manglende erhvervserfaring. Og har du hverken været i praktik, haft studiejob eller arbejdet frivilligt, så kan det være svært at vide, hvad det er, du skal fremhæve, og hvordan du adskiller dig fra alle de andre nyuddannede.

4 råd til dig der er jobsøgende og mangler erfaring

1. Fokusér på det, du er lykkedes med

Det handler om at have fokus på det, du kan – og ikke det, du ikke kan. Du ved selv, hvad du er stærk i, og det er selvfølgelig det, du skal fremhæve i dit CV.

Søger du eksempelvis job som kommunikationsmedarbejder, men har kun erhvervserfaring fra grillbaren eller biografen, så handler det om at finde ud af, hvilke kompetencer du har brugt dér, som vil være attraktive for en kommende arbejdsgiver. 

Det er vigtigt, at du bruger den erfaring, du har. Lad være med at tænke, at det ikke giver mening, at du fx nævner jobbet på grillbaren i dit CV – det har jo helt sikkert givet dig noget erfaring, som du kan bruge i et andet job. Måske forbedrede du dine kommunikative evner, fordi du hver dag skulle snakke med mange forskellige mennesker og give dem en god oplevelse. Eller måske lå grillbaren i et turistområde, så du dagligt talte engelsk eller tysk med kunderne og derved forbedrede dine sproglige kompetencer? 

Få skabeloner til CV

Her kan du downlade skabeloner til CV, som du kan bruge til at lave dit eget CV.
Skabeloner til CV

2. Brug foreningsarbejde og fritidsinteresser

Foreningsarbejde og fritidsinteresser er i høj grad også med til at gøre en forskel, når det kommer til jobsøgning. 

Tænk på, hvilke kompetencer dine fritidsinteresser har givet dig, som kan være relevant for det job, du søger - og skriv det i dit CV eller ansøgning. Det kan vise mindst ligeså meget om dig, som et tidligere job kan. Måske er du altid den, der samler vennerne og finder på sjove aktiviteter? Det viser, at du er initiativrig, social og en god planlægger. Eller måske er du en haj til computere, og er altid den dine venner går til, hvis de har computer-problemer? Det viser, at du er teknisk, problemløsende og hjælpsom.

LÆS OGSÅ: Her fortæller 3 chefer, hvad de kigger efter hos nyuddannede jobsøgere.

3. Spørg dit netværk 

Har du svært ved at se alle de gode egenskaber hos dig selv, så er det oplagt at hive fat i en ven, en tidligere studiekammerat eller lærer. Det kan være lettere for andre at se, hvordan du skiller dig ud som jobkandidat, og hvad du er stærk i.  

Sådan en snak kan både bruges til at opdage, hvad du skal slå på i jobsøgningen og direkte i ansøgningen og CV’et. Det kan for eksempel gøres i ansøgningen ved at skrive ”på studiet siger folk om mig, at…”.

4. Vær positiv – at være nyuddannet har også fordele

Det allervigtigste, når du er på jagt efter dit første job, er, at du er proaktiv, positiv og husker at fokusere på alt det, du er lykkedes med. Og at du tror på det. 

Selvom du synes, at du mangler erfaring, skal du huske på, at du også er et helt frisk og ubeskrevet blad, som virksomheden kan være med til at forme. Du er fyldt med energi og klar til at tage fat. Alt det vil mange arbejdsgivere også se som en stor fordel.


Snart færdig med uddannelsen? Så se her!

Du ved sikkert godt, at du skal huske at melde dig ind i en a-kasse, når du afslutter din erhvervs- eller videregående uddannelse for at få ret til dagpenge. Men vidste du også, at du skal gøre det senest 14 dage efter sidste eksamen?

Klik dig videre her og læs meget mere om, hvordan du sikrer dig over 13.000 kr. i måneden, mens du er på jagt efter dit første job.

Få ret til dagpenge