Bogen: Naturlig Ledelse

Seks ud af ti ledere: Der bliver drevet rovdrift på os

Ledere på de danske arbejdspladser er stressede, pressede og kortluntede. Det viser en unik undersøgelse, som debutbogen fra Forlaget God Arbejdslyst bygger på. ”De menneskelige ressourcer er presset i knæ, og vi bør tage et alvorligt kig på fremtidens ledelse,” lyder det fra seniorkonsulent Rebekka Bøgelund

Det nye forlag God Arbejdslyst er ude med deres debutbog. Under titlen ”Naturlig ledelse – på vej mod et menneskeligt arbejdsliv” sættes der fokus på fremtidens ledelse, organisationskultur, fordybelse og energi.

- Vi kan som mennesker lære meget af naturen. Den er så viseligt indrettet, at der er forår og sommer til at vækste og udvikle, og så er der en naturlig pause til restitution om vinteren. Vi har både som mennesker og organisationer lagt al vores fokus på forår og sommer, siger Rebekka Bøgelund, der er seniorkonsulent, og sammen med Videncenter for God Arbejdslyst står bag bogen.

Foruroligende tendenser

Den nye bog bygger blandt andet på en ny og repræsentativ undersøgelse blandt mere end 500 ledere. Undersøgelsen viser blandt andet, at seks ud af ti ledere føler, der bliver drevet rovdrift på dem. De føler sig udnyttet, og at der bliver stillet urimelige krav.

Det påvirker ledernes humør, deres evne til at tage de rigtige beslutninger og ikke mindst deres evne til at være nærværende, viser undersøgelsen.

- Det er en farlig cocktail, at lederne oplever, der bliver drevet rovdrift på dem, når forskning samtidig viser, at en af de vigtigste faktorer for danskernes arbejdslyst er god ledelse. For det er naturligvis svært at være en god leder for medarbejderne, når man selv er presset i knæ, lyder det fra Rebekka Bøgelund.

Desuden viser undersøgelsen, at 37 procent af lederne får for lidt søvn, 53 procent har været stressede indenfor de seneste 14 dage, og 60 procent har en kort lunte.

Eksperter perspektiverer

Foruden den nye undersøgelse bygger ”Naturlig ledelse – på vej mod et menneskeligt arbejdsliv” på perspektiveringer fra en række forskere, ledere, eksperter og praktikere. Det tæller blandt andre læge og forfatter Imran Rashid, international ekspert i ledelse og organisationsudvikling Laura Storm og ledelsesrådgiver, forfatter og stilhedsekspert Bastian Overgaard. 

- Vi snakker rigtig meget om, at vi skal vækste, optimere og effektivere – men vi taler alt for lidt om restitution og pauser, siger Rebekka Bøgelund, der understreger, at bogen peger på en række områder, som ledere med fordel kan have fokus på i deres fremtidige ledelse, hvis de vil lede regenerativt.

Bogen udkom tirsdag den 15. november 2022 og findes i landets boghandlere.

 

Publiceret 16. november 2022