Eik

Krifa om S-udspil: Trivselsproblemer kan ikke løses med løn

Det er forfejlet at tilføre den offentlige sektor tre milliarder til højere lønninger uden at arbejde massivt med de pressede medarbejderes arbejdslyst, mener Krifa-formand Eik Dahl Bidstrup

Socialdemokratiet har netop meldt ud, at de vil løfte lønningerne i den offentlige sektor ved at tilføre tre milliarder frem til 2030. Det skal blandt andet løse rekrutteringsproblemer, lyder det.

Men det er helt forfejlet kun at fokusere på løn, mener Krifas formand Eik Dahl Bidstrup.

- Man bør starte med at fokusere på arbejdsmiljøet og trivslen. Et par tusinde mere om måneden er mærkbart mange penge, især i denne tid. Men hvis man ikke kan sove om natten på grund af stresssymptomer, så hjælper de jo ikke noget, siger han.

Sundhedsminister Magnus Heunicke har i medierne tilføjet, at der også vil være penge til overs til ændring af arbejdsmiljøet. Men rækkefølgen er forkert, mener Krifa-formanden.

- Gang på gang viser vores forskning, at omsorgssektoren har den laveste arbejdslyst. Det er kortsigtet at hæve lønnen uden at arbejde massivt med deres trivsel, siger han.

Som at tisse i bukserne

Formanden mener ligesom Socialdemokratiet, at det er vigtigt, at lønnen er rimelig, og at der er ligestilling i lønningsposerne. Men Socialdemokratiet bliver for sort/hvid, når de skal løse problemer ifølge Eik Dahl Bidstrup.

- Hvis mange bliver nedslidt på arbejdet, så må vi hellere give dem tidlig pension. Hvis de bliver stressede og råber om dårlig tid og manglende hænder, må vi give dem mere i løn. Det er tydeligvis Socialdemokratiets fremgangsmåde, men hvad med at kigge bagom problemerne, spørger Eik Dahl Bidstrup og tilføjer, at en lønforhøjelse alene er som at tisse i bukserne, hvis der ikke følger trivselsarbejde med.

Lav tværfaglig kommission

Krifa mener, at der målrettet skal arbejdes med struktur og arbejdsvilkår blandt offentligt ansatte. Det skal ske i en tværfaglig kommission, der skal se på grundlagsproblemer i administrationen af den offentlige sektor.

- Man skal fordomsfrit se på driften, ledelsen og bureaukratiet i hele den offentlige sektor, hvis vi skal forbedre trivslen, slår Eik Dahl Bidstrup fast.

 

Publiceret 27.oktober 2022