Højsæson for jobskifte - sådan får du dit næste job i en coronatid

Højsæson for jobskifte: Sådan får du dit næste job i en Corona-tid

August er højsæson for jobskifte ifølge tal fra jobindsats, samtidig med at mange har mistet deres job på grund af Corona. Men selvom Corona har ramt det danske arbejdsmarked hårdt, er der stadig job at søge.
I Krifa oplever man, at mange medlemmer skifter job efter ferier, fordi man har haft tid til at reflektere over hverdagen og sit arbejde. Men hvor skal man begynde eller slutte i jagten på et nyt job og højere arbejdslyst i en Corona-tid? Det har Krifas jobkonsulent Flemming Skjølstrup fire konkrete råd til.

Fire skarpe fra Krifas jobkonsulent Flemming Skjølstrup:

 1. Sæt ord på dine kompetencer og præferencer
  Det er ikke unormalt at famle lidt i blinde til at begynde med. Hvad er det, du vil? Hvad er du god til? Og hvad vil du gerne gøre noget mere af? Det kan derfor være en god begyndelse at skabe et overblik over, hvilke kompetencer og præferencer du har og gerne vil benytte i dit næste job. Det kan du fx gøre ved at:

  - Brygge en god kop kaffe eller lave din yndlingste. Sætte dig i din bedste stol med en blok og en kuglepen. Læne dig tilbage og tænke tilbage på en god arbejdssituation. Visualiser hele situationen for dig – og begynd så at filtrere. Hvilke kompetencer bidrog du med i den specifikke situation? Skriv dem ned. På den måde får du sat ord på dine kompetencer – og udvælg dernæst hvilke af disse kompetencer, du godt kan lide at have i spil. Markér dem fx med en stjerne, så du får fremhævet, hvilke præferencer du har.

 2. Begynd i din komfortzone
  Når du har sat ord på sine kompetencer og fundet frem til, hvilke af disse du gerne vil have i spil i dit kommende job, kan du bruge dit netværk til at bekræfte det. Det kan være ved at skrive til en i dit netværk på LinkedIn, et uformelt kaffemøde eller et helt almindeligt telefonopkald. Det vigtigste er, at du bevæger dig i din komfortzone – og gør det, du har det bedst med.

  - Ræk ud til et par stykker, og fortæl, at du er på jobjagt og leder efter et job, hvor du kan få lov til at bruge dine kompetencer XX og YY. Tal om dine kompetencer og præferencer, så dit netværk går fra samtalen og husker de her ting – så er sandsynligheden for, at de siger til, hvis de falder over et job, der passer til dine kompetencer, større, end hvis det blot bliver en hyggesnak og den sædvanlige afslutning med ’sig til, hvis du hører noget’.

 3. Bliv venner med dine overspringshandlinger
  Uanset om du er ledig eller søger job ved siden af jobbet, er det vigtigt at blive venner med dine overspringshandlinger. De kan være nogle tidsrøvere, men det handler om, at der skal være plads til dem – for de kan ofte være med til at lade energidepoterne op. 

  - Det handler om at skabe struktur – og det kan du fx gøre ved at lave et skema for den kommende uge. Det gode gamle skema, som vi kender det fra folkeskolen. Her kan du plotte arbejdstid, pauser og overspringshandlinger ind, og på den måde er dine fem minutter med telefonen i hånden ikke længere en overspringshandling, men et planlagt pusterum, der kan være med til at give energi. 

 4. Opkvalificer dig
  Har du fx mistet dit job pga. Corona, kan det være en god anledning til at vurdere din situation. Hvordan er dine muligheder for at få et lignende job, og er fremtiden usikker? Opkvalificering kan åbne nye døre uanset hvilken situation, du står i.

  - Med dine kompetencer og præferencer, som du fandt frem til i punkt 1, ved hånden, kan du gå på jagt efter relevante webinarer, kurser og efteruddannelser, som kan være med til at styrke din profil. Det kan være svært at se skoven for bare træer, så du kan med fordel kontakte din fagforening eller jobcentret for at høre om dine muligheder. Her kan du også få hjælp til at blive klogere på dine ønsker og behov, så du kommer på de rigtige kurser, der måske kan føre dig til dit nye drømmejob.

Publiceret 7. august 2020