Færre feriedage i det nye ferieår

Færre feriedage i det nye ferieår

Den 1. maj begynder et nyt ferieår, og det plejer at betyde 25 nye feriedage til de danske lønmodtagere. Men på grund af den nye ferielov ser det noget anderledes ud i år. Der står nemlig langt færre feriedage til rådighed ved månedsskiftet.

Men der er ingen grund til panik ifølge Krifas specialist Helle Kofod. Hun kommer her med fem ting, man skal vide om det nye ferieår:

  • Den 1. maj har du 16,64 feriedage til rådighed i stedet for de normale 25 feriedage (5 uger). Det er markant færre dage end normalt, men der er ingen grund til panik. Det er meningen her i overgangsfasen fra den gamle til den nye ferielov. Du har stadig ret til 25 dages ferie hvert år.
  • Din sommerferie er sikret. Vil du fx gerne holde tre ugers sommerferie i år, kan det sagtens lade sig gøre. Det svarer nemlig til 15 feriedage, og du vil dermed have 1,64 feriedage i overskud. Går du derimod efter fire ugers sommerferie, skal du tale med din chef om mulighed for ferie på forskud, hvis ikke du har afspadsering eller feriefridage, du kan bruge til den fjerde uge.
  • Dette ferieår er forkortet pga. den nye ferielov, som træder i kraft den 1. september 2020. Det betyder, at ferieåret kun går til den 31. august 2020 i stedet for den 30. april 2021. Så groft sagt skal de 16,64 feriedage kun ”holde” til den 31. august.
  • Fra den 1. september 2020 begynder du at optjene 2,08 feriedage pr. måned, som er til rådighed den efterfølgende måned. Den nye ferielov betyder nemlig, at du løbende kan bruge den ferie, du optjener. Bruger du ikke alle 16,64 feriedage inden den 1. september, kommer de automatisk med over i den nye ordning. Så holder du fx tre ugers sommerferie, bliver de overskydende 1,64 feriedage overført automatisk.
  • Vil du også holde efterårsferie, kan du komme til at mangle 1,28 dag (antaget, at du holder tre ugers sommerferie). Måske har du afspadsering, fleks eller feriefridage, som du kan bruge for at kunne holde ferie hele ugen? Ellers kan du måske få lov til at holde ferie på forskud. Tal med din chef om mulighederne hos jer.

 

Publiceret den 1. maj 2020