Fagforening vil tage gennemgribende opgør med beskæftigelsesindsatsen.

Krifa om manglende penge til efteruddannelse i finanslov: - Vi har ikke råd til at lade være

Regeringen med Nicolai Wammen (S) i spidsen har netop offentliggjort finansloven for 2023, og fokus på efteruddannelse glimrer ved sit fravær. - Vi har som samfund ikke råd til at lade være med at investere i lønmodtagernes efteruddannelse, lyder det fra Eik Dahl Bidstrup, der er formand for Krifa og 185.000 lønmodtagere

Det er ikke mere end 24 timer siden, at landets statsminister Mette Frederiksen til et pressemøde fortalte, hvordan der skulle sættes turbo på den grønne omstilling, mens hun stod side om side med EU-kommissionsformand Ursula von der Leyen og fem stats- og regeringschefer fra Østersøregionen.

Men den prioritering er svær at se i regeringens forslag til finanslov, hvor efter- og videreuddannelse er nem at overse.

- Det er nu toget kører, og regeringen stiller Danmark på perronen med et manglende fokus på efter- og videreuddannelse, siger Eik Dahl Bidstrup, der er formand i Krifa.

- Omstilling af arbejdsstyrken er alfa omega i den grønne omstilling. Det er det, vi skal leve af i fremtiden. Vi har som samfund på ingen måde råd til at spare her, og det er hovedrystende, at vores statsminister vil have sat turbo på den grønne omstilling, men ikke giver de danske lønmodtagere en chance for at få kompetencerne til at løfte på det, fortsætter han.

Flere midler til arbejdsmiljø

Det er generelt en snæver finanslov, og det kommer også til udtryk med det noget sparsomme beløb, regeringen afsætter til arbejdsmiljøindsatser.

- Det er vigtigt, at der sættes penge af til arbejdsmiljøområdet, og det er godt, at det er langsigtede investeringer, lyder det fra Krifas formand, som fortsætter:

- Men det er tvingende nødvendigt med langt større investeringer i danskernes trivsel. Vi er alle vidne til, hvordan sygeplejersker, pædagoger, lærer osv. flygter fra deres fag, fordi de mistrives. Det kan vores velfærdssamfund ikke holde til.

Eik Dahl Bidstrup understreger, at et øget fokus på trivsel giver godt igen i form af mindre sygdom, højere produktivitet og større arbejdsudbud. Det slår forskning fra Krifas Videncenter for God Arbejdslyst og Kraka fast.

- Jeg vil kraftigt opfordre politikerne på Christiansborg til at lægge valgkampen på hylden for en stund og i stedet fokusere på at sikre en sund og stærk arbejdsstyrke i Danmark. Det er trods alt det, vores fremtid skal stå på, siger Krifas formand.

 

Publiceret 31. august 2022