Sørenb Fibiger: Den nye beskæftigelsesbekendtgørelse er uambitiøs

- Den nye beskæftigelsesbekendtgørelse er uambitiøs

Beskæftigelsesindsatsen åbner nu delvist op, og ledige skal igen stå til rådighed. Krifas formand glæder sig over en fleksibel overgangsperiode, men forstår ikke, at fleksibiliteten skal være midlertidig

Under Corona-nedlukningen af Danmark har det såkaldte rådighedskrav været sat på standby, så ledige hverken skulle møde op i a-kasser og jobcentre, i praktik eller søge et bestemt antal job.

Nu åbner Beskæftigelsesindsatsen delvist op, og jobsøgende skal derfor leve op til en række krav for at modtage dagpenge. Det betyder, at ledige igen bliver indkaldt til lovpligtige samtaler.

I første omgang vil der dog være geografisk forskel på, om man kan møde fysisk op til en samtale på grund af forskellige smittetryk. Ledige øst for Storebælt skal klare samtalerne over telefonen eller computeren, mens resten selv må vælge. Den digitale mulighed er indtil videre kun i spil frem til august.

- Det er selvfølgelig fantastisk, at vi går mod mere normale tider, og at de ledige får flere handlemuligheder i jagten på et job og et godt arbejdsliv. Men det er simpelthen uambitiøst, at vi ikke med det samme vedtager at bevare valgfriheden og fleksibiliteten for de ledige, når det har fungeret så godt de seneste måneder, lyder det fra Søren Fibiger Olesen.

Regler for reglernes skyld
Tidligere var Krifa ude med en opfordring til en smidig genåbning af Beskæftigelsesindsatsen, hvor man bruger den læring, Corona-krisen har givet os. Søren Fibiger Olesen glæder sig derfor over fleksibiliteten i overgangsperioden.

- Vi har set, hvordan samtaler kan være lige så givende og værdifulde over telefon eller computer, og jeg håber, at vi kan holde fast i den læring i stedet for at gå tilbage til regler for reglernes skyld, siger Krifa-formanden.

Håbet på ny begyndelse
Søren Fibiger Olesen havde håbet på, at den delvise genåbning af Beskæftigelsesindsatsen betød en ny begyndelse, hvor der var mere fokus på individets behov i stedet for at putte alle i samme kasse.

- Udgangspunktet for de mange nyledige er meget forskelligt. Nogle er særdeles bekendt med dagpengesystemet, og andre har aldrig prøvet det før. Nogle har brug for meget støtte, mens andre motiveres mest ved at klare jobsøgningen selv, siger formanden og fortsætter:

- Lad os nu bruge ressourcerne rigtigt for både danskernes og samfundets skyld. Arbejdsmarkedet er ikke som før Corona-krisen, og så giver det ingen mening blindt at gå tilbage til de samme forældede regler. Det er ikke sådan, vi kommer bedst igennem krisen.

 

Publiceret den 27.05.2020